Ο Πούτιν δήλωσε πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων αφού πήρε                           περισσότερα από ό,τι έδωσε.      
                                   
 
του Marko Marjanović , Russia Insider, 4-5-17

[ Από όλα τα σχετικά διεθνή ρεπορτάζ, υπ’ όψιν του μεταφραστή, αυτό το άρθρο, ρωσικού οργάνου, κρίθηκε το πληρέστερο, καλύτερα πληροφορημένο και πιο αξιόπιστο]

Μετά τις συνομιλίες με τον Ερντογάν στο Σότσι, ο Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ρώσο-τουρκικές σχέσεις έχουν τώρα αποκατασταθεί πλήρως.
Ασφαλώς και οι δύο συνομιλητές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην καθιέρωση «ζωνών αποκλιμάκωσης» (των συγκρούσεων στη Συρία), που σχεδιάζεται να καλύψουν τους τέσσερεις μείζονες θυλάκους ελέγχου των ανταρτών (Ιντλίμπ, Χομς, Γκούτα, Νταράγια), κάτι που μοιάζει με τις «ζώνες ασφαλείας», για τις οποίες μιλούσε ο Ερντογάν ένα καιρό. Μόνο πως υπό την καλύπτρα αυτών των «ζωνών αποκλιμάκωσης» βρίσκεται η συμφωνία κάτω από την οποία οι Ρώσοι ήθελαν εξ’ αρχής να θέσουν τους αντάρτες και τους υποστηρικτές τους.
Η πρόταση λέει επίσης ότι οι ανταρτικές ομάδες (που θα συμβληθούν) οφείλουν να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα, η Ταχρίρ αλ-Σαμ, παραφυάδα της Αλ-Κάϊντα, που δεν περιλαμβάνονται στην διαδικασία ειρήνευσης.
Οι αντάρτες αποκτούν ζώνη-μη-πτήσεων και αναγνωρίζονται ως νόμιμη αντιπολίτευση, αλλά μόνον αν πολεμήσουν εναντίον της Αλ- Κάϊντα, η τουλάχιστον μείνουν αδρανείς, όταν οι συριακές δυνάμεις και η ρωσική αεροπορία επιχειρούν εναντίον της.
Είναι η ίδια συμφωνία την οποία, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Τουρκίας, είχαν απορρίψει πολλές φορές στο παρελθόν. Μοιάζει σαν φάντασμα με τη Συμφωνία Λαβρώφ-Κέρυ, του Σεπτεμβρίου 2016, την οποία το Πεντάγωνο σαμποτάρισε τότε, σκοτώνοντας με βομβαρδισμό 100 Σύρους στρατιώτες, στην περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. πόλη Ντέιρ εζ-Ζορ.
Είναι σπουδαία συμφωνία για τη Δαμασκό, που έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξη της. Σημαίνει πως οι αντάρτες πρέπει να αδρανήσουν και να σεβαστούν την ανακωχή, ενώ  οι κυβερνητικές  δυνάμεις εκριζώνουν την Ταχρίρ αλ-Σαμ, που αντιπροσωπεύει τη μισή πολεμική ισχύ της ανταρσίας. Μόλις επιτευχθεί αυτό, τότε εξασφαλίζουν τελικές διαπραγματεύσεις ειρήνης, αλλά μέχρι τότε η ισχύ πίεσης τους θα είναι ακόμη μικρότερη από σήμερα.
Είναι μεγάλο κέρδος για τη Ρωσία ότι ο Ερντογάν συμφωνεί τώρα πως η Αλ-Κάϊντα θα πρέπει να ηττηθεί, ιδιαίτερα αν αυτός τηρήσει τον λόγο του (κάτι για το οποίο δεν είναι γνωστός). ΄Ετσι είναι κατανοητό ότι, σε ανταπόδοση, ο Πούτιν ισχυρίζεται πως οι σχέσεις είναι όσο καλές ήσαν προηγουμένως. Αυτό δεν είναι απαραίτητα ένας τόσο υψηλός πήχυς.
Πράγματι, ο Ερντογάν ίσως να εγκατέλειψε το Σότσι σε διάθεση κάτι λιγότερο του ενθουσιασμού. Λίγες μόνο μέρες πριν, Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν τις δοκιμαστικές επιθέσεις του εναντίον Κούρδων της Συρίας στον θύλακα  Αφρίν. Ο Ερντογάν εσκεμμένα ανέφερε στα ΜΜΕ πως έδειξε στον Πούτιν φωτογραφίες συναδέλφωσης Ρώσων στρατιωτών με Κούρδους πολιτοφύλακες του YPG, τους οποίους η Τουρκία δαιμονοποιεί ως τρομοκράτες. (Τις φωτογραφίες τράβηξαν επίτηδες Ρώσοι στρατιώτες και τις δημοσίευσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.)
Σαφώς δεν ήταν ευτυχής ο Ερντογάν ότι οι Ρώσοι μπήκαν ανάμεσα  σ’ αυτόν και τους Κούρδους πολιτοφύλακες, αλλά είναι επίσης σαφές ότι η Μόσχα δεν νοιάζεται ιδιαίτερα, αλλιώς δεν θα είχε διατάξει την κίνηση λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη άφιξη του Ερντογάν.
Σε αντάλλαγμα για την πισώπλατη μαχαιριά στη προστατευόμενη του Α-Κάϊντα, ο Ερντογάν αναμφίβολα θέλει διαβεβαιώσεις ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα πάρουν όσα λιγότερα γίνεται στον μεταπολεμικό  διακανονισμό, αλλά οι Ρώσοι δεν θα πάνε μέχρι να του επιτρέψουν να πάρει το θέμα στα χέρια του. Δεν τον θέλουν να αποσταθεροποιήσει  μια δύσκολη κατάσταση περισσότερο, ούτε θέλουν έναν απροκάλυπτο ανατροπέα καθεστώτος να εισχωρήσει περισσότερο στη Συρία -με οποιοδήποτε πρόσχημα.
Τις παραμονές της συνάντησης κορυφής, η τουρκική πλευρά ισχυριζόταν πως προσδοκούσε την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την τουρκική αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Eίχαμε γράψει ότι αυτό είναι άκρως απίθανο. Πράγματι η ρωσική πλευρά μόλις έκανε την ασθενέστερη μνεία ότι το θέμα αυτό εθίγη, αλλά δεν ανέφερε καμιά πρόοδο.
«Οι παραδόσεις των ρωσικών προηγμένων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία συζητήθηκε σε συνάντηση των Ρώσου και Τούρκου Προέδρων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα αυτό εθίγη, όπως άλλα θέματα σχετιζόμενα με τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκώφ.«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία συζητήθηκε σε θετικό τόνο», πρόσθεσε.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.