Αλλάζει τα δεδομένα της τουρκικής εισβολής στη Συρία η συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ, προβλέπει συνεργασία του συριακού τακτικού στρατού με τις πολιτοφυλακές των Κούρδων μπροστά στον κοινό κίνδυνο που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Πρόκειται φυσικά για ένα συμβιβασμό από την πλευρά των Κούρδων οι οποίοι παραδοσιακά δεν είχαν καλές σχέσεις με τη Δαμασκό και ιδιαίτερα το καθεστώς Ασαντ το οποίο τους καταπίεζε.


Πώς έχουν οι δυνάμεις τώρα:


ΓΡΑΦΗΜΑ BBC

Με το χρόνο όμως να πιέζει, τους Τούρκους να προελαύνουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος και τους Αμερικανούς να σφυρίζουν αδιάφορα ήταν μάλλον ήταν μία επιβεβλημένη, από την πραγματικότητα, κίνηση.


Οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον

Είναι γνωστό ότι οι δυνάμεις του Ασάντ στηρίζονται από τη Ρωσία η οποία καθ' όλη τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου είχε πάρει το πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ερντογάν. Με όλη τη διεθνή κοινότητα να τον πιέζει να σταματήσει την επιχείρηση, θα δοκιμάσει να τα βάλει και με τον τακτικό συριακό στρατό ρισκάροντας και τις καλές του σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ή θα αναδιπλωθεί περιορίζοντας την προέλαση του στρατού του (και γλιτώνοντας απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό);

Σε επίπεδο ρητορικής, ο Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει και να φτάσει ακόμα και σε σημεία 120 χιλιόμετρα μακριά από το συροτουρκικά σύντομα.

Επί του πρακτέου, θα είναι δύσκολο να το κάνει έστω και αν η αποχώρηση των Αμερικανών θεωρητικά διευκολύνει τα σχέδιά του. Την Κυριακή πάντως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν, οι δύο ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης τόνισαν ότι η τουρκική εισβολή θα πρέπει να σταματήσει. Η Μέρκελ μάλιστα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Τι λένε οι Κούρδοι

Ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία τους με τη Δαμασκό, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ δήλωσε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα. Στρατιώτες του συριακού στρατού ετοιμάζονται τώρα να εισέλθουν σε μεθοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιχ μέχρι την Ντέρικ, βάσει της συμφωνίας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και οι οποίες ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία.

«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φως για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», δήλωσε ο ανώτερος κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Ζία Κουρντ. «Αυτή είναι μια προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία.

Οι πολιτικές πλευρές δεν συζητήθηκαν, αυτές θα συζητηθούν σε μετέπειτα στάδια». Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως μονάδες του συριακού στρατού εισήλθαν σήμερα στην πόλη Τελ Τάμερ της βορειοανατολικής Συρίας, περίπου 35 χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση. «Η προτεραιότητα τώρα είναι να προστατευθεί η ασφάλεια τον συνόρων από τον τουρκικό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζελίλ. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση της Δαμασκού για να βρούμε κοινό έδαφος στο μέλλον». 

Πιέζει η Γαλλία

Για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Γαλλία την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», προστίθεται. Εξάλλου, το Παρίσι θα λάβει «εντός ωρών» μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού σε αυτή.

«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Νταές στην περιοχή», επιμένει η γαλλική προεδρία. Υπάρχει, θυμίζει, «κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών» του ΙΚ. «Υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της [γαλλικής] εθνικής επικράτειας», κατά το δελτίο Τύπου του Ελιζέ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αποφάσισε να μην παρευρεθεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι για τα προκριματικά του Euro-2020, σε μία συμβολική κίνηση η οποία όμως μπορεί να έχει να κάνει και με λόγους ασφαλείας.
Προβληματισμός στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα και στις ΗΠΑ, η πολιτική πίεση αυξάνεται καθώς ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων κάνουν λόγο για "άδειασμα" των Κούρδων από την κυβέρνηση Τραμπ, κίνηση η οποία θα πρέπει να "διορθωθεί" με κάποιον τρόπο.

Τέλος, υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι η απειλή της ευρωπαϊκής ένωσης για εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, ενδεχόμενο που θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής (17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες).

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.