Με το βλέμμα στραμμένο σε όλα τα προαναφερθέντα και με βαθύ αίσθημα ευθύνης προς τις μελλοντικές γενεές, η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εργάζεται εντατικά σε αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας ήδη προβεί σε ενέργειες πρωτοπόρες, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, η διαχείριση των αποβλήτων στο Δήμο Θερμαϊκού δεν περιορίζεται στα κλασικά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως γυαλί, πλαστικό, μέταλλο και χαρτί, αλλά επεκτείνεται στα υφάσματα και τα υποδήματα, στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τους καμένους λαμπτήρες, στις φορητές ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες) και τους συσσωρευτές, στα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα, είδη υγιεινής κλπ.), στα υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων, στα οικιακά τηγανέλαια, στα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων, στα απόβλητα λιπαντικών ελαίων (μηχανέλαια, ορυκτέλαια), στα φάρμακα και τα θερμόμετρα και στα ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, χαλιά, ποδήλατα κλπ.).
Οι συνεργασίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νέους τομείς ανακύκλωσης υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων εκ των παραπάνω ειδών αποβλήτων.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια ανακύκλωσης, όμως είναι και η μείωση των οργανικών οικιακών απορριμμάτων, που επιδιώκεται με τη δρομολόγηση της εφαρμογής της κομποστοποίησης σε ελεύθερους χώρους, αλλά και του πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης με την προμήθεια ειδικών κάδων για τον κήπο, η οποία υπολογίζεται ότι αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η πρωτοβουλία αυτή της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θερμαϊκού θα υποστηρίζεται από το Δήμο, με την παροχή οδηγιών και τεχνικής και ποιοτικής υποστήριξης προς τους δημότες, που θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη πρακτική.
Στόχοι του Δήμου Θερμαϊκού είναι ,μέχρι το 2020, η μείωση της ποσότητας των κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων και η αύξηση της ανταποδοτικότητας της ανακύκλωσης κατά 50% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Για την επίτευξη αυτού όμως, υψίστης σημασίας κρίνεται η εκπαίδευση και η ενημέρωση, που οδηγεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως οι διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνονται για την ενημέρωση των μαθητών και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης από μικρή ηλικία.
Επόμενο βήμα είναι η διανομή φυλλαδίων πληροφόρησης στους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού. Αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και στοχεύει στην πληροφόρηση των δημοτών, επιζητώντας τη συμβολή τους στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Πληροφορίες, επίσης, θα συμπεριλαμβάνονται σχετικά με τα βήματα ορθής ανακύκλωσης, τα αποκομιζόμενα οφέλη και τις δράσεις που υλοποιούνται στο Δήμο.
«Ο σεβασμός προς το περιβάλλον αποτελεί φιλοσοφία ζωής και η υιοθέτηση θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς ευθύνη του κάθε ατόμου. Από την πλευρά του ο Δήμος Θερμαϊκού προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου κυκλικής οικονομίας, με βασική επιδίωξη να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής, που θα συνεισφέρει με τρόπο σημαντικό και ουσιαστικό στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.», επεσήμανε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.