Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φαίνεται πως καταγράφεται κρούσμα τραυματισμού ανήλικου παιδιού ως συνέπεια του διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» που οδηγεί σε αυτοτραυματισμούς και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτοχειρία! Πρόκειται για μία 15χρονη μαθήτρια από την Κατερίνη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, το κορίτσι έφερε τραύματα που φέρεται να είχε προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 15χρονη Κ.Κ. Φέρεται να πήρε οδηγίες μέσω facebook από κάποιον που της ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών! Η κοπέλα αυτοτραυματίστηκε, αλλά πήρε μόνο δυο χάπια και επειδή φοβήθηκε είπε τα πάντα στους γονείς της, οι οποίοι τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Κατερίνης και υπέβαλαν σχετική καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ.. Η Ασφάλεια Κατερίνης ερευνά αν πράγματι ο τραυματισμός της 15χρονης έχει σχέση με το επικίνδυνο παιχνίδι και ζήτησε άρση απορρήτου των επικοινωνιών της για να διαπιστωθεί με ποιον συνομιλούσε στο κοινωνικό δίκτυο και της έδινε οδηγίες.
Η «Μπλε Φάλαινα» είναι ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών που διεξάγεται μέσω των social media μεταξύ εφήβων ηλικίας μεταξύ 12 και 16 χρόνων, οι οποίοι καλούνται να περάσουν μια σειρά από επικίνδυνες δοκιμασίες ακολουθώντας οδηγίες. Οι άγνωστοι συνομιλητές τους που έχουν ρόλο «καθοδηγητή», απειλούν τα παιδιά ότι έχουν τα στοιχεία τους σε περίπτωση που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν το παιχνίδι!
Ως τώρα, φέρονται να έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 300 θάνατοι παιδιών που συμμετείχαν στην «Μπλε Φάλαινα». Γι' αυτό, οι αστυνομικές αρχές πολλών χωρών της Ευρώπης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή των γονέων. Ωστόσο, ως τώρα δεν είχε καταγραφεί κάποιο περιστατικό στην Ελλάδα.
Τι είναι η «Μπλε Φάλαινα»
Η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την τελευταία μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία. Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες.
Τα θύματα του αυτοκαταστροφικού «παιχνιδιού», που παρουσιάζεται ως φιλοσοφική πρόκληση, είναι κατά κύριο λόγο έφηβοι. Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα.
Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.
Το επικίνδυνο παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα»
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους δοκιμασιών, όπως αυτοτραυματισμούς, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια κ.ά..
Eάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:
- Τηλεφωνικά στο 11188
- Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.