Μπράβο σας, αλλά δεν είστε ο πρώτος…
του Στέφανου Σταμέλλου
Προεκλογική περίοδο έχουμε, λέμε και καμιά μεγάλη κουβέντα για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Έτσι συνηθίζεται άλλωστε σ’ αυτή τη ριμάδα τη χώρα. Λαϊκισμός και ψεύτικες εντυπώσεις για επανεκλογή. Διαβάζουμε: «Ο Δήμος Λαμιέων είναι ένας από τους πέντε Δήμους πανελλαδικά που, εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία και τις στοχεύσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Πολιτείας, προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος αντικατάστασης του οδοφωτισμού...», ένα απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Δημάρχου (3 Απρ) [http://www.lamia.gr/el/nea_deltia/nikos-stayrogiannis-xekina-apo-simera-i-antikatastasi-toy]
Όχι πέντε, δήμαρχε, αλλά τριανταπέντε δήμους μετράμε εμείς, που προηγήθηκαν του δικού σας προγράμματος για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό. Αν ρωτούσατε τον τεχνικό σας σύμβουλο, το ΚΑΠΕ, θα σας έλεγε τον ακριβή αριθμό. Δεν είστε ο πρώτος, ούτε ο πέμπτος...
Οι δήμοι που προηγήθηκαν: Σέρρες, Ασπρόπυργος, Έδεσσα, Σαρωνικός, Ραφήνα, Νέα Ιωνία, Ρόδος, Ζάκυνθος, Μεγαλόπολη, Καλαμάτα, Άλιμος, Θέρμη, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Φαρκαδώνα, Μονεμβασιά, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Θερμαϊκός, Ηράκλειο Αττικής, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Κέρκυρα, Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Καρδίτσα, Κομοτηνή, Ρόδος, Χανιά, Νικ Σκουφάς, Φυλή, Μαλεβιζίου Κρήτης.
Μπράβο πάντως για την επιλογή σας αυτή. Πράγματι ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Στόχος επίσης πρέπει να είναι η ένταξη σε προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας, τα οποία αρκετοί δήμοι αξιοποίησαν και αξιοποιούν εναρμονιζόμενοι με τις στοχεύσεις της ΕΕ και της Πολιτείας, όπως λέτε.
Εκτός από τον πλήρη έλεγχο όλων των συνδέσεων και των ρολογιών κατανάλωσης ρεύματος - πού βρίσκονται ο συνδέσεις, ποιες ανάγκες εξυπηρετούν και ποιοι είναι συνδεμένοι…- και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ο Δήμος πρέπει να εκπονήσει και να βάλει σε εφαρμογή ένα Σχέδιο Δράσηςκαι ένα πλήρες πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου αυτή καταναλώνεται, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα.
Ορισμένες προτάσεις, κυρίως για τον προεκλογικό διάλογο:
1. Συστήματα τηλεχειριζόμενα έξυπνου φωτισμού, με εξασθένησή τους ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.
2. Ασύρματοι μετρητές ενέργειας που ελέγχουν, ανάλογα με την μέρα και ώρα, αν είναι λογική η κατανάλωση που υπάρχει στα δημοτικά κτίρια
3. Μειωμένη κατανάλωση στους υπολογιστές με χρήση λειτουργιών εξοικονόμησης.
4. Αντισταθμίσεις σε συστήματα ψύξης και θέρμανσης (Τεράστιες απώλειες με τη γνωστή συνήθεια να είναι ανοιχτά τα παράθυρα μαζί με αερόθερμα).
5. Συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας (Net metering) συνδυασμένα με οθόνες πληροφοριακού χαρακτήρα στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά με βιωματικό τρόπο να ευαισθητοποιηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας
6. Ηλεκτροκίνηση ή αεριοκίνηση στα αυτοκίνητα του δήμου.
7. Έλεγχος των αρδευτικών δικτύων και των γεωτρήσεων.
8. Συμμετοχή σε δίκτυα δήμων που μπορεί να λάβουν βοήθεια και καθοδήγηση για την ανάπτυξη έργων ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών.
9. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για πρακτικά θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Λαμία, 5/4/2019
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.