Στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου Θερμαϊκού, λειτουργούν αυτόνομα 7 υδρευτικά δίκτυα, ένα για κάθε δημοτική κοινότητα, δηλαδή τα δίκτυα Περαίας-Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας, Επανομής, Μεσημερίου, N. Μηχανιώνας, Αγγελοχωρίου και Κερασιάς.

Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Θερμαϊκού, κατέβαλλε συντονισμένες προσπάθειες για την αδειοδότηση και των 7  υφιστάμενων υδρευτικών δικτύων, προβαίνοντας σε κάθε ενέργεια για την καταγραφή και την αποτύπωσή τους και παρέχοντας κάθε απαραίτητο στοιχείο, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση των σχετικών αδειών από την Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που τελικά και πέτυχε.

Η ένταξη δε στο ΕΣΠΑ, της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου του Μεσημερίου, με προϋπολογισμό 970.000,24 ευρώ, και του εξωτερικού, με προϋπολογισμό 491.999.82 ευρώ αντίστοιχα, υπήρξε μεγάλη επιτυχία και συγχρόνως, εκπλήρωση προεκλογικής δέσμευσης της Διεύθυνσης του Δήμου Θερμαϊκού. Ήδη, η Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών δημοπράτησε τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ περίπου, όρισε ανάδοχο, ενώ πέτυχε και έκπτωση 60% από την ένταξη του εξωτερικού δικτύου στο ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο είναι έργο πνοής για το Μεσημέρι, που τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσίαζε ήταν εντονότατα.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Θερμαϊκού δράττεται της ευκαιρίας και προετοιμάζει τις απαιτούμενες μελέτες με στόχο την ωρίμανση έργων, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προσφέρεται πλέον για χρηματοδότηση από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια για την αντικατάσταση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αδειοδοτημένων, μόνο, δικτύων. Προσβλέπει, έτσι σταδιακά να εντάξει όλες τις δημοτικές κοινότητες σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ακολουθώντας την περίπτωση του Μεσημερίου.

Ας αναφερθεί εδώ, ότι τα υδρευτικά δίκτυα όλης της χώρας, λίγα χρόνια πριν λειτουργούσαν χωρίς να απαιτείται η έκδοση άδειας χρήσης, ενώ πλέον, οι άδειες αυτές έχουν καθορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με κοινή υπουργική απόφαση το 2005 και εκδίδονται από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Άξια αναφοράς είναι, επίσης, η εισαγωγή, για πρώτη φορά με τρόπο καθαρό, μέσω της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, που αποτελεί την οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά και που δημιουργεί ένα νέο καθεστώς στη διαχείριση των υδατικών πόρων, της έννοιας της «οικολογικής σημασίας» των υδάτων, η οποία επιτυγχάνει να διασφαλίσει την αειφορία, την επάρκεια και τη δυνατότητα ανανέωσης των αποθεμάτων των υδατικών πόρων και την ποιότητα του νερού, που παρέχεται προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, τώρα, για την έκδοση των αδειών χρήσης νερού του Δήμου Θερμαϊκού, σε ό,τι αφορά στη Δ. Κ. Περαίας – Ν. Επιβατών, η ληφθείσα άδεια εξυπηρετεί στην ύδρευση 33.000 κατοίκων, καθώς και στην άρδευση κοινόχρηστων χώρων, μέσω 20 συνολικά γεωτρήσεων, οι οποίες μοιράζονται στις περιοχές της Περαίας, των Ν. Επιβατών και της Επανομής, με 9, 10 και 1 γεώτρηση αντίστοιχα. Βάση των τεχνικών περιγραφών, η Δ.Κ. Περαίας υδροδοτείται μέσω 4 δεξαμενών (2 δίδυμες χωρητικότητας 500m³, 1 χωρητικότητας 300m³ και άλλη 1 200m³) και η Δ.Κ. Ν. Επιβατών με άλλες 4 (2 δίδυμες χωρητικότητας 1000m³ και 400m³, 1 300m³ και 1 200m³), ενώ η ανώτατη ποσότητα νερού, που μπορεί να αντληθεί συνολικά από τις γεωτρήσεις του υδρευτικού δικτύου, δεν θα ξεπερνά τα 3.100.000 m³/έτος.

Σε ό,τι αφορά στη Δ.Κ. Ν. Μηχανιώνας, που με 6 γεωτρήσεις και 4 δεξαμενές (1 δίδυμη χωρητικότητας 200m³ και 200m³, 1 150m³ και άλλη 1 500m³)θα υδροδοτήσει 9.345 άτομα, η ανώτατη ποσότητα νερού δεν θα υπερβαίνει τα 1.065.000m³/έτος.

Στη Δ.Κ. Αγγελοχωρίου οι 3 γεωτρήσεις με τη 1 δεξαμενή νερού, χωρητικότητας 100m , εξυπηρετούν 1.261 άτομα, με ανώτατη ποσότητα νερού τα 148.600 m³/έτος.

Άλλα 1.482 άτομα επωφελούνται από την αδειοδότηση χρήσης νερού στην Κερασιά, ενώ θα εξυπηρετηθεί και η άρδευση του γηπέδου, μέσω 5 γεωτρήσεων, που τροφοδοτούν με νερό 2 δεξαμενές χωρητικότητας 100m³ έκαστη.  Στην περίπτωση της Κερασιάς, το ανώτατο όριο στη συνολική αντλούμενη  ποσότητα νερού από τις γεωτρήσεις του υδρευτικού δικτύου, θα είναι τα 170.500m³ το χρόνο.

Η Τ.Κ. Αγ. Τριάδας, τέλος, με 3 δεξαμενές των 300m³, τροφοδοτούμενες από 5 γεωτρήσεις και ανώτατη ετήσια ποσότητα νερού τα 632.000m³, εξυπηρετεί στην ύδρευση 8.816 ατόμων, αλλά και στην άρδευση εκτάσεων πρασίνου.

Οι παρούσες χορηγούμενες άδειες ισχύουν μέχρι τις 31/12/2022.

«Η αδειοδότηση χρήσης νερού και για τα 7 υδρευτικά δίκτυα του δήμου μας επετεύχθη. Τα οφέλη , πέραν του αυτονόητου, συμπεριλαμβάνουν και τη δυνατότητα βελτίωσης των υφιστάμενων αδειοδοτημένων υδρευτικών δικτύων, είτε αναφερόμαστε στον εκσυγχρονισμό τους, είτε στην πλήρη αντικατάστασή τους, με έργα εντασσόμενα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η άδεια χρήσης νερού του ανάλογου υδρευτικού δικτύου. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται αυτόματη αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κάτι που αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της πολιτικής μας δράσης.», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Μαυρομάτης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.