του ακτιβιστή
Η κατάσταση εξωτερικά (περιβάλλων χώρος, εξωτερική όψη των οικοδομών) ελάχιστα έως καθόλου φαίνεται να έχει τροποποιηθεί από την τελευταία επίσκεψή μας του περασμένου Ιανουαρίου. Κάποια λίγα απορρίμματα παρέμεναν έξω από τον κάδο ενώ αυτός ήταν υπερπλήρης χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο γιατί ο χώρος (αυλή) μεταξύ των δύο οικοδομών ήταν πεντακάθαρος. Μια ομάδα προσφύγων κάτι ετοίμαζαν, ίσως για μεσημεριανό γεύμα, κάτω από ένα όμορφα σκιερό μέρος ανάμεσα σε δέντρα.
Μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη της δομής κα Τόνια Πατρικιάδου που απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μας.
Όπως μας είπε δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τώρα, εξ όσων γνωρίζει ενεργοποίηση της διαδικασίας επιστροφής προσφύγων από χώρες της Ευρώπης. Έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις προσφύγων από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά όπως μας εξήγησε αυτό συμβαίνει κατά καιρούς με μετακινήσεις μεταξύ των διαφόρων καμπς.
Ειδικά στον Πάλιουρα δεν έχουν έρθει περισσότεροι πρόσφυγες απλά γιατί ο μάξιμουμ αριθμός που μπορεί να φιλοξενηθεί δεν ξεπερνά τα 250 άτομα. Ένας αριθμός όμως που είναι δυναμικός αφού κάποιοι από τους πρόσφυγες παίρνουν τον δρόμο προς την Ευρώπη και άλλοι έρχονται από άλλες δομές στα διαμερίσματα που αδειάζουν.
Ήδη περισσότεροι από 150 πρόσφυγες έχουν ήδη πετάξει προς χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με επιθυμία τους.
Συνεχίζουν να φιλοξενούνται στη δομή μόνο οικογένειες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι.
Μετά από διαδικασία ψηφοφορίας αναδείχθηκαν δύο αρχηγοί, ένας για κάθε πολυκατοικία, οι οποίοι βοηθούν στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων - που και οι ίδιοι λαμβάνουν - συνδράμοντας την διεύθυνση της δομής.
Η κα Πατρικιάδου μας διαβεβαίωσε πως τα φορητά ηλεκτρικά σώματα επαρκούν για τις ανάγκες θέρμανσης των διαμερισμάτων.
Σχετικά με τη διατροφή του λαμβάνουν καθορισμένο χρηματικό βοήθημα και τροφοδοτούνται με αγαθά από τις γειτονικές αγορές Επανομής και Μηχανιώνας, παρασκευάζοντας μόνοι τους το φαγητό τους.
Τα μεγαλύτερα παιδιά, στις ηλικίες του Γυμνασίου και Λυκείου παρακολουθούν μαθήματα στο Διαπολιτισμικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Για τα μικρότερα παιδιά αναμένεται να ενταχθούν σε σχολεία της περιοχής, αλλά αυτό υπόκειται σε οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, που προς το παρόν δεν έχει δοθεί. Γίνονται όμως μαθήματα Αγγλικών, Ελληνικών, Γεωγραφίας και Μθηματικών στη δομή με τη μέθοδο της informal education.
Ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται κανονικά με εμβόλια που παρέχει τοΥπουργείοΥγείας και εκτελείται από εθελοντικές οργανώσεις όπως Γιατροί του Κόσμου, Ερυθρός Σταυρός κλπ.
Ευχαριστίες απηύθυνε η κα Πατρικιάδου προς όλους για τη βοήθεια που απλόχερα δίδεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα που λειτουργεί η δομή. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Τοπική Κοινότητα, συλλογικότητες αλλά και κατοίκους για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς τους πρόφυγες.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.