του Νίκου Αβουκάτου
Την οικολογική κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου και τα αίτια που επιβαρύνουν τη λειτουργία του στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Ομάδα Πλαγκτού του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ σε εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή σε μια σταγόνα Θερμαϊκού» που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Δεκάδες άτομα είχαν την ευκαιρία να δουν τη μικροσκοπική ζωή που περιλαμβάνεται σε μία ελάχιστη ποσότητα νερού του Θερμαϊκού Κόλπου μέσα από το ανάστροφο ερευνητικό μικροσκόπιο του ΑΠΘ. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και τους μικροοργανισμούς που προκαλούν το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας στον Θερμαϊκό αλλά και αυτούς που ζουν στο θαλασσινό νερό και δεν συμμετέχουν στην ερυθρά παλίρροια. Αρκετοί μάλιστα διατύπωσαν τις δικές τους ερωτήσεις.
Κατά την παρουσίασή της, η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Μαρία Μουστάκα, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των μικροοργανισμών (δείτε την ΕΔΩ).
Σύμφωνα με την κα. Μουστάκα, παρατηρούνται πιο έντονα και σε αφθονία οι οργανισμοί που παράγουν ζελατίνη και βλέννα και είναι ανησυχητικό αυτό καθώς γίνεται πιο θολό το νερό. «Από τον Οκτώβριο καταγράψαμε σε μεγάλο αριθμό και τον εισβολέα ζελατινώδη οργανισμό Μnemiopsis leidy που προκαλεί διαταραχή στο τροφικό πλέγμα και στα ιχθυαποθέματα και θεωρείται στους 100 χειρότερους εισβολείς στη φύση από τον ΟΗΕ. Από το 2005 είναι γνωστό ότι βρίσκεται στον Θερμαϊκό, αλλά πλέον επεκτείνεται σε όλο το εύρος του Όρμου, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον συγκεκριμένο οργανισμό λόγω των τροφικών του διαθέσεων», τόνισε η ίδια.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν τους μικροοργανισμούς του φυτοπλαγκτού και του ζωοπλαγκτού στο μικροσκόπιο.
«Παρουσιάσαμε τα φαινόμενα που καταγράφονται στο θαλάσσιο μέτωπο και τους οργανισμούς που τα προκαλούν, πχ. την ερυθρά παλίρροια, και ζουν στο θαλασσινό νερό, το ετερότροφο δινομαστιγωτό Noctiluca. Ο οργανισμός αυτός αν και δεν παράγει βιοτοξίνες (δεν είναι τοξικός) εν τούτοις έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον: δυσοσμία λόγω της αποικοδόμησης των νεκρών οργανισμών από τα βακτήρια με κατανάλωση οξυγόνου, ελευθέρωση αμμωνίας με τη λύση των κυττάρων και κυριαρχία του μικροβιακού τροφικού πλέγματος με κορύφωσή του σε ζελατινώδεις οργανισμούς όπως κτενοφόρα και μέδουσες.
Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Αθηνά Παναγιώτου ανέφερε ότι «με την εκδήλωση αυτή επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες,να τους ενημερώσουμε για την περιβαλλοντική κατάσταση των νερών του Θερμαϊκού αλλά και να συντονίσουμε τους φορείς».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, με τη συνεργασία του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) και του Δήμου Δέλτα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.