ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΙΣΔΕΥΤΕΡΑ 27 Αυγούστου 2018



Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα
Ο Μυστικός Πόλεμος του Νερού στην Ευρώπη
 Ντοκιμαντέρ, 60’ | Σκην.: Γ. Αυγερόπουλος

Την στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό για την ΕΕ ένα εμπόρευμα της αγοράς, ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος, επιστρέφει με τη νέα του δουλειά, με τίτλο Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα - Ο Μυστικός Πόλεμος του Νερού στην Ευρώπη ή στα αγγλικά, Up to the Last Drop - The Secret Water War in Europe.
Γυρισμένο σε 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νέο ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Έλληνα δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα, εξετάζει και χαρτογραφεί τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με το νερό, το πιο βασικό στοιχείο για την επιβίωση όλων μας.
O Αυγερόπουλος επικεντρώνεται για το Up to the Last Drop στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Το Up to the Last Drop εξετάζει συγκεκριμένα την προσπάθεια πόλεων και κρατών να απορρίψουν το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους, διεκδικώντας να επαναφέρουν τη διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, έχοντας αντιληφθεί ότι οι ιδιώτες συχνά δεν είναι πρόθυμοι να βάλουν τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από το κέρδος τους.
Ενώ το Παρίσι και το Βερολίνο είναι δύο πόλεις που έχουν πρόσφατα επανακτήσει τον έλεγχο του νερού τους, το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις χτυπημένες από την κρίση χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, να ιδιωτικοποιήσουν τις δικές τους υπηρεσίες ύδρευσης, μέσω της Τρόικα.
Το Up to the Last Drop αποκαλύπτει έναν υπόγειο, μακροχρόνιο πόλεμο για το νερό στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, με σχετικές προβλέψεις να βρίσκονται στα μνημόνια που έχουν υπογράψει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Είναι τελικά το νερό ανθρώπινο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο προϊόν, στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΝΕΡΟ
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως, αν οι κοινωνίες δεν αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, θα προκύψει σύντομα ένα τεράστιο χάσμα ανεφοδιασμού. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση είναι ολοένα και υψηλότερη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό περιορίζεται, η ποιότητά του φθίνει, ενώ η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, με πραγματικές και άμεσες τοπικές προεκτάσεις.
 Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι  ευθύνη όλων μας: κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.