του ακτιβιστή

Κατ' αρχήν αξίζουν συγχαρητήρια στις τρεις κυρίες που πήραν την πρωτοβουλία να κινητοποιήσουν συμπολίτες μας για το οξυμένο πρόβλημα μόλυνσης που απειλεί εδώ και χρόνια την Περαία αλλά και κοινότητες του δήμου Θέρμης. Οι κυρίες Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου, Σοφία Βασιλειάδου και Νίκη Γκινούδη, αφού ανέδειξαν ένα πρόβλημα που όλους λίγο έως πολύ μας ενοχλούσε αλλά μέναμε σε αντιδράσεις καφενείου και καταγγελίας του στο facebook, κατάφεραν σε σύντομο χρόνο να διοργανώσουν μια ομάδα - κίνηση πολιτών - και πραγματοποίησαν μια εκδήλωση.
Σ' αυτή την εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες ανησυχούντες ενεργοί πολίτες αλλά και μέλη της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού με επικεφαλής τον δήμαρχο, τον επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού, αλλά και υποψήφιους δημάρχους που κατέθεσαν τις απόψεις τους για το οξυμένο και διαρκές ζήτημα της καύσης καλωδίων κι ελαστικών από άτομα που ζουν στον καταυλισμό των Ρομά και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών.
Μπορεί, όπως συμβαίνει σε ανάλογες εκδηλώσεις να υπήρξαν - ελάχιστες ευτυχώς - στιγμές έντασης κι έντονης αντιπαράθεσης (θέσεις μάχης ενόψει των εκλογών που έρχονται) αλλά το κυριότερο είναι πως ακούσαμε πολύ μεστές κι ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από αξιόλογους ομιλητές που πρότειναν μεθόδους απάντησης.


Την εκδήλωση άνοιξε η κα Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου η οποία αφού τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης εξαιτίας της ανευθυνότητας κάποιων που στο βωμό του όποιου κέρδους αδιαφορούν για τον καρκίνο που "σπέρνουν" με τα εκλυόμενα φουράνια και διοξίνες, ξεκαθάρισε πως αφετηρία για τις ενέργειες που έγιναν και θα γίνουν δεν είναι κανενός είδους ρατσισμός αλλά το σταμάτημα της καύσης προϊόντων που υποβαθμίζει τις ζωές μας. Μετά  έδωσε το λόγο στην κα Σοφία Βασιλειάδου που έκανε την βασική εισήγηση. Εκείνη μετά τις αναγκαίες συστάσεις ζήτησε να γίνει μια μεγάλη συλλογή υπογραφών που θα ασκήσει ουσιαστική πίεση προς όσους έχουν ευθύνη και υποχρέωση για τη λύση του προβλήματος. Προς το σκοπό αυτό υπήρχαν καταστάσεις στις οποίες οι παρευρισκόμενοι υπέγραφαν (το κείμενο θα μπορέσετε να το βρείτε εδώ). Στόχος, όπως τόνισε, είναι η συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υπογραφών (πάνω από 2.000) που θα συνοδεύσει μια μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα ώστε να τον αναγκάσει να λάβει μέτρα. Το πρόβλημα σύμφωνα με την εισηγήτρια δεν είναι μόνο ο καπνός που εκλύεται αλλά η προσθήκη των βλαβερών προϊόντων της καύσης στην τροφική αλυσίδα (χωράφια, κηπευτικά, τρόφιμα κλπ).
Στη συνέχεια πήραν το λόγο αρκετοί από τους παριστάμενους  που, εκτός από περιγραφές και καταγγελίες, ξεδίπλωσαν  πτυχές προσέγγισης της αδιέξοδης, όπως εμφανίζεται εδώ και είκοσι χρόνια κατάστασης.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Νίκος Γιάκης προσδιόρισε ως αιτία του προβλήματος την επιδίωξη κέρδους από του Ρομά, οι οποίοι καίνε τα καλώδια για να πάρουν τον χαλκό από τον οποίο αποκτούν εισόδημα. Και τόνισε πως δεν κάνουν όλοι οι Ρομά τις παραβατικές αυτές πράξεις λέγοντας πως οι ίδιοι διατείνονται πως έρχονται άλλοι Ρομά από άλλες περιοχές που ευθύνονται για τις καύσεις.


Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλαγιαρίου κ. Αργύριος Μωραΐτης που πήρε το λόγο αφού δήλωσε πως ο ίδιος θα διακινήσει το έγγραφο συλλογής υπογραφών, εντόπισε το πρόβλημα όχι μόνο στις καύσεις αλλά και στους τόννους σκουπιδιών που αποθέτουν άναρχα και επί των δρόμων οι ένοικοι του καταυλισμού. Συμφώνησε για την μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα και πρότεινε αν παραμείνει ο καταυλισμός άποψή του είναι πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές σ' αυτόν (νερό, ρεύμα, περιφράξεις κλπ).

Ο κ. Συμεών Καψάλας, υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, που μίλησε στη συνέχεια κατέθεσε την μαρτυρία του για τους όγκους απορριμμάτων ύψους από ένα έως δύο μέτρα που είναι συσσωρευμένα στις άκρες του δρόμου κατά τα τελευταία 800 μέτρα  που οδηγεί στον καταυλισμό. Ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο να φροντίσει για τον καθαρισμό του δρόμου, για να δεχτεί την απάντηση πως ο δρόμος από το πρώην Lidl έως τον καταυλισμό ανήκει στον Δήμο Θέρμης.



Ο κ. Βασίλης Σίσκος είναι τόσο έντονο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εξαιτίας του καπνού των καύσεων που δεν μπορεί να αναπνεύσει αυτός και η σύζυγός του κλεισμένος μέσα στο σπίτι του. Αναγκάζονται όπως είπε να χρησιμοποιούν βρεγμένες πετσέτες προκειμένου να μην εισπνεύσουν τον τοξικό καπνό. Όπως είπε δευτερευόντως τον απασχολεί το πρόβλημα της επίπτωσης των βλαβερών αερίων στην τροφική αλυσίδα, αφού κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για το σταμάτημα του προβλήματος για το οποίο αισθάνεται πως βρίσκεται στο πρώτο ανάχωμα  (μένει επί της Ξενίου Διός, δηλ πολύ κοντά στην πηγή των πυρκαγιών). "Είναι εφιάλτης και ακραίος παραλογισμός αυτό που υφίσταμαι" δήλωσε και τόνισε πως η αστυνομία φροντίζει να αποφύγει την εμπλοκή της στον έλεγχο και την παρέμβασή της στην περιοχή των Ρομά.


Ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής της Συμπολιτείας, πρότεινε πως επίλυση θα υπάρξει με την μετεγκατάσταση των Ρομά σε άλλη περιοχή. Μάλιστα ανέφερε πως είναι ματαιοπονία η προσφυγή στην εισαγγελική αναφορά, η οποία θα καθυστερήσει και θα "κολλήσει" στην δικαιοσύνη. Ισχυρίστηκε πως άκουσε από την υπουργό κ. Φωτίου πως τρέχει ένα πρόγραμμα για την συνολική μετεγκατάσταση (μάλιστα σε κάποιο σημείο κοντά στην περιοχή του"μηδέν".
Άρα θα πρέπει να πιεστεί η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από τους δύο δήμους (Θερμαϊκού και Θέρμης) να το αντιμετωπίσει με την μετεγκατάσταση των Ρομά.

Η Πρόεδρος του Τοπικού διαμερίσματος Περαίας κ. Νίτσα Κάλφα αρχικά τόνισε ότι και δική της περιουσία καταστράφηκε από την δράση των "πλανόδιων", όπως είπε πως ζητείται να αποκαλούνται οι Ρομά, αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που άσκησε ο δήμος στις περιπτώσεις που πλημμύρισε ο καταυλισμός. Τότε υπήρξε ένταση αφού παριστάμενος δημότης θεώρησε πως δεν επέδειξε η δημοτική αρχή παρόμοια ευαισθησία για δημότες που αντιμετώπισαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, διακόπτοντας την ομιλούσα.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σωμάτων Ασφαλείας εν ενεργεία και εν αποστρατεία κ. Γρουσουζάκος. Εντόπισε το πρόβλημα στην πρόληψη, όπως είπε. Δηλαδή το ζήτημα είναι να μην επιτραπεί να μπει η φωτιά. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν βρεθεί τρόπος να μην υπάρχει κέρδος για τους παραβατικούς συμπολίτες μας. Εστίασε την προσοχή του στα σκουπίδια που προφανώς βρίσκουν οι Ρομά (απέφυγε να αναφερθεί σε άλλες πηγές απόκτησης προς καύση υλικών) και που τα αφήνουν - όχι μόνο οι δημοτικές αρχές - αλλά και οι κάτοικοι. Αναφέρθηκε σε ελαστικά αυτοκινήτων που παρατούν οι κάτοικοι και τα "συμμαζεύουν" οι "πλανόδιοι". Επίσης επέκτεινε τη σκέψη του στο ότι ο καπνός δεν ενοχλεί μόνο τους περίοικους αλλά επηρεάζει όπου πάει ο καπνός και διακινδύνευσε την πρόβλεψη ότι δυνητικά θα μπορούσε να είναι η αιτία ακόμα και της πτώσης ενός αεροπλάνου, με τεράστιες συνέπειες. Ζήτησε να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο από την σημερινή διαδικασία.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Διονύσης Κόρσιανος με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα συνεταιρισμών προστασίας του περιβάλλοντος. Ανέφερε πως ισχύει ο νόμος 4042/12 σύμφωνα με τον οποίο η ρύπανση του συγκεκριμένου απόβλητου που καίγεται ορίζεται ως κακούργημα και αρμόδιος εισαγγελέας είναι ο εισαγγελέας του τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης. Επέκτεινε τη σκέψη του προηγούμενου ομιλητή λέγοντας πως το σταμάτημα του κέρδους θα μπορούσε να επιτευχθεί με την σωστή ανακύκλωση των ελαστικών από τις μονάδες βουλκανιζατέρ και επέκρινε την άδεια που έδωσε ο Δήμος Θέρμης για δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων πίσω από το Lidl. Άρα οι "πλανόδιοι" έχουν εύκολο τρόπο να πουλήσουν και να κερδίσουν.
Λύση θα είναι ο ορισμός των "πράσινων σημείων" που θα πρέπει να γίνει από τον Δήμο μέχρι τις 31/12/18. Εκεί θα αποθέτονται αφού περισυλλεγούν τα ογκώδη από δημοτική υπηρεσία που θα ειδοποιείται από τους πολίτες πριν τα απορρίψουν.


Ο κ. Αργύρης Ρεγκάς που πήρε τον λόγο μετά είναι αξιωματικός της Πυροσβεστικής και 2ης ΕΜΑΚ και υπηρετεί στο αεροδρόμια Μακεδονίας. Κατήγγειλε πως σε ώρα συμβάντος (δηλαδή φωτιά) όποιος πάει στον καταυλισμό υπάρχει κίνδυνος να δεχθεί πυροβολισμούς. Γι' αυτό οι άνδρες της Πυροσβεστικής ζητά πάντοτε τη συνδρομή της αστυνομίας. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες αντιδράσεις από δύο άνδρες με ένα όχημα. Άρα θα πρέπει όπως είπε να επιληφθούν τα ΜΑΤ, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα λόγω της μεγάλης έκτασης ρευματοκλοπής, που γίνεται από κατοίκους του καταυλισμού και συγκεκριμένα από δύο μετασχηματιστές (εκατοντάδες μέτρα μακριά) ενός ευρισκόμενου στο αεροδρόμιο και του άλλου στο δρόμο προς την ΕΡΤ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας σε πυροσβέστες λόγω καλωδίων που βρίσκονται γυμνά στο χώμα. Μάλιστα   σε περίπτωση φωτιάς υπάρχει περίπτωση να κόβεται το ρεύμα σε ένα τμήμα της Περαίας. Καταλήγοντας πρότεινε αντιπροσωπεία της κίνησης με την στήριξη των δήμων να ζητήσει την συνδρομή της FRAPORT, της διαχειρίστρια γερμανικής εταιρίας του αεροδρομίου η οποία κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να επιβάλλει τη λύση στην κυβέρνηση. Αυτή η άποψη τονίστηκε και από άλλους ομιλητές αφήνοντας την εντύπωση της παντοδυναμίας των Γερμανών Οικονομικών Κατακτητών.

Ο κ. Σωτήρης Τσίτουρας, συντονιστής της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού συμφώνησε με τον Σπύρο Κουζινόπουλο λέγοντας πως η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μόνιμη μετεγκατάσταση των Ρομά. Είπε πως σύμφωνα με πληροφορίες του σε 381 καταυλισμούς των Ρομά σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να γίνει μετεγκατάσταση μετά την πρώτη πιλοτική της Άμφισσας και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Σωτήρης Καπετανόπουλος, δικηγόρος και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Αρχικά πληροφόρησε ότι το σπίτι του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναχώματος, καθώς κατοικεί στην οδό Κατσαούνη (ο δρόμος που από το Lind κατεβαίνει προς την ΕΡΤ). Ανέφερε και διάβασε καταγγελία που υπέβαλλε προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών που περιέγραφε το πρόβλημα των καύσεων και της χωματερής και έθιξε την ανεπάρκεια παρέμβασης σε βεβαιωμένες κλήσεις της Αστυνομικής δύναμης της περιοχής.
Κατά την άποψή του το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και καθόλου νομικό. Ζήτησε μάλιστα μεγάλη δημοσιοποίηση του ζητήματος με   πρόσκληση της ΕΣΗΕΜΘ στην περιοχή και μεγάλη προβολή από εφημερίδες αλλά και κανάλια.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρόσφατα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού κ. Μάκης Μπίρος έδωσε μια άλλη διάσταση. Όπως ανέφερε προσπάθησε να λύσει με ευαισθησία και ανθρωπιά το πρόβλημα. Για το σκοπό αυτό ήρθε κατ' επανάληψησε επαφές με τους επικεφαλής του οικισμού (Λυμπέρη και Καραγκούνη) και φρόντισε να απομακρύνει τα ογκώδη, μπάζα και απορρίμματα, τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο, πάνω από 100 τόννους, ζητώντας να μην πετάνε στους καθαρούς πλέον χώρους φερτά υλικά. Όταν παρατήρησε ότι νεαρά άτομα συνέχιζαν να απορρίπτουν τα σκουπίδια εκεί ζήτησε από τους επικεφαλής να επιληφθούν, Εκείνοι αφού μάλωσαν τους παραβάτες  δεν δόθηκε λύση γιατί η απόθεση μπάζων  συνεχίστηκε. Από την πείρα του εξάγεται όπως είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εύρεσης λύσης με συναίνεση. Η λύση που προτάθηκε από προηγούμενο ομιλητή, της παράστασης στη FRAPORT θεωρεί πως μπορεί να φέρει  αποτέλεσμα.
Ο κ. Δημήτρης Κοκκόρης, τοπικός σύμβουλος Περαίας, τάχτηκε υπέρ της συλλογής υπογραφών και της πίεσης μέσω αυτών προς την Εισαγγελία.


Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία, έκανε μια αναδρομή του ιστορικού με τις πράξεις στις οποίες προέβη η διοίκησή του για το ζήτημα. Ως γενική άποψη έθεσε την εκτίμηση πως η ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με ιδιώτες επενδυτές μπορούν να λύσουν ταχύτατα το πρόβλημα, όπως έγινε στο Carefour και Media Markt στην περιοχή του Φοίνικα. Αναφέρθηκεστη σύσκεψη που κάλεσε με την ανάληψη καθηκόντων το '15, στην οποία συμμετείχαν Αστυνομία, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Πολιτική Αεροπορία, ΔΕΗ και Δήμους. Το '14 και '15 έγιναν 51 πυρκαγιές. Η ΔΕΗ υφίσταται κλοπή 400.000 €, η Αστυνομία λέει δεν μπορεί να παρέμβει, η Περιφέρεια ζητάει ορισμό χώρων για μετεγκατάσταση. Πήγαμε όλα τα στοιχεία παραβατικότητας στον εισαγγελέα. Δεν έγινε τίποτα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια συμμαχία με τους Ρομά. Σταθήκαμε κοντά τους με όποιο τρόπο μπορούσαμε.
Όταν προτάθηκε η δημιουργία οργανωμένου καταυλισμού στην περιοχή που βρίσκονται, αρνηθήκαμε ως διοίκηση γιατί ο χώρος προβλέπεται να αναπτυχθεί και βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα. Έγινε κατανοητό και αποδεκτό. Προτείναμε να γίνεται επιδότηση ενοικίου ώστε να καταργηθεί ο καταυλισμός.Και ενώ είναι αποδεκτή αυτή η λύση το ερώτημα που τίθεται "ποιός θα νοικιάσει το σπίτι του σε Ρομά ;"
 Η μετεγκατάσταση σε οργανωμένο οικισμό πιστεύουμε πως δεν είναι λύση γιατί όπου έγινε λεηλατήθηκαν τα οικήματα και εγκαταλήφθηκε.
Εξέφρασε τον φόβο της δημιουργίας οικισμού από την Θέρμη, δεδομένου ότι ο χώρος είναι δίπλα μας και δεν επηρεάζει εκείνη, πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί.
Πιστεύει πως μόνο μια μεγάλη επένδυση θα απομακρύνει τον καταυλισμό. Μέχρι τότε; Ευσεβείς πόθοι για μια συμμαχία και έναν ανεκπλήρωτο σεβασμό σ' αυτήν, ως φαίνεται ....
Σε ερώτηση του κ. Καψάλα "ποιά είναι η πρόταση τελικά;" ο δήμαρχος επανέλαβε ότι υποστηρίζουμε την πρόταση της επιδότησης ενοικίου και θεώρησε επιτυχία πως κατάφερε να κάνει αποδεκτό από την περιφέρεια ότι δεν είναι δυνατόν να μετεγκατασταθούν σε πέντε δημοτικά οικόπεδο που του υποδείχθηκε από εκείνη.

Η εκδήλωση έκλεισε με υπογραφή από τους συμμετέχοντες και την συμπλήρωση μια συντονιστικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις τοποθετήσεις και προτάσεις και θα μεριμνήσει για τα επόμενα βήματα.






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.