Στο Βρότσλαβ, μια πολωνική start-up έφτιαξε ένα μίνι εργαστήριο στο μέγεθος ενός χεριού για την γρήγορη διάγνωση μολύνσεων. Όλα αυτά με ακρίβεια και χαμηλό κόστος. Το μικροσκοπικό εργαστήριο, που ονομάζεται SensDx μπορούμε να το βάλουμε στη τσέπη μας. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής και θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.

Στο Πολωνικό Κέντρο Ανάπτυξης της Τεχνολογίας, λίγα μέτρα πιο μακριά, ο Άνταμ Γιούνκα εργάζεται πάνω σ' αυτό το πρότζεκτ για ένα χρόνο. Η ομάδα του ειδικεύεται σε δύο τύπους ευαίσθητων βακτηρίων που μπορούν να ανιχνευτούν με αυτόν τον αισθητήρα:

«Προς το παρόν εργαζόμαστε πάνω σε δύο βακτήρια: τον πυογόνο στρεπτόκοκκο που είναι ένα βακτήριο που δημιουργεί φλεγμονή στο λαιμό και τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας. Είναι ένα ακόμη βακτήριο που προκαλεί φλεγμονή στο λαιμό και οδηγεί σε μολύνσεις».

Ο γιατρός δεν χρειάζεται να περιμένει ώρες για να μάθει αν η λοίμωξη προέρχεται από κάποιο βακτήριο, ιό ή μύκητα. Έτσι μπορεί να συνταγογραφήσει ανάλογα, μειώνοντας την χρήση αντιβιοτικών.

Το αποτέλεσμα βγαίνει σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. Ο συνολικός προϋπολογισμός γι' αυτή την εφεύρεση είναι 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά χρήματα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του μίνι εργαστηρίου, το κόστος της κάθε συσκευής δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ και η χρήση της είναι πολύ απλή. Σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε διαγνωστικά ιατρικά κέντρα.




«Πρώτα από όλα φυσικά, αυτή είναι μια ιατρική συσκευή. Άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι γιατροί θα εμπιστευτούν τα αποτελέσματά μας και τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Και μετά από δύο χρόνια, ο γιατρός θα μπορεί να τη δώσει στον ασθενή του. Τα δεδομένα στη συνέχεια θα στέλνονται από το σπίτι στο ιατρείο. Ο γιατρός θα τα διαβάζει και θα τηλεφωνεί στον ασθενή και θα του λέει: "Μείνε σπίτι, έχεις γρίπη. Δεν χρειάζεται να έρθεις στο ιατρείο". Ή: "Έχεις κάτι πιο σοβαρό. Έλα από εδώ για να σε εξετάσω"» εξηγεί ο Τόμας Γκόντεκ, διευθύνων σύμβουλος της SensDx.

Μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα τεστ και σε ζώα. Η συσκευή είναι τεχνολογικά παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν στους ανθρώπους, αλλά διαφοροποιείται στο στοιχείο ότι αναζητεί άλλους τύπους παθογόνων. Ο Κρίστοφερ Μάριτς είναι κτηνίατρος:

«Ελέγξαμε τη συσκευή μας, χρησιμοποιώντας άλογα που βρήκαμε ότι ήταν θετικά σε έρπη και στρεπτόκοκκο. Το σύστημα μας δίνει ένα πολύ γρήγορο διαγνωστικό εργαλείο για να ελέγξουμε άλογα, πριν αυτά ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο».



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.