Μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry, αγγουράκια τύπου Κνωσσού, και πλήρες παστεριωμένο γάλα, θα περιλαμβάνονται στο Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή τα σχολικά έτη 2017/2018, 2018/2019 και 2019/2020. Στόχος του προγράμματος της ΕΕ είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων - λαχανικών και γάλακτος στη διατροφή των παιδιών αλλά και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά. Η απόφαση υλοποίησης του προγράμματος δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, αλλά από το καλοκαίρι του 2017 είχε καθοριστεί το κονδύλι για την χώρα μας, με το σχετικό Κανονισμό της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται στα 16.568.542 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κονδύλια της ΕΕ (14.308.710 ευρώ) και του ελληνικού κράτους (2.259.832 ευρώ). Τώρα αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για τον καθορισμό του ανάδοχου του έργου, προκειμένου να προχωρήσει κανονικά, αν και καθυστερημένα, η υλοποίηση του προγράμματος. Πάντως εδώ και τρία χρόνια η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει ούτε μισό ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έτρεξε τα τελευταία τρία χρόνια καθώς το κράτος δεν κατάφερε να απορροφήσει τα 4.800.000 ευρώ που δίνονταν από την ΕΕ. Αυτό γινόταν γιατί δεν βρισκόταν ανάδοχος που θα εφαρμόσει το έργο της διανομής. Την ίδια ώρα που 18 χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν απορροφητικότητα που υπερβαίνει το 80% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αγγίζει το 75%.
Εάν τελικά εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 150.000 μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες επιλεγμένων περιοχών της χώρας.
Τα προϊόντα, που θα δίνονται στα σχολεία βάσει της διαθεσιμότητας τους και της εποχικότητας τους, θα πρέπει να προέρχονται από καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζεται Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και θα είναι τουλάχιστον Α’ ποιοτικής κατηγορίας.

Στα συνοδευτικά μέτρα εφαρμογής του προγράμματος περιλαμβάνονται επισκέψεις σε αγροκτήματα, παραγωγούς, αγορές, γαλακτοκομικές μονάδες και αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και μαθήματα γευσιγνωσίας και εργαστήρια - μαθήματα μαγειρικής.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.