Οι ηλικιωμένοι, είναι μια πληθυσμιακή ομάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη, λόγω των πολλαπλών δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθημερινά. Μια από αυτές τις δυσκολίες είναι οι αλλαγές που παρατηρούν μέρα με τη μέρα οι ηλικιωμένοι στην μνήμη τους. Η μνήμη και η καλή λειτουργία του μυαλού δυσκολεύει άμεσα την καθημερινότητα τους σε πολλά επίπεδα και για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε τη χρησιμότητα κάποιων διατροφικών αλλαγών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σε ένα βαθμό στην καλύτερη λειτουργία του μυαλού και της μνήμης.

Ενεργειακή πρόσληψη των ηλικιωμένων

Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά, να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να έχει ο κάθε ηλικιωμένος μια επαρκή ενεργειακή πρόσληψη και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αρκετά συχνά παρατηρείται στις ομάδες αυτές, πιθανόν και λόγω προβλημάτων στην οδοντοστοιχία, τα άτομα να υποσιτίζονται ή να στερούνται ποικιλία στις διατροφικές επιλογές τους.

Διατροφή χαμηλή σε θερμίδες μπορεί να κοστίσει στην λειτουργία του μυαλού και της μνήμης, καθώς η γλυκόζη αποτελεί το βασικό καύσιμο υλικό του εγκεφάλου

Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να βρίσκονται σε μια καλή αναλογία στο διαιτολόγιο του κάθε ηλικιωμένου και να μην ακολουθούνται διατροφικά πλάνα που να τους αποκλείουν. Τα συχνά γεύματα επίσης, εξασφαλίζουν ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν κινδυνεύουν να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που έχει συσχετιστεί με δυσκολία στη συγκέντρωση και χαμηλή απόδοση.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη διατροφή των ηλικιωμένων

Η διατροφική ποικιλία από την άλλη εξασφαλίζει πολλά άλλα οφέλη. Υπάρχει πληθώρα μελετών στην επιστημονική κοινότητα που υποστηρίζει τον ρόλο των αντιοξειδωτικών ουσιών, και ιδιαιτέρως των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών, στην λειτουργία της μνήμης. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου.

Τροφές πλούσιες σε αυτές τις ουσίες είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πράσινο και πορτοκαλί χρώμα όπως τα σταφύλια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το σπανάκι, η ρόκα, αλλά γενικότερα σαν σύσταση μια ποικιλία στο διαιτολόγιο μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο ηλικιωμένος για την καλή λειτουργία του μυαλού.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για καλύτερη μνήμη

Πιο συγκεκριμένα όμως από τις βιταμίνες που ξεχωρίζουν για το ρόλο τους στην καλύτερη μνήμη είναι εκείνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ, η Β6 και η Β12. Έχει συνδεθεί από πολλές έρευνες η καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και η ενίσχυση της μνήμης όταν η διατροφή ενός ατόμου εξασφαλίζει τροφές που είναι καλές πηγές αυτών των βιταμινών (πχ γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, κιτρώδη φρούτα).

Βιταμίνη Β12 και Β6

Τελευταία μάλιστα, κάποιες έρευνες έχουν μελετήσει και την επίδραση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης στην μνήμη και έχουν βρει ότι η επαρκής πρόσληψη της Β12, της Β6 και του φυλλικού οξέως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στα φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που έχει συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλική ατροφία και παράλληλα διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης.

Βιταμίνη Α

Εξαιρετικό ρόλο στην διαδικασία της μνήμης έχει και η βιταμίνη Α και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται μια επαρκής πρόσληψη μέσω της διατροφής, όπως υποστηρίζεται από τις μελέτες. Πηγές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι:
Το καρότο
Το μοσχαρίσιο κρέας
Το συκώτι
Το γάλα
Η ντομάτα
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά
Τα κίτρινα φρούτα

Ο ρόλος της καφεΐνης στην μνήμη

Τέλος, η καφεΐνη μπορεί να τονώσει την μνήμη διότι είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και γι’ αυτό το λόγο, η κατανάλωση καφέ, αλλά και σοκολάτας η οποία παράλληλα είναι και καλή πηγή μαγνησίου, μικροστοιχείου που τονώνει την μνήμη, μπορεί να αποτελέσει μια γλυκιά συνήθεια για τους ηλικιωμένους η οποία να τους βοηθάει παράλληλα.

* Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.