του Patrick Buchanan, Friday, October 12 2012

[Η φωτογραφία,  που και αθέλητα επιβάλλεται στην κορυφή της σημερινής διεθνούς δημοσιότητας, συμβολίζει -σε αντιπαράθεση- την σωματική ή ηθική κατακρεούργηση της δημοσιογραφίας, στην σημερινή εποχή του αχαλίνωτου κανιβαλισμού. Τα περιστατικά , που λακωνικά περιγράφει ο Πάτρικ Μπιουκάναν, αποτελούν την ακρότατη εκδήλωση μιας ευρύτατα διαδεδομένης πρακτικής της εξουσίας του χρήματος ( δρώσας άμεσα ή μέσω πολιτικών οργάνων της) για την εξαγορά, φίμωση ή και εξόντωση κάθε πηγής ελέγχου. Την πραγματικότητα ότι, στην παρούσα ιστορική φάση, η ηθική, ο ανθρωπισμός και η Δημοκρατία έχουν ευτελιστεί ως λερωμένα εργαλεία υποκριτικών προπαγανδιστικών συνθημάτων, αποδεικνύει η σιωπή, διακριτικότητα και επιφυλακτικότητα γνωστών «ευαίσθητων» κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ ενώπιον μιας τόσο συνταρακτικής –και αποκαλυπτικής- περίπτωσης ανθρωποφαγίας, εντός επιβλητικού οικήματος διπλωματικού ασύλου. Το κατωτέρω άρθρο εξετάζει ειδικώτερα τις πιθανές προεκτάσεις του πρωτάκουστου κρούσματος  στην αμερικανική πολιτική  και διπλωματία].

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο σχολιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε πράγματι στο Σαουδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης και στην συνέχεια το  πτώμα του κομματιάστηκε με χασαποπρίονο και μεταφέρθηκε στην Ριάντ, με αεριωθούμενα  Γκάλφστρημ  ιδιοκτησίας του διαδόχου Μωχαμέντ Μπιν Σαλμάν;
Αυτό υποστηρίζουν οι Τούρκοι, που διαθέτουν βίντεο από το προξενείο, φωτογραφίες 15 Σαουδαράβων πρακτόρων που έφτασαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα και τους αριθμούς ταυτότητας των αεροπλάνων.*

Σε υποστήριξη της θέσης είτε για δολοφονία μέσα στο προξενείο είτε για επιχείρηση απαγωγής με φρικιαστικό τέλος, δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν Σαουδικό σχεδιασμό, που διέταξε ο διάδοχος πρίγκιπας, να δελεασθεί ο Κασόγκι να εγκαταλείψει την κατοικία του στην Ουάσιγκτον και να επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία. Και για ποιον επωφελή σκοπό;
Εάν αυτές οι κατηγορίες δεν ανατραπούν από την Ριάντ, μπορεί και  επιβάλεται, όπως είπε ο Τζων Μπόλτον για άλλο ζήτημα όμως, «μια τιμωρία κόλασης».
Και  η παράπλευρη διπλωματική ζημιά φαίνεται να είναι γιγάντια.
Οποιοδήποτε σχέδιο «Αραβικού ΝΑΤΟ» υπό αμερικανική ηγεσία για την αντιμετώπιση του Ιράν, με την Σαουδική Αραβία ως κεντρικό πυλώνα του, θα ήταν νεκρό. Η συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη στον Σαουδικό πόλεμο στην Υεμένη  θα ήταν τώρα υπό αμφισβήτηση.
Η ειδική σχέση  που έχει  αναπτυχτεί μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου με τον γαμπρό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρετ Κούσνερ, θα περνούσε στο παρελθόν.
Το Κογκρέσο θα  ακύρωνε τις αμερικανικές πωλήσεις στο βασίλειο  που εξασφαλίζουν εργασία σε χιλιάδες  απασχολούμενους στην πολεμική βιομηχανία και θα επέβαλε κυρώσεις στον πρίγκιπα και προφανή διάδοχο του ηλικίας 82 χρόνων Βασιλιά Σαλμάν.
Σήμερα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει γίνει τοξικός και η άνοδός του στον Σαουδικό θρόνο μοιάζει λιγότερο αναπόφευκτη από όσο προ διετίας. Αλλά και πολύ πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι μέσα στο προξενείο, η συμπεριφορά του διαδόχου Μωχαμέντ έδειχνε  εξωφρενικά αλλοπρόσαλλη.
Μαζί με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησε το Κατάρ πως υποστηρίζει την τρομοκρατία, διέκοψε τις σχέσεις μαζί του και απείλησε να ανοίξει μια τάφρο για να αποκόψει το Κατάρ από την Αραβική Χερσόνησο. Σε αντίδραση στις επικρίσεις του Καναδού υπουργού των Εξωτερικών για το μητρώο της Σαουδικής Αραβίας στο κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διέκοψε  κάθε σχέση της χώρας του με τον Καναδά.
Πέρυσι κάλεσε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι στην Ριάντ, τον κράτησε εκεί μιαν εβδομάδα και τον ανάγκασε να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να αποδώσει την παραίτηση στις επεμβάσεις του Ιράν στον Λίβανο. Μόλις απελευθερώθηκε, ο Χαρίρι επέστρεψε στην χώρα του και ζήτησε να ανακτήσει το αξίωμά του.
Εμφανιζόμενος ως μεταρρυθμιστής, ο διάδοχος Μωχαμέντ άνοιξε τους κινηματογράφους και  στις γυναίκες και τους επέτρεψε να οδηγούν, αλλά στην συνέχεια έκλεισε στην φυλακή τις κοινωνικές ακτιβίστριες που είχαν διεκδικήσει αυτά τα δικαιώματα.
Πριν τρία χρόνια ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον των Χούτις στην Υεμένη, όταν οι αντάρτες ανέτρεψαν έναν φιλοΣαουδάραβα πρόεδρο και κατέλαβαν το πλείστο της χώρας.
Και από το 2015 ο διάδοχος συνεχίζει ένα βάρβαρο πόλεμο που έφερε πυραύλους των Χούτις να πέφτουν στην δική του χώρα και πρωτεύουσα.
Η Υεμένη έχει γίνει το Βιετνάμ της Σαουδικής Αραβίας
Έτσι, ο κύριος ΄Αραβας σύμμαχός μας στην σύγκρουσή μας με το Ιράν, που μπορεί να εξελιχτεί σε έναν ακόμη αμερικανικό πόλεμο, είναι ένα καθεστώς με επικεφαλής έναν τόσο ανισόρροπο χαρακτήρα που θα έπρεπε να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το που πορευόμαστε στην Μέση Ανατολή.
Δεν μας φτάνουν οι πόλεμοι που έχουμε ήδη;
Δεν έχουμε αρκετούς εχθρούς στην περιοχή –Ταλιμπάν, Αλ Κάϊντα, Ισλαμιστές, Εσμπολά, Χαμάς, Συρία, Ιράν- για να αρχίσουμε άλλον ένα πόλεμο;
 Όσο για τους συμμάχους μας στην περιοχή, λογαριάστε: Η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία, που προβάλλει την υπόθεση (Κασόγκι) εναντίον της συμμάχου μας Σαουδικής Αραβίας, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων. Ο Αιγύπτιος σύμμαχός μας, στρατηγός αλ-Σισί, κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα και έχει φυλακίσει χιλιάδες διαφωνούντες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
 Ενώ έχουμε κηρύξει το Ιράν ως τον  «μεγαλύτερο στον κόσμο ποδηγέτη της τρομοκρατίας», είναι η Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία έχει επέμβει από το 2015, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο ανθρωπιστική καταστροφή.
Και επιπλέον το ίδιο το Ιράν πλήττεται από την τρομοκρατία.
Τον περασμένο μήνα μια στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους που σφαγίασαν 25 στρατιώτες και πολίτες στην πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν από δεκαετίας.
Και όμοια με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία και την Λιβύη, το Ιράν υποφέρει επίσης από φυλετικές συγκρούσεις, με ΄Αραβες σχισματικούς στα νοτιοδυτικά, Μπαλούχους σχισματικούς στα νοτιοανατολικά και Κούρδους  σχισματικούς στα βορειοδυτικά.
ΟΙ ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν πως δεν βλέπουν το βασιλικό Σαουδικό χέρι στην δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ζούσε και εργαζόταν       στην Ουάσιγκτον, μέσα στο  Σαουδικό προξενείο στην
Κωνσταντινούπολη. Αλλά προτού   χωρίσουμε με το καθεστώς της Ριάντ, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η εναλλακτική προοπτική, εάν οι Οίκος των Σαούντ αποσταθεροποιηθεί ή εκπέσει;
Όπως αποδεικνύει ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου κατέρρευσαν τέσσερεις αυτοκρατορίες, οι πόλεμοι είναι κόλαση για τις μοναρχίες. Και εάν ένας νέος και μεγαλύτερος Μεσανατολικός πόλεμος, με το Ιράν, εκραγεί στον Περσικό Κόλπο, ορισμένοι από τους Άραβες βασιλιάδες, εμίρηδες και σουλτάνους πιθανότατα θα ανατραπούν.
Και όταν ανατραπούν, η ιστορία δείχνει, δεν είναι συνήθως οι δημοκρατίες που ορθώνονται για να τους αντικαταστήσουν.                                                                                                                               
* Σημ. Μετφ: Οι Τούρκοι προσθέτουν στα τεκμήρια που διαθέτουν και « ηχητικές αποδείξεις»  της φρικώδους δολοφονίας, έμμεσα ομολογώντας ότι είχαν γεμίσει το προξενείο της φίλης Σαουδικής Αραβίας με κρυμμένα μικρόφωνα-«κοριούς».           
Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε ήδη Σαουδική ομάδα «για να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα με τις τουρκικές ανακριτικές αρχές», κατά τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι διεθνώς καχύποπτοι διαβάζουν διαπραγματεύσεις  περί την τιμή (σε δισεκατομμύρια) αγοράς των τουρκικών τεκμηρίων από τον Διάδοχο Μωχαμέντ  - συναλλαγή με την οποία ο Ερντογάν θα προσφέρει  και μια δεύτερη εξυπηρέτηση στο Πρόεδρο Τραμπ, μετά την αποφυλάκιση του «πράκτορα» πάστορα Μπρόνσον. Η εξαφάνιση των αποδείξεων του εγκλήματος θα ανακούφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ από τις πολλαπλές πιέσεις που υφίσταται για την επιβολή κυρώσεων –τις οποίες απορρίπτει για μια φίλη χώρα και πελάτιδα όπλων αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.