Σημειώνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος *
Όσο άδικο ήταν το σύνθημα στον τοίχο των Εξαρχείων, που σχολίαζε τον Κώστα Σημίτη (: "Μια βόμβα έβαλες μικρός και έγινες πρωθυπουργός"), άλλο τόσο άδικο είναι και το σύνθημα που κυριαρχεί στον σημερινό Τύπο και αφορά στην υπουργική θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη: Ένα IOU έριξες επιεικώς και έγινες υπουργός!
Άδικο, ίσως, αλλά όχι αβάσιμο και αδικαιολόγητο. Τελικά αυτός ο κ. Βαρουφάκης είναι απολύτως "αγαθός" σε ο, τι αφορά στο χώρο που θριάμβευσε και για μια στιγμή προσέφερε κάτι θετικό για τον ανασχηματισμό της κατακερματισμένης από την χρηματαγορά και την πτώχευση, όπως και από τον διασυρμό που ακολούθησε με ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ελληνικής - εθνικής ταυτότητας!
Είναι άλλο πράγμα να αποδίδεις σε ένα δημόσιο πεδίο και άλλο πράγμα να γνωρίζεις αυτό το πεδίο και να το χρησιμοποιείς υπέρ του εαυτού σου, αντί να σε "χρησιμοποιεί" αυτό, καταστρέφοντας διαρκώς την αναφερόμενη ταυτότητα που με κόπο κατασκευάζεις.
Πολλούς και διάφορους θα μπορούσε να εξυπηρετεί η διήγηση του κ. Βαρουφάκη για το πώς κατέληξε υπουργός της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόταση του για σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU), εκτός από τον εαυτό του. Πέτυχε κουτσομπολεύοντας και "καρφώνοντας" φίλο του να ταυτιστεί με κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε το κεντρικό στοιχείο αναφοράς της πολιτικής του άποψης και το κύριο σημείο της υπουργικής του ταυτότητας. Με άλλα λόγια, πέτυχε απολύτως ανοήτως να ταυτιστεί με αυτό που η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση επιθυμούσαν και επιθυμούν, για να αποξενωθεί από το εκλογικό σώμα στο οποίο εμφανίζει διείσδυση. Και μετά σου λέει πως αποτελεί "ηθικό χρέος" του να κατέβει με δικό του κόμμα στις εκλογές!
Πώς θα κατέβει; Ως πατέρας του IOU, που στο κάτω-κάτω της γραφής έτσι που δομήθηκε πρόχειρα και έτσι όπως παρουσιάστηκε, λίγο απείχε από το να χαρακτηριστεί καλαμπούρι, αντί για ένα σοβαρό, ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο στο πεδίο της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα;
Ποιο είναι λοιπόν το νέο πολιτικού/επικοινωνιακού χαρακτήρα σφάλμα του Γιάνη Βαρουφάκη; Διαμορφώνει με μια κουτσομπολίστικη, μάλιστα, διήγηση, η οποία επιχειρείται να πάρει την μορφή πολιτικού θρίλερ, ένα υπερασπιστικό αφήγημα σαν να καταθέτει σε κάποιον ανακριτή ή ενώπιον κάποιου ακροατηρίου σε κάποιο δικαστήριο, ή, έστω, σε κάποια εξεταστική επιτροπή της βουλής, ενώ στην πραγματικότητα απευθύνεται στο εκλογικό σώμα. Ασχέτως αν τον καταδικάσει ή τον αθωώσει το εκλογικό σώμα. Ασχέτως αν τον κατανοήσει και τον δικαιολογήσει ο ελληνικός λαός, έτσι όπως τα λέει, δεν θα τον ψηφίσει.
Γιατί; Επειδή αντί να ταυτιστεί με κάποιο εναλλακτικό σενάριο για την συνέχεια, που αφορά ασφαλώς στην αντιμετώπιση τόσο των αιτιών της κρίσης, όσο και των κοινωνικών συνεπειών που προέκυψαν και προκύπτουν από αυτήν, ταυτίζεται με αυτό που στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούσε μέρος ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης με άλλα μέσα πριν από περισσότερο από δύο χρόνια. Μέρος ενός αμυντικού, πολεμικού σεναρίου το οποίο φρόντισαν οι ίδιοι που προβάλλουν σήμερα τις "εκμυστηρεύσεις" Βαρουφάκη, να δομήσουν στην συνείδηση του ελληνικού λαού ως εφιάλτη. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό καθ' εαυτό το σχέδιο για διπλό νομισματικό είχε πολλά στοιχεία εφιάλτη για τους εργαζόμενους και για την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Ο συμπαθής σε εμένα Γιάνης Βαρουφάκης διαπράττει σήμερα το μεγαλύτερο ίσως λάθος του. Προσπαθεί να αντλήσει πολιτική νομιμοποίηση από κάτι που τον απονομιμοποιεί ως παράγοντα άρθρωσης μίας νέας, εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και ηγεμονίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και το κάνει με τον πιο άσχημο τρόπο: Παράγοντας κουτσομπολιό, το οποίο ασφαλώς "πουλάει", μειώνοντας, ωστόσο, διαρκώς την αξία του πρωταγωνιστή.
Πέτυχε το αδιανόητο. Μετατρέπεται καθημερινά ο ίδιος σε παράλληλο σύστημα σπέκουλας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Σε χρησιμοποιούν, Γιάνη, αυτοί που μάλλον πιστεύεις ότι χρησιμοποιείς! Σε έκαναν μέσο και φρόντισες να γίνεις πρωταγωνιστής σε ένα παρωχημένο πολιτικό θρίλερ με τον κεντρικό ήρωα ικανό ίσως να παίξει σε μία χολιγουντιανής παραγωγής ταινία, αλλά όχι να ανεβάσει ένα νέο έργο στο πολιτικό σανίδι της Ελλάδας.
* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.