Αν καταναλώσεις μεγαλύτερες ποσότητες, αρχίζουν τα προβλήματα: έντονες παραισθήσεις, κρύος ιδρώτας, χαμηλή αρτηριακή πίεση, βραδεία καρδιακή συχνότητα, εμετός, διάρροια, ζάλη και λιποθυμία.
Το μέλι που παράγουν οι γιγάντιες μέλισσες Apis dorsata laboriosa του Νεπάλ, οι μεγαλύτερες στον κόσμο, είναι παραισθησιογόνο και αποκαλείται «τρελό μέλι». Οφείλει τις νευροτοξίνες του στα άνθη των τεράστιων ροδόδεντρων που ανθίζουν την Άνοιξη στις βόρειες πλαγιές της κοιλάδας του Χονγκού.
Εδώ και αιώνες, μέλη της φυλής Γκουρούνγκ κατεβαίνουν με αυτοσχέδιες σχοινένιες σκάλες τις πλαγιές των γκρεμών όπου βρίσκονται τα μελίσσια, και θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο συλλέγοντας το πολύτιμο μέλι ανάμεσα σε σμήνη αγριεμένων μελισσών.
Στη μαύρη αγορά της Ασίας η τιμή του ξεπερνά τα 120 δολάρια το κιλό.
Το ντοκιμαντέρ «The last honey hunter», που γυρίστηκε με αφορμή ένα ρεπορτάζ του περιοδικού National Geographic και θα προβληθεί στις αρχές του 2018, ακολουθεί τον Μάουλι Νταν, τον τελευταίο κυνηγό «τρελού μελιού» του χωριού του, που για να συλλέξει το μέλι κρέμεται σε ύψος 100 μέτρων χωρίς προστασία απέναντι στα τσιμπήματα των τεράστιων μελισσών. Έχει όμως ήδη φτάσει στα 57 του χρόνια και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ ακόμα.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.