Πόστερ του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού δείχνει την Πατρίτσια Χιρστ ως "Τάνια", κρατώντας ένα πολυβόλο.
Σύμφωνα με ειδικούς η περίπτωση της ήταν από τις πρώτες του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Στο εν λόγω Σύνδρομο το άτομο το οποίο πέφτει θύμα απαγωγής, αντί να νοιώθει μίσος για τον απαγωγέα αρχίζει και αναπτύσσει φιλικά και θετικά αισθήματα για αυτόν.
Θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι ένος επαναστατημένου πλουσιόπαιδου, κόρη του μεγιστάνα του Τύπου Ράντολφ Χιρστ, η οποία αρχικά έπεσε θύμα απαγωγής και στη συνέχεια έγινε μέλος της οργάνωσης που την απήγαγε.
Φωτογραφία της Χίρστ από ληστεία τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα 15 Απριλίου 1974
Η όμηρος που έγινε αντάρτισσα
Η νεαρή κοιμόταν ήσυχη στο φοιτητικό της διαμέρισμα στο Μπέρκλεϊ όταν σύμφωνα με τον αρραβωνιαστικό της "δυο νέγροι και μια γυναίκα" την απήγαγαν.
Δεν πέρασαν τρεις μέρες και ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός ανάλαβε την ευθύνη της απαγωγής με ανακοίνωσή του σε τοπικό ραδιοσταθμό.
Την ίδια στιγμή έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχογραφημένο μήνυμά της: "Μαμά, μπαμπά είμαι καλά. Έχω μερικές γρατζουνιές αλλά μου έπλυναν τα τραύματα και οι πληγές βελτιώνονται. Μια οπλισμένη ομάδα με επιτηρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσουν ελεύθερη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους".
Η τρεμάμενη φωνή της Χιρστ αντήχησε σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση απαγωγής της μετατράπηκε εν μια νυκτί στο κυρίαρχο θέμα κάθε συζήτησης.
Τα αιτήματα των απαγωγέων δεν ήταν κάποιο ποσό χρημάτων αλλά η μαζική διανομή τροφίμων από την οικογένεια Χιρστ στους φτωχούς της Καλιφόρνια.
Φωτογραφία από τη σύλληψη της Χίρστ στις 19 Σεπτεμβρίου 1975.
Η οικογένεια κατέβαλε το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων και υποσχέθηκε άλλα 4 μετά την απελευθέρωση της.
Ενώ η οικογένεια περίμενε την απελευθέρωση της Πατρίτσια στις 3 Απριλίου τους εστάλη μια κασέτα, όπου η κόρη τους ανακοινώνει πως αποφάσισε να προσχωρήσει στον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό ως απλή αντάρτισσα με το ψευδώνυμο «Τάνια», προς τιμήν της συντρόφου του Τσε, που έχασε τη ζωή της στη Βολιβία.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Απριλίου η "Τάνια" συμμετείχε στη στη ληστεία μιας τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του SLA.
Φυλλάδιο του FBi που ζητά από τους πολίτες τη βόηθεία τους για τη σύλληψη της Χίρστ μετά από ληστεία τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο
Ένα μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου, η Πάτι άνοιξε αυτοπροσώπως πυρ με δυο διαφορετικά όπλα για να σώσει δύο συντρόφους της που κινδύνευαν να συλληφθούν για κλοπή σ’ ένα πολυκατάστημα αθλητικών ειδών του Λος Άντζελες.
Ο πατέρας της Ράντολφ Χιρστ είχε αναλάβει προσωπικά την διάσωση της ερχόμενος σε επαφή με περιθωριακούς κύκλους του Σαν Φρανσίκσο ελπίζοντας να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τον SLA, ωστόσο η Πάτι είχε "αλλάξει μυαλά".
Η Χίρστ οδηγείται στο δικαστήριο
Αντιστροφή μέτρηση για την οργάνωση
Τα μέλη του Συμβατικού Απελευθερωτικού Στρατού εγκαταστάθηκαν στο νέο τους κρησφύγετο στο Λος Άντζελες. Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό βαν το οποίο τους οδήγησε στο κρησφύγετο της οργάνωσης.
Ακολούθησε αιματοκύλισμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα. Τα εναπομείναντα μέλη του SLA ήταν άφραγκα, εγκαταλελειμμένα στην αβεβαιότητα και αποφάσιζαν να φύγουν από το Λος Άντζελες και να επιστρέψουν στο Σαν Φρανσκίσκο.
Για τους επόμενους δεκαπέντε μήνες η Χιρστ διάσχισε τις ΗΠΑ απ' άκρου εις άκρον με τους συντρόφους της αγνοώντας αναρίθμητες ευκαιρίες να "δραπετεύσει".
Στις 18.9.1975 οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψή της στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με δυο λευκά μέλη του SLA και μια Γιαπωνέζα συνοδοιπόρο.
Στα 19 της σε διακοπές στην Ελλάδα
Όταν συνέλαβαν την "Τάνια" έσφιξε τη γροθιά της μπροστά στον φακό, δήλωσε ως επάγγελμα "αντάρτισσα πόλης" και, μέσω του δικηγόρου της, απηύθυνε αισιόδοξο αγωνιστικό χαιρετισμό "σε όλα τα αδέρφια, άντρες και γυναίκες, εκεί έξω".
Για πέντε μήνες παρέμεινε προφυλακισμένη εως ότου στις 4 Φεβρουαρίου του 1976 ξεκίνησε η δίκη της για τη ληστεία της τράπεζας που είχε λάβει μέρος. Ενώ πολλοί ανέμεναν την "Τάνια", αυτή είχε ξαναγίνει Πάτι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι η ένταξή της στον SLA ήταν αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά βίαιου καταναγκασμού: οι απαγωγείς την κρατούσαν επί εβδομάδες κλειδωμένη σε μια ντουλάπα, υποβάλλοντάς την στην πολύωρη ανάγνωση κομμουνιστικών αναλύσεων.
Φωτογραφία από τη μέρα αποφυλάκισής της, την 1 Φεβρουαρίου 1979
Στις κάννες το Μάιο του 1988 σε Press conference για την ταινία Patty
Οι ένορκοι δεν πείστηκαν και καταδίκασαν ομόφωνα την κατηγορούμενη για οπλοφορία και συνέργεια σε ληστεία. Το δικαστήριο της επέβαλε κάθειρξη 35 χρόνων με συγχώνευση κατά την επιμέτρηση σε 7.
Τελικά εξέτισε 22 μόλις μήνες, της προφυλάκισης συμπεριλαμβανομένης. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση 1.000.000 δολαρίων μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον Απρίλιο του 1978.
Φωτογραφία από το πάρτι του Elton John AIDS Foundation λίγο πριν τη 79η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ στις 25 Φεβρουαρίου 2007 στο Λος Άντζελες
Έμεινε στην φυλακή εν τέλει 2,5 χρόνια και ο πρόεδρος Κάρτερ ανέστειλε την ποινή της το 1979 για να της δοθεί τελικά χάρη από τον Μπιλ Κλίντον το 2000.
Σήμερα η Χιρστ ζει στο Κονέκτικατ. Η πάλαι ποτέ "Τάνια", η οποία διανύει το 59ο έτος της ηλικίας της, παντρεύτηκε τον φρουρό της, Μπερνάρ Σο και απέκτησαν δυο κόρες.
(Πηγές: photos.newhavenregister, CNN, crimelibrary, nbcnews)
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.