Στην Αργεντινή, πραγματοποιούνται μαζικές διαμαρτυρίες κατά της χορήγησης δανείου από το ΔΝΤ, © AP Photo / Jorge Saenz
ΜΟΣΧΑ, 13 Φεβρουαρίου - RIA Novosti , Alexander Lesnykh. Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Χριστίνα Κίρχνερ, δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα λάβει "μισό cent " για τα προηγούμενα χορηγούμενα δάνεια έως ότου η χώρα βγει από την οικονομική ύφεση. Άλλοι πελάτες του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μπουένος Άιρες.

Η παγίδα του χρέους

Η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, που διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους αντιμετώπισε μια δύσκολη επιλογή: να συνεχίσει να πληρώνει μη βιώσιμα εξωτερικά χρέη, αποσύροντας τα κεφάλαια από την οικονομία της που βρίσκεται σε κρίση, ή να τα κατευθύνει στην ανάπτυξη της χώρας παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους πιστωτές.

Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Alberto Fernandez ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι η αποπληρωμή των ξένων δανείων θα έπρεπε να αναβληθεί μέχρι καλύτερους χρόνους.

Στο τέλος Νοεμβρίου, υποσχέθηκε να παραιτηθεί από τα υπόλοιπα 12 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ, διότι "η μέθη δεν θεραπεύεται με το κρασί". Μέχρι εκείνη τη στιγμή η χώρα είχε λάβει 44 από τα 56 δισεκατομμύρια ως χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο του προηγουμένως εγκεκριμένου προγράμματος.

"Πρέπει να λύσω ένα τεράστιο πρόβλημα του χρέους και θα ζητήσω περισσότερα; Δεν θέλω πλέον να ζητάω και να ψάχνω τρόπους για να πληρώνω ", δήλωσε ο Αλμπέρτο Φερνάντεζ στον ραδιοφωνικό σταθμό Con Voz. Μια εβδομάδα αργότερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Guido Sandleris παραιτήθηκε "λόγω της ανικανότητας να σταθεροποιήσει την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα."

Ένα μήνα αργότερα, η κυβέρνηση ανέβαλλε τις πληρωμές των κρατικών ομολόγων για σχεδόν οκτώ και μισό μήνες. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα μέρος του οποίου έπρεπε να πληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Ο οργανισμός S & P Global Ratings αμέσως υποβάθμισε την κυριαρχία της Αργεντινής σε επιλεκτική αδυναμία πληρωμής (SD).

Τώρα, η κορυφαία ηγεσία της χώρας επιμένει στην αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους. Αυτό είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια, και σχεδόν το ήμισυ είναι δάνεια από το ΔΝΤ. Η Πιθανότατα της αναδιάρθρωσης συζητήθηκε από τον επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής, Μάρτιν Γκουζμάν, και από την διευθύνουσα σύμβουλο του ταμείου Kristalina Georgieva, σε συνάντηση πριν από τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πολλοί ειδικοί είναι σίγουροι ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν να μετριάσουν τις απαιτήσεις. Διαφορετικά, το Μπουένος Άιρες θα κηρύξει πτώχευση, γεγονός που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την οικονομία, επιταχύνοντας τον πληθωρισμό που έχει ήδη φύγει από τα όρια (κατά τη διάρκεια του έτους - περισσότερο από το 50%). Και αυτό θα επηρεάσει σοβαρά ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, τα σχέδια Αμερικανικών εταιρειών για την ανάπτυξη του χώρου του σχιστόλιθου Waka-Muerta στην Αργεντίνικη επαρχία Neuquin θα διακινδυνεύσουν.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι απαράδεκτο για το ΔΝΤ, όπως είπε άμεσα η Κρισταλίνα Γεωργίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος αυτού του οργανισμού. "Μια πολύ σημαντική στιγμή έφτασε που η Αργεντινή πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική που θα σταθεροποιήσει την οικονομία, θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πιο ευάλωτων ανθρώπων", δήλωσε στο Reuters.Το υποστήριξε για την Αργεντινή και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης με τον Alberto Fernandez.

"Ανταλλάξαμε ένα όραμα για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε χρέη χωρίς να βλάψουμε τον λαό της Αργεντινής. Είμαι πολύ ευγνώμων γι 'αυτήν για τη ζεστασιά και την υποστήριξη", έγραψε ο Fernandez στο Twitter του.

Υπάρχουν πιθανότητες

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το πρώτο πράγμα που η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αναπτύξει είναι μια νομισματική πολιτική που μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό και να αυξήσει τα εισοδήματα.

Είναι απαραίτητο να τονωθεί η μικρή επιχείρηση, και αυτό απαιτεί προσιτά δάνεια. Με το σημερινό βασικό επιτόκιο 50% (το καλοκαίρι ήταν πάνω από 70%), η φτηνή χρηματοδότηση είναι εκτός ζήτησης.

Το υψηλό βασικό επιτόκιο φέρνει ένα άλλο πρόβλημα - την υπερβολική απόδοση των ομολόγων του δημοσίου. Οι κερδοσκόποι εισέρχονται στην αγορά μαζικά, αγοράζοντας όλα τα διαθέσιμα ομόλογα. Ως αποτέλεσμα, το εθνικό νόμισμα αποδεικνύεται ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς και κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια αναγκάζει τους κερδοσκόπους να μεταφέρουν κεφάλαια σε πιο αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία καταστρέφοντας την ισοτιμία. Αυτό συνέβη ακριβώς με το πέσο της Αργεντινής, το οποίο έπεσε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προηγούμενου αρχηγού κράτους, Μαουρίσιο Μακρή, από 9,8 σε 57,2 ανά δολάριο (τώρα 61).

Για να αντιμετωπίσει την ανεργία και να υποστηρίξει τον ταχέως φτωχοποιημένο πληθυσμό, η νέα κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά ριζοσπαστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, εξέδωσαν διάταγμα που περιπλέκει την απόλυση των εργαζομένων - αν δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι, ο πρώην εργοδότης υποχρεούται να διπλασιάσει την αποζημίωση. Επιπλέον, στις αρχές Φεβρουαρίου, η ένωση φορτηγών οδήγησε σε αύξηση μισθών κατά 26,5% για 200 χιλιάδες οδηγούς.

Ακόμη υπό εξέταση από το Κογκρέσο είναι το νομοσχέδιο για "φόρο επί του δολαρίου". Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, η Αργεντινή προτίθεται να αντλήσει συμπληρωματικά κονδύλια στον προϋπολογισμό μέσω ενός τέλους 30% για μέρος των πράξεών της σε ξένο νόμισμα - αυτό ισχύει για περιηγήσεις, πληρωμές για αγαθά σε ξένα καταστήματα στο εξωτερικό (ιντερνέτ) και τα παρόμοια. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των συντάξεων και την ανάπτυξη υποδομών.

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη χώρα που αρνήθηκε να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ - Ελλάδα. Το 2015, η Αθήνα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο και ότι δεν υπάρχει τίποτα για την αποπληρωμή του χρέους των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να δώσει στους Έλληνες ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης για το διακανονισμό των λογαριασμών με το ταμείο.
Τώρα, οι αναλυτές θεωρούν την Ουκρανία ως τον πιο πιθανό υποψήφιο για μια επανάληψη του σεναρίου της Αργεντινής. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, τα χρέη του Κιέβου από το ΔΝΤ υπερβαίνουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος υπολογίζονται στα 25 δισεκατομμύρια.

Το 2019, η Ουκρανία δαπάνησε περισσότερο από το 40% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για την αποπληρωμή δανείων και την καταβολή τόκων. Πολλοί εκπρόσωποι της ουκρανικής ελίτ, από τα μέλη της Rada ως τον ολιγάρχη Ihor Kolomoyskyy, δηλώνουν περιοδικά την αναγκαιότητα αθέτησης και τερματισμό της συνεργασίας με το ΔΝΤ.
https://ria.ru/20200213/1564586981.html


Υ.Γ Ο κύριος Fernandez θα έπρεπε να επισκεφθεί την Ελλάδα για να δει σε πρώτο χέρι τις επιτυχίες της Κυρίας Μέρκελ και του ΔΝΤ. Δυστυχώς όταν ένας λαός κάνει ένα λάθος το επαναλαμβάνει με την ίδια ευκολία.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.