Η γρίπη των μελισσών που εξαπλώνεται και στη Ρωσία, σηματοδοτεί και προειδοποιεί για τη μεγάλη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι μέλισσες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, αν και δεν μπορούμε να το παρατηρήσουμε. Οι μέλισσες συμμετέχουν στην επικονίαση καλλιεργειών που δίνουν στην ανθρωπότητα το ένα τρίτο του συνόλου των πόρων διατροφής. Και άλλα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, αλλά οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για το 90% της διαδικασίας. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν η μέλισσα εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης, ο άνθρωπος θα είχε μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει».
Οι καλλιέργειες που μας χορηγούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας παρέχουν το 35% της πρόσληψης θερμίδων, καθώς και τα περισσότερα μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα καρύδια, τα πεπόνια και τα μούρα δεν θα αναπτυχθούν χωρίς επικονιαστικά έντομα. Οι μέλισσες επικονιάζουν επίσης εσπεριδοειδή, μήλα, κρεμμύδια, λάδι μπρόκολο, κολοκυθάκια, φασόλια, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, ντομάτες, φασόλια, καφέ, κακάο, αβοκάντο και καρύδες. Η παραγωγή αυτών των καλλιεργειών ανήκει στα πιο πολύτιμα τμήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων. Έτσι, η εξαφάνιση των μελισσών από τον πλανήτη μας θα προκαλέσει αρχικά μια μεγάλη κρίση τροφίμων που η ανθρωπότητα δεν έχει δει ποτέ πριν.
Οι επιστήμονες άρχισαν να καταγράφουν τη διαδικασία της μαζικής εξαφάνισης των μελισσών σε όλο τον κόσμο το 2006. Στις ΗΠΑ, μέχρι το 30% των αποικιών των μελισσών πεθαίνουν κάθε χειμώνα. Τα τελευταία 50 χρόνια, η παραγωγή μελισσοκομικών γεωργικών προϊόντων έχει τετραπλασιαστεί, αλλά ο αριθμός των αποικιών μελισσών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Η ποσότητα των μελισσών ανά εκτάριο μειώθηκε κατά 90%.
Το φαινόμενο έγινε γνωστό ως Διαταραχή κατάρρευσης αποικιών ή "γρίπη μέλισσας". Η Ευρώπη χάνει 20 τοις εκατό των αποικιών μελισσών κάθε χρόνο και παρατηρείται μια παρόμοια τάση στις ΗΠΑ και την Ασία. Όσον αφορά τη Ρωσία, το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι οι μέλισσες πεθαίνουν μαζικά σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσαν ότι λόγω της υψηλής θνησιμότητας των μελισσών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η βιομηχανία μελισσοκομίας υπέστη σημαντική υλική ζημία. Η κλίμακα της καταστροφής εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η αιτία θανάτου των εντόμων παραμένει ασαφής.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των αποικιών μελισσών στη Ρωσία μειώθηκε σχεδόν κατά 20%. Το πρόβλημα δεν αφορά τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται στους μελισσοκόμους - το πρόβλημα είναι η πιθανή επισιτιστική κρίση που μπορεί να πλήξει ολόκληρο τον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2019 στη Ρωσία καταγράφηκε η μάζα της θνησιμότητας των μελισσών στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, στη δημοκρατία Bashkortostan, στο Bryansk, Voronezh, Lipetsk, Kursk, Ulyanovsk, Μόσχα, Τούλα, Nizhny Novgorod, Ryazan, Rostov, Saratov, Smolensk , στη Μορδοβία, στην Ουδούρτια, στο Μάρι Ελ, στο Κρασνοντάρ, στο Αλτάι, στο Σταυρόπολο και σε άλλες περιοχές.
Οι ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν το πρόβλημα, αλλά η έρευνα θα διαρκέσει μήνες. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ήδη ότι οι μέλισσες πεθαίνουν σε τεράστια κλίμακα εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στα αγροτικά πεδία. Η κατάσταση χειροτερεύει, αφού οι αρχές δεν ενημερώνουν τους μελισσοκόμους για το χρόνο, τον τόπο και τις ιδιαιτερότητες της χημικής επεξεργασίας των καλλιεργειών.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ταχεία μείωση του αριθμού των κατοικίδιων και άγριων μελισσών, καθώς και πολλά άλλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των πεταλούδων, σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους. Κατά τα τελευταία πέντε και δέκα χρόνια, ο πληθυσμός των άγριων μελισσών μειώθηκε κατά 25-30%, ενώ η ποσότητα των εγχώριων μελισσών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε στο ήμισυ το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός πεταλούδων μονάρχης και πεταλούδων λάχανων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί μυστηριωδώς κατά περίπου ένα τρίτο κατά τα τελευταία 25 χρόνια.
Εκτός από τους ανθρώπους και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο πληθυσμός των μελισσών και των πεταλούδων μειώνεται εξαιτίας νέων ιογενών λοιμώξεων και παρασίτων, όπως του ακάρεος Βαρρόα, καθώς και ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων που αλλάζουν τη συμπεριφορά των εντόμων ή το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα.
Η ποσότητα του 75% των ειδών των λεπιδοπτέρων εντόμων που ζουν στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών μειώνεται εδώ και 25 χρόνια. Τα τελευταία 40 χρόνια, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 45%, που είναι υψηλότερος από ό, τι στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι μέλισσες εξαφανίζονται οκτώ φορές ταχύτερα από τα θηλαστικά, τα πουλιά και τα ερπετά. Οι γεωργικές, μεταλλευτικές και μεταποιητικές βιομηχανίες κάνουν τη ζωή μας άνετη, αλλά αυτές οι βιομηχανίες απαιτούν αποδάσωση και αποστράγγιση βάλτων. Οι δραστηριότητες αυτές καταστρέφουν τα φυσικά οικοσυστήματα, μολύνουν την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς του πλανήτη και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη απαγορεύσει ορισμένα είδη φυτοφαρμάκων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρούν τους κανόνες για τη χρήση φυτοφαρμάκων, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορούν να βλάψουν τη μνήμη και την ασυλία της μέλισσας. Ταυτόχρονα, η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χωρίς λιπάσματα. Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 70 εκατομμύρια άτομα. Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η ΕΕ χρησιμοποιούν ένα σημαντικό μέρος της συγκομιδής σιτηρών τους για την παραγωγή βιοκαυσίμων χρησιμοποιούμενα από φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα.
Μερικοί εμπειρογνώμονες κατηγορούν τα συστήματα κυψελοειδών επικοινωνιών. Διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται αισθητά σε χώρους όπου εγκαθίστανται πύργοι κυψελών (γιγαντιαίες κεραίες κινητής τηλεφωνίας). Ωστόσο, οι μέλισσες αποφεύγουν κάθε είδος εχθρικής ενέργειας, είτε πρόκειται για πύργους κυψελών, γραμμές μεταφοράς ενέργειας είτε για οποιαδήποτε άλλη ακτινοβολία.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.