Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Θέρμης η Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ και οι χορωδίες του Δήμου Θέρμης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που έχει ανακηρυχθεί η 21η Μαρτίου. Η Θεσσαλονίκη έχει εμπνεύσει και έχει ενθαρρύνει πολλούς ποιητές να γράψουν την ιστορία της πόλης μας αλλά και τη «δική τους ιστορία». Η εκδήλωση αυτή, που από τη συμμετοχή του κόσμου, όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του ποιητικού κόσμου και των συμπολιτών μας, δίνει βήμα στις εξαίρετες χορωδίες μας καθώς και σε φιλοξενούμενες από άλλες περιοχές να παρουσιάζουν υπεροχές χορωδιακές στιγμές της Ελληνικής ποίησης.

Ας ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας στην ποίηση. Άνθρωποι του κόσμου εμπνευστείτε, διαβάστε και γράψτε ποίηση, απαγγείλετε, ακούστε.

Ό,τι ο καθένας μας μπορεί ας μη το αφήσει να πάει χαμένο!

Και όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα, λίγο λίγο, ας βάζουμε την ποίηση όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Η ποίηση είναι σαν τη βροχή.

Σε ξεπλένει απ’τις αμαρτίες σου και σε λούζει με άλλες τόσες.


Τα τελευταία χρόνια η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Πλήθος δράσεων οργανώνονται με αφορμή αυτή την ημέρα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.
Η αρχική πρόταση για την γιορτή αυτή έγινε στην Εταιρεία Συγγραφέων από το μέλος της και ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο τότε Πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος την υιοθέτησε, ενώ η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου και μέλος του Δ.Σ. πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, που συχνά συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους.

Το 1998 ο Βασίλης Βασιλικός έκανε την εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO και τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης… μιας τέχνης που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».
Η ποίηση μέσα στους αιώνες μεταξύ άλλων έχει αποτυπώσει σε λέξεις τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων για έναν καλύτερο κόσμο. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε η ανάγκη της φαντάζει όλο και πιο επιτακτική.

Η ποίηση βρίσκεται γύρω μας παντού
αρκεί να έχουμε τις καρδιές, τα μάτια και τ’ αυτιά μας ανοιχτά.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 | Ώρα 19.00
ΣΥΝΑΥΛΙΑ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Είσοδος Ελεύθερη


Η ποίηση και οι ποιητές ταξιδεύουν με τραγούδια από τις χορωδίες :

ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ :

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Κ.Π. ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ "ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ"

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Κ.Π. ΝΕΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΓΑΣ

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Κ.Π. ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣ Κ.Π. ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ

……………………………………………………………..


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ ΑΡΜΟΔΩΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ: ΑΝΕΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΒΑ-ΣΤΕΦΑΝΟΒΑ ΠΙΑΝΙΣΤΑ: ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΡΑΠΤΗ

ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΡΙΠΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - ΑΦΗΓΗΣΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.