Για το χωρικό σχέδιο της Περιφέρειας για την Ανάπλαση του παραλιακού Μετώπου του Θερμαϊκού, μίλησε ο διοργανωτής της σημερινής εκδήλωσης στο ΣΑΝΤΑ, Δημήτρης Καπλάνης, κατά την εισήγησή του.
Ένα σχέδιο που ζητούσε από τους δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο σχεδιασμό ώστε να προκριθούν οι πιο ώριμες απ' αυτές και να ενταχθούν στον σχεδιασμό για την ανάπλαση.
Εξέφρασε την αγωνία του να κατατεθούν οι προτάσεις του δήμου, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή, όπως είπε.
Ο λόγος της εκδήλωσης ήταν διττός, όπως εξήγησε. Να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ώστε να πεισθούν ότι ο πλήρης σχεδιασμός για την ανάπλαση δεν πρέπει να σταματά στο Αγγελοχώρι αλλά να επεκτείνεται και στην Μηχανιώνα και Επανομή. Όπως ακόμα η δημοτική αρχή να λάβει τις προτάσεις που θα κατατεθούν και να τις υποβάλει, ώστε να κερδηθεί η επόμενη μέρα.
Μιλώντας σε μια αίθουσα, που χωρίς να είναι ασφυκτικά γεμάτη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών δημοτών μας, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις αλλά και ένα σχεδιασμό που παρουσίασαν δύο πολιτικοί μηχανικοί, που αφορούσε αναλυτικά έργα που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν επιμέρους κάθε τοπική κοινότητα του Δήμου Θερμαϊκού.
Μεταξύ των προτάσεων χρήσεων γης που τέθηκαν ήταν η δημιουργία Αθλητικού Κέντρου (τύπου ΟΑΚΑ) αλλά και Εκθεσιακό Κέντρο, όπως και Πανεπιστημιακό campus στα τσαΐρια της Περαίας, κατασκευή μαρίνας στη Μηχανιώνα, μετατροπή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας σε Λουτροθεραπευτήριο και παράλληλη λειτουργία σχολών λουτροθεραπευτών κλπ αλλά και η ανακατασκευή του προβλήτα των Ν. Επιβατών ώστε να λυθεί το πρόβλημα των προσάμμωσης.
Πέρα όμως από τις προτάσεις, που από κάποιους χαρακτηρίστηκαν "σχεδιασμοί επί χάρτου" και ίσως ανεφάρμοστες σκέψεις, το ενδιαφέρον σημείο ήταν κατά τη γνώμη μας, η απουσία των αρχικά αναγγελθέντων εισηγητών (Μπίλλιας, Γιουτίκας, από ΤΕΕ και ΠΚΜ) και το παρασκήνιο που πιθανότατα τους οδήγησε σ' αυτήν, αλλά και η παρουσία τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων Θερμαϊκού που απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Δημήτρη Καπλάνη.
Παραβρέθηκαν, αν και ο καθένας επικεντρώθηκε σε διαφορετικά θέματα και προβληματισμούς από αυτά της αρχικής εισήγησης και παρουσίασης, οι κκ Γιώργος Τσαμασλής, Θεόδωρος Τζέκος, Νίκος Παράσχου, Γιώργος Χατζηβαλάσης όπως και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής. Το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Εμπορικού Συλλόγου Θερμαϊκού κ. Κυριάκος Κυριαζής.
Ο Γιώργος Τσαμασλής έθεσε ζήτημα της χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δεν μπορούν, όπως είπε, και δεν θα γίνουν από τον Δήμο Θερμαϊκού, η ανάπλαση είναι έργο της Περιφέρειας. Για το κάμπινγκ πρότεινε να ανατραπούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ με ασφαλιστικά μέτρα ώστε να διεκδικήσουμε ως Δήμος τα 40 στρέμματα που μας ανήκουν (μάλλον 70 εξ όσων γνωρίζουμε και ίσως χαρακτηρισμένα κάποια από αυτά - πάνω από τον κεντρικό δρόμο - για κατασκευή σχολικής στέγης. Έθεσε θέμα για την μη εκμετάλλευση των παραλιακών δημοτικών οικοπέδων, που έχουν ως είπε τεράστιας αξίας, και να μην μένουν ανεκμετάλλευτα, φέρνοντας το παράδειγμα του "Κοχύλι" που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ.
Ο Νίκος Παράσχου επικεντρώθηκε στα καθημερινά και όχι στα "μεγαλεπήβολα" όπως είπε χαρακτηριστικά. Και σαν πρώτους στόχους έθεσε την επίλυση της καθημερινότητας με τη βελτίωση της καθαριότητας, την απομάκρυνση των Ρομά και την διευθέτηση του ζητήματος των αδέσποτων.
Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης, το ζήτημα της απουσίας υπηρεσίας προγραμματισμού και οργάνωσης στο Δήμο αλλά και τον δεσποτικό χαρακτήρα του ΤΑΙΠΕΔ, που δρα ως τροχοπέδη για οποιοδήποτε βλέψη επί της περιουσίας που διαχειρίζεται.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Τους τρεις τους είδαμε. Τον κούκο ψάχνουμε να ανακαλύψουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή