ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΊΑΣ του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος (ΤΕΜ/ΣΕΒΕ) με ημερομηνία 21.05.2019 αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση του δομημένου οικισμού της Στρατονίκης, κάτω από τον οποίο από το 2005 πραγματοποιεί εξόρυξη με εκρηκτικά η Ελληνικός Χρυσός. Στις πέντε σελίδες της καταγράφονται οι επικίνδυνες ρωγμές και άλλες εκτεταμένες ζημίες σε σπίτια, κοινόχρηστους χώρους, εγκαταστάσεις και υποδομές της Στρατονίκης, αλλά και οι φόβοι των κατοίκων που αισθάνονται τις ανατινάξεις και ακούνε τα σπίτια τους να τρίζουν. Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ απευθύνεται στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Αριστοτέλη και κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής, ζητώντας ζητείται «να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα ασφαλείας, μέχρι την τελική άρση της ενδεχόμενης επικινδυνότητας». Όμως η «άρση της επικινδυνότητας» δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα αφού η εξορυκτική δραστηριότητα συνεχίζεται.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ είναι το πόρισμα των αυτοψιών που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΤΕΜ μετά την από 18.03.2019 ΑΝΑΦΟΡΑ που κατέθεσε το ΠΜΔ στο Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος και στον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών ΥΠΕΝ, κ. Δερματά. Στην ΑΝΑΦΟΡΑ είχαμε επισημάνει ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 86 ΚΜΛΕ, το ΤΕΜ/ΣΕΒΕ πρέπει να διατάξει άμεσα διακοπή εργασιών στη Στρατονίκη επειδή:
στην εξέλιξη του έργου, άρχισαν να δημιουργούνται επιπτώσεις στην επιφάνεια που δεν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη ΚΑΙ
ο τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην επιφάνεια δεν αποδείχτηκε αποτελεσματικός.

Κατά τον ΚΜΛΕ, η διακοπή εργασιών είναι ανεξάρτητη από το αν, εκτός από τη μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στη Στρατονίκη. Τα γενεσιουργά αίτια μπορεί να προϋπήρχαν σε λανθάνουσα κατάσταση, αλλά εκδηλώθηκαν με την έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης κάτω από τον οικισμό, με την χρήση εκρηκτικών.

Όπως αναφέρει η ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ:

“Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης μας ενημέρωσε για τα προβλήματα ρωγματώσεων σε κτίσματα (οικίες, Δημοτικό Σχολείο, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) και των ζημιών σε δημόσιες υποδομές (δίκτυο ύδρευσης, πλακόστρωτους δρόμους, ξύλινες κολώνες στήριξης καλωδίων της ΔΕΗ) του οικισμού, καθώς και για τη χρονική εξέλιξη των παραπάνω φαινομένων στον οικισμό, από το έτος 2005 έως σήμερα. Στη συνέχεια, μεταβήκαμε σε οικίες που βρίσκονται στη νότια περιοχή του οικισμού (βλ. επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα), στην οποία τα προβλήματα ρωγματώσεων των οικιών εμφανίστηκαν και εξελίσσονται τα δύο τελευταία έτη περίπου, με ένταση της εξέλιξής τους να παρατηρείται το χρονικό διάστημα των τελευταίων 6-7 μηνών”.
Στις οικίες του νότιου τμήματος του οικισμού που επισκέφθηκαν, οι Επιθεωρητές διαπίστωσανπλήθος ρωγμών μεγάλου μήκους και εύρους στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους και τις οροφές, αποκόλληση τμημάτων τοιχοποιίας, ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο των οικιών, ανυψώσεις και καταβυθίσεις των πλακοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων, ρωγμές στα πεζούλια και τις περιτοιχίσεις των οικοπέδων. Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα παρατηρήθηκαν από μικρές, μέτριες έως και μεγάλες ρωγμές στα υπόγεια και στις ανωδομές. Στους κοινόχρηστους χώρους παρατηρήθηκαν εκτεταμένες βλάβες στο οδόστρωμα με επιφανειακές εδαφικές παραμορφώσεις, συνεχείς ρωγμές και παραμορφώσεις σε περιφράξεις από οπλισμένο σκυρόδεμα, μαντρότοιχους, τοιχία αντιστήριξης γαιών και μεταλλικές καγκελόπορτες οικοπέδων.
“Σύμφωνα με μαρτυρίες όλων των κατοίκων, με τους οποίους συνομιλήσαμε και επισκεφθήκαμε τις οικίες τους, καθημερινά στις 13:00 και στις 21:00 περίπου, ακούνε τον θόρυβο και αισθάνονται τη δόνηση των ανατινάξεων, ενώ πολλοί κάτοικοι μας ανέφεραν ότι ακούνε το τρίξιμο των ρωγμών και αντικειμένων στις οικίες τους”.
Και καταλήγει :
“Επειδή υπάρχουν επικίνδυνες ρωγμές, οι οποίες είναι ενδεικτικές απώλειας αντοχής των υφιστάμενων στατικών συστημάτων, προτείνεται ο άμεσος έλεγχος από δευτεροβάθμια επιτροπή ή ανάθεση διερεύνησης σε ειδικευμένους μελετητές για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας των κατοικιών αυτών. Ταυτόχρονα δε, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου θα πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Επικινδύνων για τις κατά νόμο ενέργειές τους. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα ασφαλείας, μέχρι την τελική άρση της ενδεχόμενης επικινδυνότητας και ανεξαρτήτως της αιτίας, καθώς προέχει η ασφάλεια των κατοίκων.”

Άμεσο τέλος δεν φαίνεται στο δράμα της Στρατονίκης αφού οι Επιθεωρητές Μεταλλείων διαπιστώνουν αφ’ενός μεν τη συνέχιση της εκμετάλλευσης και αφ’ετέρου ότι από τα δύο ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν – υποτίθεται – στη διαπίστωση των αιτίων των ρωγματώσεων «δεν προκύπτει ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και συμπεράσματα αξιοποιήσιμα στη λήψη μέτρων ασφαλείας για τον οικισμό».

Το ΠΜΔ παρακολουθεί στενά την υπόθεση της Στρατονίκης από το έτος 2000 που ξεκίνησε η εξόρυξη κάτω από το δομημένο οικισμό από την TVX και παράλληλα εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγματώσεις και καθιζήσεις. Επειδή θεωρούμε το ζήτημα αυτό ύψιστης σημασίας και οι εξελίξεις είναι πολλές και πυκνές, θα αφιερώσουμε μια σειρά αναρτήσεων με παρουσίαση σχετικών εγγράφων. Και θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.