Εύκολη λεία για τους δράστες το "αφύλαχτο" κόσμημα της Περαίας
του ακτιβιστή
Ανενόχλητοι επί ώρες "δούλεψαν" οι κλέφτες το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς και σίγουρα δεν χρειάστηκαν μάσκες.
Αφού διέκοψαν την παροχή ρεύματος προς το κτιριακό συγκρότημα, από παρακείμενη προφανώς κολόνα της ΔΕΗ, μπούκαραν ανενόχλητοι, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή φύλαξη στο ΚΑΠΠΑ, στον ηλεκτρικό υποσταθμό του συγκροτήματος, πίσω από το κλειστό γυμναστήριο. Επί ώρες εργάστηκαν αφαιρώντας ότι αξίας γι' αυτούς μπορούσε να αφαιρεθεί (καλώδια, χαλκό, εξαρτήματα) διαλύοντάς τον κυριολεκτικά.
Κατέβηκαν έπειτα στο λεβητοστάσιο, στα υπόγεια και αφαίρεσαν καλώδια από τα φρεάτια.
Με την ησυχία τους μετά πέρασαν, "ανοίγοντας" την πλαϊνή (χωρίς να την παραβιάσουν ; ) πόρτα, στο αμφιθέατρο. Εκεί παρά το πυκνό σκοτάδι που επικρατούσε - όντας φιλόμουσοι - "καβάτζωσαν" τα τέσσερα ηχεία που βρήκαν εύκαιρα.
Δεν ξέρω αν έχει γίνει, ως την ώρα αυτή που γράφεται το ρεπορτάζ, ακριβής καταγραφή των απωλειών καθώς και το ύψος των ζημιών μετά από την επέλαση των ορδών αυτών.
Απορίας άξιο είναι πως με δεδομένο ότι υπήρχε σύστημα συναγερμού, αυτός δεν έστειλε οποιοδήποτε σήμα στη security που υποτίθεται φυλάει τις εγκαταστάσεις του αμφιθεάτρου.
Την λεηλασία αντιλήφθηκε πρωινός περιπατητής, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία. Η οποία όταν βρέθηκε στον τόπο, και βλέποντας τις μεγάλες καταστροφές στον υποσταθμό, αρχικά θεώρησε πως ήταν στη δικαιοδοσία της ΔΕΗ. Πρώην εργαζόμενοι που έσπευσαν διευκρίνισαν πως ο υποσταθμός ανήκε στην κυριότητα του ΚΑΠΠΑ.
Στον τόπο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Φεστερίδης, προφανώς με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη του χώρου, καθώς είναι γνωστό πως ο χώρος τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού. Και φυσικά πρέπει να κατατέθηκε μήνυση κατ' αγνώστων.
Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται από την παντελή εγκατάλειψη του συγκροτήματος αυτού εδώ και χρόνια βέβαια, αλλά ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο και με δεδομένο πως οι διαρρήξεις, οι κλοπές καλωδίων και υλικών ήταν συχνότατες και είχαν σαν αποτέλεσμα της καταστροφή εξαρτημάτων κι εξοπλισμού του Κέντρου (κλιματιστικά, φωτιστικά, υπολογιστές κλπ).
Ο κάθε νοήμων πολίτης θα ήθελε να γνωρίζει για ποιο λόγο δεν υπήρξε πρόγραμμα φύλαξης του συγκροτήματος, όταν οι λεηλασίες ήταν πλέον συνήθεις.
Πώς διαχρονικά όλες οι διοικήσεις επεδίωκαν να έλθει στην κυριότητα του δήμου και όταν αυτό συνέβη, ο χώρος παρέμενε απροστάτευτος ;
Και το κυριότερο: Είναι δυνατόν να λειτουργεί αυτός ο θαυμάσιος χώρος χωρίς προσωπικό; Χωρίς φύλαξη; Χωρίς υπαλλήλους; Χωρίς διοίκηση;
Είναι δυνατόν να ανοίγει να κλείνει ή και να καθαρίζεται από αθλητικές ομάδες που εξυπηρετούνται (και καλώς εξυπηρετούνται) στους χώρους του γυμναστηρίου ;
Δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι τεράστιες βλάβες στις εγκαταστάσεις.
Αλλά με αφορμή το τελευταίο αυτό τραγικό περιστατικό βανδαλισμού θα πρέπει να επιδιορθωθούν τάχιστα. Γιατί χωρίς φύλαξη και χωρίς ρεύμα πολύ φοβόμαστε ότι, αν αργήσουν οι επισκευές στο χώρο και οι αναγκαίες και επιβεβλημένες οργανωτικές αναβαθμίσεις, θα επιβεβαιωθούν με τον χειρότερο τρόπο οι προβλέψεις μου:
Όταν τον Σεπτέμβριο του '17 παρέστην σε συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης με θέμα το ΚΑΠΠΑ, τότε που αναζητούσαν (σα να μην γνώριζαν) το ιδιοκτησιακό καθεστώς του με προοπτική να παρέμβει η Περιφέρεια και να προχωρήσει στην διάνοιξη του δρόμου που θα το συνέδεε με την Ε27 Θεσσαλονίκης Μηχανιώνας.
Τότε είχα πληροφορήσει, ως ενεργός πολίτης και blogger, για την πρόθεση της Διοίκησης Θερμαϊκού στην οποία ανήκε το ΚΑΠΠΑ (γεγονός που εγνώριζαν) να το δημοπρατήσει και αφού ενημέρωσα για τις αντιδράσεις οργανώσεων πολιτών αλλά και δημοτικών παρατάξεων που ήταν εντελώς αντίθετες μ' αυτό εξέφρασα
Αφού έλαβα τον λόγο μετά από αίτημα της Περιφερειακής Συμβούλου κας Δέσποινας Χαραλαμπίδου (ως ενεργός πολίτης και μπλόγκερ) ενημέρωσα ότι η χρήση του ΚΑΠΠΑ έχει περιέλθει εδώ και μια διετία στον Δήμο Θερμαϊκού ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως αδυνατεί να το λειτουργήσει αποφάσισε να δημοπρατήσει τις εγκαταστάσεις (εκτός του αμφιθεάτρου και ενός χώρου γραφείων) μαζί με όμορη περιβάλλουσα περιοχή συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων για χρονική διάρκεια 25 χρόνια. Και φυσικά ενημέρωσα για τις αντιδράσεις οργανώσεων πολιτών αλλά και δημοτικών παρατάξεων που είναι εντελώς αντίθετες με την πρόθεση της διοίκησης να το δημοπρατήσει.
Μάλιστα εξέφρασα και την προσωπική μου άποψη, που ερχόταν τότε σε αντίθεση και με συναγωνιστές μου γιατί θεωρούσα και θεωρώ πως εφόσον δεν υπάρχει η εκδοχή της λειτουργίας από τον Δήμο θα ήταν καλύτερη η παραχώρησή του σε ιδιώτη επενδυτή ώστε και έξοδα να γλιτώσει ο δήμος και κατ' επέκταση οι δημότες, και έσοδα να προκύψουν, και να μην καταλήξει (υπαρκτός ο κίνδυνος) ως ένα ακόμη κουφάρι στην περιοχή μετά το κάμπινγκ, το ΑΚΤΙΟΝ και το ΠΙΚΠΑ αλλά και θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν για τη νεολαία του τόπου. Και όλα τα παραπάνω εφόσον διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, για τα οποία έτσι κι αλλιώς δημιουργήθηκε και προβλεφθεί η ευνοϊκή τιμολογιακή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των δημοτών του Θερμαϊκού.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.