Ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια 

στην περιοχή του Δήμου Θέρμης

Η ιστορία του Δήμου Θέρμης από την προϊστορία μέχρι και την οθωμανική περίοδο θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν ο δήμος Θέρμης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΕΘ) με τίτλο «Θέρμη η εν τω Θερμαίω κόλπω οικημένη».

Οι επιστήμονες, που εργάστηκαν σε πολύχρονες αρχαιολογικές έρευνες σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Θέρμης, παρουσιάζουν την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 από τις 09:30 έως τις 14:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία, που προέκυψαν από τις ανασκαφές.

Στόχος είναι οι κάτοικοι και όλοι όσοι ενδιαφέρονται, να λάβουν μία σύντομη, αλλά περιεκτική γνώση όλου του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμης υπήρξε πάντοτε καίριο γεωγραφικό σημείο αναφοράς για την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, τον κόλπο στον οποίο έδωσε το όνομα, καθώς και για την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης, όντας κομμάτι του άμεσου φυσικού και παραγωγικού της περιβάλλοντος.

Παράλληλα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, προϊόν συνεργασίας του Α.Π.Θ. και της ΕΦΑΠΕΘ που αφορά στην εικονική παρουσίαση των μη ορατών αρχαιοτήτων της περιοχής της Θέρμης. Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να περιδιαβαίνουν σε αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν και καταχώθηκαν, να πληροφορούνται για την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής.

Στην ημερίδα θα ενημερωθούμε για θέματα και μελέτες από το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, καθώς και ιδιαίτερα θέματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.


Ένα από αυτά είναι το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης από την αρχαιολογική υπηρεσία του ναού του Αγίου Ανδρέα, στην Περιστερά. Ο ναός που χρονολογείται από το 870/871 αποτελεί μοναδικό μνημείο αυτής της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της κοιλάδας του Ανθεμούντα και της περιοχής της Θέρμης κατά την προϊστορική εποχή. Στη Θέρμη και στα Βασιλικά πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα της νεολιθικής εποχής, καθώς και της εποχής του Χαλκού. Η ιστορική και προχριστιανική περίοδος αποκαλύπτεται μέσω συγκεκριμένων αναφορών σε ανασκαφές της εποχής του σιδήρου, της αρχαϊκής περιόδου και της κλασικής - ελληνιστικής που εντοπίζονται σε περιοχές της Θέρμης, της Αγίας Παρασκευής και της Σουρωτής. Η παρουσίαση αυτής της περιόδου κλείνει με την έκθεση σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων από την περιοχή της Μίκρας, όπου εντοπίζονται οικισμοί, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην συνοίκηση της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Η βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδος καλύπτονται από μία άλλη σειρά ανακοινώσεων, που παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην περιοχή της Θέρμης και των Βασιλικών, ταυτόχρονα όμως φωτίζονται από παρουσιάσεις σχετικές με την εκκλησιαστική και κοσμική αρχιτεκτονική της νεότερης περιόδου σε όλον Δήμο μέσω αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων.

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.