Ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 10:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, μπορούν να πάρουν μέρος αποκλειστικά μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης Γυμνάσιου δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων του Δήμου Θέρμης.
Η διαδικασία του διαγωνισμού είναι ανοιχτή και μπορούν να την παρακολουθήσουν μαθητές, γονείς και καθηγητές.
Οι ερωτήσεις που υποβάλλονται στους μαθητές/μαθήτριες σχετίζονται με τη γραμματική αναγνώριση της λέξης που τους δίνεται κάθε φορά, με την ετυμολογία, την ορθογραφία, τη σημασία της και την ένταξή της σε μια περίοδο πλήρους νοήματος.
Οι λέξεις επιλέγονται από τα σχολικά βιβλία των τριών τάξεων του Γυμνάσιου και η ορθογραφία της λέξης είναι σύμφωνη με αυτή της Νεοελληνικής Γραμματικής που διδάσκεται στο σχολείο.
Η λέξη-θέμα καθορίζεται με κλήρωση (επιλέγεται από κληρωτίδα από τον ίδιο τον διαγωνιζόμενο). Οι απαντήσεις δίνονται μέσα σε τρία λεπτά προφορικά και με αναγραφή της λέξης στον πίνακα. Οι διαγωνιζόμενοι αξιολογούνται από επιτροπή φιλολόγων και η απόφαση δεν επιδέχεται ένσταση.
Στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού επιλέγονται οι είκοσι με την υψηλότερη βαθμολογία, οι οποίοι προκρίνονται στο δεύτερο κύκλο εξέτασης. Τελικά, επιλέγονται δέκα διαγωνιζόμενοι από τους οποίους θα διακριθούν οι τρεις πρώτοι.
Όλοι οι διαγωνιζόμενοι, ανεξαρτήτως σειράς, θα λάβουν τιμητική διάκριση και ένα λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, ενώ οι τρεις πρώτοι θα λάβουν ειδικά βραβεία.
Κάθε Γυμνάσιο μπορεί να αντιπροσωπευθεί από πέντε μόνο μαθητές/μαθήτριες της Γ’ τάξης. Καλό είναι στα σχολεία όπου εκδηλώνουν ενδιαφέρον περισσότεροι από πέντε μαθητές, να γίνεται ένας προκριματικός ενδοσχολικός διαγωνισμός από τους φιλολόγους του σχολείου.
Η αίτηση συμμετοχής μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μόνο από το σχολείο που προτείνει τους μαθητές που θα το εκπροσωπήσουν και όχι μεμονωμένα.
Απαιτείται βεβαίωση από του σχολείου και στοιχείο πιστοποίησης της ταυτότητας του συμμετέχοντος (αστυνομική ταυτότητα), τα οποία θα έχει μαζί του ο συμμετέχων/συμμετέχουσα την ημέρα του διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα του διαγωνισμού στις 10:00 π.μ. το αργότερο και να δηλώσουν εγκαίρως την παρουσία τους στα μέλη της επιτροπής επιδεικνύοντας την ταυτότητά τους και τη βεβαίωση του σχολείου τους.
Ο διαγωνισμός, αυτός πραγματοποιείται στη μνήμη της Αναστασίας Γαβριήλογλου - Φιλιπποπούλου, εμπνεύστριας και εμψυχώτριας του Διαγωνισμού Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας επί σειρά ετών.
Λίγα λόγια για ένα μεγάλο έργο
Η Αναστασία Γαβριήλογλου Φιλιπποπούλου, κόρη προσφυγικής οικογένειας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ στη σχολή της Γαλλικής Φιλολογίας. Υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της ελληνικής επικράτειας και ως μορφωτική ακόλουθος στο ελληνικό προξενείο στο Μόντρεαλ του Καναδά. Υπήρξε πρόεδρος των Φίλων του Ιστορικού Αρχείου Του Προσφυγικού Ελληνισμού, του Δήμου Καλαμαριάς και εξέδιδε το περιοδικό «το προσφυγάκι», ενώ αργότερα συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο « Αλέξανδρος ο Μέγας. Η εκστρατεία στην Ασία 334 – 323 π.Χ.».
Υπήρξε, επίσης, πρόεδρος των Φίλων του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος που διοργάνωσαν, σε συνεργασία με τον «Φιλόλογο», τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας το 2000. Το διαγωνισμό αυτόν υπηρέτησε με όλες της τις δυνάμεις επί 13 συνεχή χρόνια γιατί πίστευε ότι αποτελεί μια πρόκληση για τα παιδιά με στόχο τη βαθύτερη γνώση του πλούτου και της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας.
Στο πλαίσιο του γενικότερου κοινωνικού της οράματος δώρισε σημαντικό μέρος της περιουσίας της στο «Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών» του ΑΠΘ καθώς και εμπλούτισε με 2500 βιβλία τη δημοτική βιβλιοθήκη της Θέρμης.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.