«Για τα παιδιά, αυτός είναι ο επικίνδυνος τόπος στον κόσμο. Είναι πιο επικίνδυνα, γιατί οι σύγκρουσεις και η βία μπλοκάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια, δεν μπορεί να φτάσει εκεί που πρέπει. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε σημαντική αύξηση στο ποσοστό υποσιτισμού. Δύο στα τρία παιδιά της χώρας χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια» υποστηρίζει η Κάριλ Στερν, επικεφαλής της UNICEF στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Στερν, βρίσκεται σε αποστολή στην Αφρική και γνωρίζει πολύ καλά την κάτασταση που επικρατεί στη χώρα. Μόνο το 2018, πραγματοποιήθηκαν 36 επιθέσεις εναντίον αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δεν είναι ότι φοράς το μπλε καπέλο και είσαι ασφαλής. Υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να βοηθούν τα παιδιά, όμως τελικά γίνονται και οι ίδιοι στόχοι» σημειώνει η Στερν.
Στην επαρχία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το 80% της χώρας ελέγχεται από 14 ομάδες ανταρτών. Τα τελευταία 4 χρόνια, υπολογίζεται πως περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, στη χώρα επικρατεί έντονη ανησυχία για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ντόναλντ Τράμπ δηλώνει «πρώτα η Αμερική».
Η Ουάσινγκτον δίνει 120 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για ανθρωπιστική βοήθεια. Αν αποχωρήσει, το πλήγμα θα είναι μεγάλο.
«Είναι μια αδύναμη χώρα σε μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική. Θέλουμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας. Εδώ υπάρχουν σημαντικοί φυσικοί πόροι» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπράουνστάιν, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Διαμάντια, χρυσός και ουράνιο έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον Κίνας και Ρωσίας. Ο επικεφαλής σύμβουλος ασφαλείας της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας είναι Ρώσος, ενώ και οι δύο χώρες στέλνουν όπλα και αξιωματικούς για να εκπαιδεύσουν τον στρατό. Μόσχα και Πεκίνο ανταγωνίζονται με στόχο τους φυσικούς πόρους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος των Τζιχαντιστών παραμονεύει..
«Οι Τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας και τα κενά στην διακυβέρνηση. Μπορούν να φτάσουν μέχρι εδώ, είναι πιθανό. Πρέπει να μην αφήσουμε ανοιχτά ζητήματα. Αν θέλουμε ειρήνη στην ανατολική Αφρική, πρέπει να έχουμε ειρήνη στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία» υποστηρίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
«Δεν χρειάζεται ψυγείο και προετοιμασία. Η μαμά απλά το σχίζει και το δίνει στα παιδιά. Όπως βλέπετε, τα μωρά το απολαμβάνουν» δήλωσε η Κάριλ Στερν.
Το 2018, η UNICEF προσπάθησε, μα κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο τα μισά χρήματα από όσα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των παιδιών.
«Τα παιδιά πεθαίνουν. Αυτή είναι η απάντηση. Αν τα χρήματα δεν είναι αρκετά, τότε τα παιδιά πεθαίνουν. Η UNICEF κάνει πραγματικά ότι μπορεί σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Όμως η χρηματοδότηση που έχουμε επιτρέπει συγκεκριμένες δράσεις» υποστηρίζει η Στερν
Όμως παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπολογίζεται πως περίπου 1.5 εκατομμύριο παιδιά παλεύουν για να επιβιώσουν. Η UNICEF υποστηρίζει πως η επίτευξη ειρήνης αποτελεί μονόδρομο, διαφορετικά τα παιδιά στη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία θα φυτοζωούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.