Η ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: «Η Ε.Ε. οφείλει να πράξει αυτό που είναι αυτονόητο καθήκον της, και κατά τις Συνθήκες, δηλαδή να στηρίξει αφειδώς, άνευ όρων, χωρίς δάνεια, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς Μνημόνια τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεράσουν χωρίς κίνδυνο αυτή τη δοκιμασία. Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι απλώς το επιτρέπουν, αλλά το προβλέπουν και το επιβάλλουν για τέτοιες περιπτώσεις και όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες, τσιγκουνιές και μικροψυχίες κάποιων τεχνοκρατών».
«Με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίρνουμε ρίσκα»!
Με απερίφραστο τρόπο τοποθετήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Βεργίνα Τηλεόραση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του Κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι: «Πρέπει να ενισχυθούν τα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο. Η διαπίστωση ότι ακόμα και ισχυρές οικονομικά χώρες βρέθηκαν σε απόλυτη αδυναμία να καλύψουν τους πληθυσμούς τους είναι μία πικρή διαπίστωση, που δείχνει ότι επί δεκαετίες οι Κυβερνήσεις και οι ηγεσίες έβαλαν την ανθρώπινη ζωή και την επιβίωση της κοινωνίας σε ένα επίπεδο τζόγου και έπαιρναν το ρίσκο ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό. Λοιπόν, με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίρνουμε ρίσκα.»
Στην συνέντευξη, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ερωτήθηκε και τοποθετήθηκε για την διαχείριση της Πανδημίας, τις πρωτοβουλίες της Πλεύσης Ελευθερίας, την επόμενη μέρα, το άνοιγμα των επιχειρήσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των πολιτών ασκώντας αυστηρή κριτική στη μέχρι σήμερα στάση των εκπροσώπων της.
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Είναι μία ώρα ευθύνης και για τις Κυβερνήσεις, αλλά και για τους Διεθνείς Οργανισμούς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να παρακολουθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διστάζει να πράξει αυτό που είναι αυτονόητο καθήκον της, και κατά τις Συνθήκες, δηλαδή να στηρίξει αφειδώς, άνευ όρων, χωρίς δάνεια, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς Μνημόνια τις κοινωνίες, τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεράσουν χωρίς κίνδυνο αυτή τη δοκιμασία. Εκεί όπου δεν υπάρχει τέτοια στήριξη, ως απόλυτα βέβαιο επακόλουθο έρχεται η διακινδύνευση. Γιατί ο άνθρωπος που δεν έχει να ζήσει, θα διακινδυνεύσει και θα θέσει τον εαυτό του σε κινδύνους προκειμένου να βιοποριστεί. Το ίδιο συμβαίνει για τις επιχειρήσεις, το ίδιο συμβαίνει για τους πάντες. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει μία στήριξη της κοινωνίας με οριζόντιο τρόπο, χωρίς όριο, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αστερίσκους και άλλα τερτίπια. Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι απλώς το επιτρέπουν, αλλά το προβλέπουν και το επιβάλλουν για τέτοιες περιπτώσεις και όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες, τσιγκουνιές και μικροψυχίες κάποιων τεχνοκρατών οι οποίοι νομίζεις ότι τα βγάζουν και από την τσέπη τους, ενώ τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι είναι μία περίοδος κατά την οποία συνολικά η ανθρωπότητα, όλοι μας, οι κοινωνίες σε όλον τον πλανήτη, αναθεωρούν την ιεράρχηση αξιών, αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν κάποια πράγματα πιο πολύτιμα και υπάρχουν και κάποια που είναι αναντικατάστατα, για τα οποία αξίζει τον κόπο να βάλουμε στο πλάι άλλες συνήθειες, άλλες έξεις ή άλλες ιδεοληψίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν αγκυλώσεις στο παρελθόν. Πρέπει να ενισχυθούν τα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο. Η διαπίστωση ότι ακόμα και ισχυρές οικονομικά χώρες βρέθηκαν σε απόλυτη αδυναμία να καλύψουν τους πληθυσμούς τους είναι μία πικρή διαπίστωση, που δείχνει ότι επί δεκαετίες οι Κυβερνήσεις και οι ηγεσίες έβαλαν την ανθρώπινη ζωή και την επιβίωση της κοινωνίας σε ένα επίπεδο τζόγου και έπαιρναν το ρίσκο ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό. Λοιπόν, με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίρνουμε ρίσκα. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να συμβεί και το κακό, μπορεί να έρθει και η Πανδημία, που άλλωστε οι επιστήμονες είχαν προβλέψει προ καιρού, και βέβαια προνοούμε. Αυτή είναι η έννοια του Κράτους Πρόνοιας, αυτή είναι η έννοια του Κοινωνικού Κράτους, που πρέπει να ενισχυθεί με όλες μας τις δυνάμεις, και εμείς ως πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.»
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της συνέντευξης
της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Βεργίνα Τηλεόραση
και τους δημοσιογράφους Στέργιο Καλόγηρο και Γιώργο Βλάχο
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλησπέρα σας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας.
ΣΚ: Και Χριστός Ανέστη.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Χριστός Ανέστη και να είμαστε όλοι καλά και χρόνια πολλά σε όλους.
ΣΚ: Χρόνια πολλά, κυρία Κωνσταντοπούλου. Θα ξεκινήσω με το ερώτημα, πώς είδατε τη μέχρι σήμερα πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας. Αν συμφωνείτε με τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση και αν συμφωνείτε με την στροφή στην πραγματικότητα και με τον τρόπο που επιστρέφουμε στην πραγματικότητα, όπως αυτή την εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ξεκινήσω από το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας. Σε μία πρώτη αποτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας και των χειρισμών και νομίζω ότι, πρέπει να υπογραμμίσω ότι, πιστεύω όπως όλοι οι Έλληνες, είμαι πολύ χαρούμενη, ανακουφισμένη και ικανοποιημένη, που δεν ζήσαμε τις τραγωδίες και τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν άλλες χώρες. Θεωρώ ότι αυτό είναι συνάρτηση και των χειρισμών που έγιναν και κυρίως του γεγονότος ότι, υπήρξε μία εξαρχής επιστημονική προσέγγιση της Πανδημίας, με πολύ υπεύθυνη καθοδήγηση από πλευράς της Επιστημονικής Επιτροπής και νομίζω πως είναι κοινός τόπος ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα. Βεβαίως, θρηνήσαμε και θρηνούμε συνανθρώπους μας, για τους οποίους θλίβομαι. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι μία απώλεια ανεπούλωτη. Από την άλλη πλευρά, βλέποντας τι συνέβη σε άλλες χώρες που δεν πήραν εγκαίρως μέτρα, που υποτίμησαν την δυναμική και την βιαιότητα εξάπλωσης της Πανδημίας και εξέθεσαν τους πολίτες τους σε τρομακτικό κίνδυνο, είμαι οπωσδήποτε ικανοποιημένη και ανακουφισμένη, που εμείς δεν τύχαμε μιας τέτοιας μεταχείρισης. Αυτό είναι κάτι που το είπαμε επίσημα, το είπε η «Πλεύση Ελευθερίας», το είπα και εγώ. Θέλουμε να είμαστε και δίκαιοι, θέλουμε να είμαστε και αντικειμενικοί και, κυρίως, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι, σε αυτό το διάστημα, που δεν είναι μεγάλο, ούτε δύο μήνες δεν έχουν διανυθεί ουσιαστικά, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, έγιναν πολύ μεγάλα βήματα και, κυρίως, μπήκε πρώτη στην ιεράρχηση η ανθρώπινη ζωή. Αυτό που είναι, δηλαδή, το υπέρτατο αγαθό και που δεν μπορεί να υποσκελίζεται από οικονομικές σκοπιμότητες ή άλλου είδους σκοπιμότητες και συμφέροντα.
ΣΚ: Συμφωνείτε με τα όσα έκανε ο κύριος Μητσοτάκης μέχρι σήμερα από ό,τι καταλαβαίνω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Από ό,τι σας είπα, θεωρούμε και αποτιμούμε ως θετική την συνολική στρατηγική και τον χειρισμό που έγινε. Και δεν έγινε, βέβαια, από ένα πρόσωπο μόνο, έγινε από πολλά και έγινε και με την ευθύνη και την καθοδήγηση πολλών ανθρώπων. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πει κανείς ότι πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις, που δεν ήταν αυτονόητο ότι θα παίρνονταν, και αυτό πρέπει να πιστωθεί σε εκείνους που τις πήραν.
ΣΚ: Μάλιστα. Να πάμε τώρα στο αύριο, κυρία Κωνσταντοπούλου, και το αύριο είναι, το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Όλοι, σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μεγάλη ύφεση. Για πρωτόγνωρες καταστάσεις, λένε μερικοί ξένοι ηγέτες, και εγώ ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι ο κορονοϊός, αυτή η Πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας μας; Και αν ναι, τι θα πρέπει η Κυβέρνηση να προσέξει, τι θα πρέπει η Κυβέρνηση να προσφέρει και στους εργαζόμενους αλλά και στους επιχειρηματίες, βέβαια;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια και με πολλή αγωνία. Το ότι αυτή η Πανδημία έχει τεράστιο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αισθητό και πλήρως κατανοητό από όλους. Το ότι το δίλημμα «ανθρώπινη ζωή ή οικονομία;» τίθεται στις εξουσίες, το έχουμε καταλάβει. Εγώ είμαι υπέρ της ιεράρχησης πάντοτε της ανθρώπινης ζωής πάνω από την οικονομία, διότι στο τέλος-τέλος, και το καταλάβαμε νομίζω, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, λόγω ακριβώς αυτής της τρομακτικής υποβάθμισης της οικονομικής δραστηριότητας για να αντιμετωπιστεί η Πανδημία, θα πρέπει η κοινωνία με οριζόντιο τρόπο να στηριχθεί, θα πρέπει τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί ως προς ένα κομμάτι της κοινωνίας να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους, μέχρι που να καλύψουν και να μην αφεθεί κανένας άνθρωπος χωρίς υποστήριξη και επιβοήθηση για να αντιμετωπίσει αυτή την δοκιμασία. Προφανώς θα πρέπει να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις και η οικονομική δραστηριότητα της χώρας και η μικρομεσαία δραστηριότητα. Θα πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και επειδή φαντάζομαι και ακούω να έρχεται και το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι μία ώρα ευθύνης και για τις Κυβερνήσεις, αλλά και για τους Διεθνείς Οργανισμούς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να παρακολουθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διστάζει να πράξει αυτό που είναι αυτονόητο καθήκον της, και κατά τις Συνθήκες, δηλαδή να στηρίξει αφειδώς, άνευ όρων, χωρίς δάνεια, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς μνημόνια τις κοινωνίες, τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεράσουν χωρίς κίνδυνο αυτή τη δοκιμασία. Εκεί όπου δεν υπάρχει τέτοια στήριξη, ως απόλυτα βέβαιο επακόλουθο έρχεται η διακινδύνευση. Γιατί ο άνθρωπος που δεν έχει να ζήσει, θα διακινδυνεύσει και θα θέσει τον εαυτό του σε κινδύνους προκειμένου να βιοποριστεί. Το ίδιο συμβαίνει για τις επιχειρήσεις, το ίδιο συμβαίνει για τους πάντες. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει μία στήριξη της κοινωνίας με οριζόντιο τρόπο, χωρίς όριο, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αστερίσκους και άλλα τερτίπια. Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι απλώς το επιτρέπουν, αλλά το προβλέπουν και το επιβάλλουν για τέτοιες περιπτώσεις και όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες, τσιγκουνιές και μικροψυχίες κάποιων τεχνοκρατών οι οποίοι νομίζεις ότι τα βγάζουν και από την τσέπη τους, ενώ τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι είναι μία περίοδος κατά την οποία συνολικά η ανθρωπότητα, όλοι μας, οι κοινωνίες σε όλον τον πλανήτη, αναθεωρούν την ιεράρχηση αξιών, αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν κάποια πράγματα πιο πολύτιμα και υπάρχουν και κάποια που είναι αναντικατάστατα, για τα οποία αξίζει τον κόπο να βάλουμε στο πλάι άλλες συνήθειες, άλλες έξεις ή άλλες ιδεοληψίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν αγκυλώσεις στο παρελθόν. Πρέπει να ενισχυθούν τα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο. Η διαπίστωση ότι ακόμα και ισχυρές οικονομικά χώρες βρέθηκαν σε απόλυτη αδυναμία να καλύψουν τους πληθυσμούς τους είναι μία πικρή διαπίστωση, που δείχνει ότι επί δεκαετίες οι Κυβερνήσεις και οι ηγεσίες έβαλαν την ανθρώπινη ζωή και την επιβίωση της κοινωνίας σε ένα επίπεδο τζόγου και έπαιρναν το ρίσκο ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό. Λοιπόν, με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίρνουμε ρίσκα. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να συμβεί και το κακό, μπορεί να έρθει και η Πανδημία, που άλλωστε οι επιστήμονες είχαν προβλέψει προ καιρού, και βέβαια προνοούμε. Αυτή είναι η έννοια του Κράτους Πρόνοιας, αυτή είναι η έννοια του Κοινωνικού Κράτους, που πρέπει να ενισχυθεί με όλες μας τις δυνάμεις, και εμείς ως πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου καλησπέρα και από μένα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας
ΓΒ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Αν θεωρείτε ότι όλη αυτή η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και στο θέμα της υγείας και στο θέμα της οικονομίας, με τις παρενέργειες στο θέμα της οικονομίας, μπορεί να οδηγήσει σε εξεγέρσεις πολιτών, λαών, σε παγκόσμιο ή και σε ελληνικό επίπεδο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αν υπάρξει, κοιτάξτε, εάν υπάρξει εξαθλίωση των πολιτών και των κοινωνιών και δεν υπάρξει μέριμνα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει και αντίδραση. Αυτό δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Το έχει καταγράψει η ιστορική εμπειρία και είναι μία αυτονόητη συνθήκη. Εδώ όμως όταν έχουμε φτάσει πια στο 2020 και η ανθρωπότητα έχει συγκεντρώσει όλη αυτή την εμπειρία και των θετικών και των αρνητικών και των ολέθρων και των τραγωδιών, δεν επιτρέπεται να σκεφτόμαστε ούτε ότι θα υπάρξουν ηγεσίες που θα περάσει από το μυαλό τους να εγκαταλείψουν τις κοινωνίες, ούτε βέβαια ότι θα υπάρξουν κοινωνίες οι οποίες θα αφήσουν τις ηγεσίες να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε δείγματα πολύ αρνητικά, το δείγμα του Τζόνσον, το δείγμα του Τραμπ, αλλά ακόμα και το δείγμα του Μακρόν, είναι παραδείγματα ηγεσιών που αδιαφόρησαν για τις κοινωνίες τους, τις εξέθεσαν σε τεράστιο κίνδυνο, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο μεν Τζόνσον και ο Τραμπ διακηρύσσοντας από μόνοι τους ότι, πειραματίζονται με θεωρίες και με εικασίες, ο δε Μακρόν αποκρύπτοντας και καθυστερώντας εξαιρετικά να πάρει μέτρα.
ΣΚ: Πριν πάμε στις όμορφες ενέργειες που κάνει η Πλεύση Ελευθερίας, θα τις αφήσω για το τέλος της συζήτησής μας, θέλω να μου πείτε αν έχετε ακούσει το γεγονός πως οι Γερμανοί ετοιμάζονται να κάνουν αγωγή στην Κίνα και να ζητήσουν τρισεκατομμύρια, δισεκατομμύρια, συγνώμη, δολάρια, 180 δισεκατομμύρια δολάρια, αν δεν κάνω λάθος, καθώς λένε οι Κινέζοι είναι οι υπαίτιοι της Πανδημίας. Οι Γερμανοί, μόλις ακούσανε χρήμα, τρέχουν και ζητάνε από τους Κινέζους. Τα δικά μας, κυρία Κωνσταντοπούλου, που είναι αναγνωρισμένα και μας τα χρωστάνε, πότε θα τα γυρίσουνε πίσω;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών είναι ζήτημα ενεργό. Μάλιστα, προχθές όπως ξέρετε ήταν και η επέτειος της εισβολής των Γερμανικών Στρατευμάτων στην Αθήνα, εγώ έκανα και μία παρέμβαση δημόσια για αυτό το θέμα. Η Γερμανική Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει στην Ελλάδα τις οφειλές της, σήμερα περισσότερο από ποτέ, με βάση ακριβώς και τη συνθήκη που βιώνουμε. Τώρα ότι το Γερμανικό Κράτος ετοιμάζεται να εγείρει αξιώσεις εκεί όπου θεωρεί ότι έχει αξιώσεις, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι αυτό που πρέπει κάθε Κράτος να κάνει για τους πολίτες του. Ξέρετε τι έκανε η Γερμανία το 1990-1991 με το που επανενώθηκαν οι δύο Γερμανίες; Διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Και το ίδιο Κράτος αρνείται να πληρώσει αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τη γενοκτονία, τις θηριωδίες, την σύληση του δημοσίου ταμείου, την κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών, το καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο τη συνολική καταστροφή των υποδομών της χώρας, της αγροτικής παραγωγής και ούτω καθεξής και το χειρότερο είναι ότι, δυστυχώς, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν διεκδικούν αυτήν την αξίωση.
ΣΚ: Κυρία Πρόεδρε…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ.
ΣΚ: ... βλέπετε ο κύριος Μητσοτάκης μετά και την πετυχημένη πορεία, ας το πω έτσι, στην εποχή του Κορονοϊού, να πάει σε εκλογές όπως γράφεται; Και βλέπετε, επίσης, τον πρώην Πρωθυπουργό τον κύριο Τσίπρα να φοβάται κάτι τέτοιο, φοβούμενος μία νέα ήττα που θα τον θέσει ίσως και εκτός αρχηγίας κόμματος;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και όχι ένα τέχνασμα για την επιδίωξη πολιτικών ωφελημάτων. Δεν θα είναι προς τιμήν του κυρίου Μητσοτάκη εάν προσπαθήσει να διαχειριστεί εκλογικά την Πανδημία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Δεν έχω μία τέτοια αίσθηση, αλλά δεν μου άρεσε ποτέ και δεν έκανα ποτέ και την Πυθία για αυτά τα θέματα. Μένει να το δούμε. Νομίζω όμως ότι δεν προσφέρεται ούτε η συγκυρία, ούτε η χρονική στιγμή, αλλά ούτε και η κατάσταση της κοινωνίας για τέτοιου είδους παιχνίδια. Τώρα, ως προς τον κύριο Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω, γιατί πραγματικά θεωρώ ότι, περιττεύουν τα σχόλια, ο κόσμος καταλαβαίνει, έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά, έχει καταλάβει πόσες προδοσίες έχει υποστεί και μπορεί να αξιολογήσει.
ΣΚ: Μάλιστα. Εγώ θέλω κλείνοντας, εκτός και αν θέλει να ρωτήσει και κάτι ο κύριος Βλάχος, να μας πείτε λίγο για μία όμορφη κίνηση που έκανε το κόμμα σας και μακάρι να ακολουθήσουν και παρόμοιες προσφορές και από άλλα κόμματα. Να πούμε ότι, προσφέρετε ένα σημαντικό ποσό, 17.500 από ό,τι διάβασα από τα 75.000 που παίρνετε ως επιχορήγηση, για δωρεάν φάρμακα στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο και γενικά βοηθάτε τον κόσμο. Πείτε μας λίγο, κυρία Κωνσταντοπούλου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, να σας πω. Εμείς πήραμε μία απόφαση με το που καταβλήθηκε η κρατική επιχορήγηση, η κρατική χρηματοδότηση προς την Πλεύση Ελευθερίας, που είναι και η πρώτη φορά που καταβάλλεται τέτοια χρηματοδότηση, να διαθέσουμε το ποσό που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες χρηματοδότησης, δηλαδή αυτές τις 17.500 ευρώ που είπατε από τις 70.000, προκειμένου να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες της πρώτης γραμμής σε επίπεδο κοινωνίας. Αυτό που κάναμε λοιπόν είναι ότι, πραγματοποιήσαμε μία δωρεά, μάλιστα ολοκληρώθηκε σήμερα, τριών κλινών ΜΕΘ και δύο κλιβάνων στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος, που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορονοϊό. Ήταν μία πολύ συγκινητική εμπειρία και για μένα γιατί με υποδέχτηκαν εκεί οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, η διοίκηση, με πολύ συγκινητικό τρόπο. Κάναμε αυτή τη δωρεά λοιπόν στο Δημόσιο Νοσοκομείο Αναφοράς Παμμακάριστος. Κάναμε μία δωρεά φαρμάκων και φαρμάκων σε έλλειψη προς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που είναι μία κοινωνική πρωτοβουλία βάσης, που βοηθάει συμπολίτες μας, συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν καλύπτονται από το Σύστημα Υγείας εδώ και 8 χρόνια και εχθές παραδώσαμε τα φάρμακα αυτά. Κάναμε μία δωρεά στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Σωματείου των Ελλήνων Ηθοποιών, που είναι και αυτό ένα σωματείο που βοηθάει με πολύ ζωτικό τρόπο καλλιτέχνες οι οποίοι δεν λαμβάνουν από το Κράτος στήριξη ή δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη και είναι και αυτό ένα μεγάλο θέμα. Και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουμε τις ενέργειές μας αυτές, κάνοντας μία δωρεά σε Κέντρο Υγείας Αναφοράς για τον κορονοϊό και ελπίζοντας να δώσουμε ένα μήνυμα και ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση, γιατί θεωρούμε ότι ένα από τα στοιχήματα αυτής της περιόδου είναι να βγούμε καλύτεροι από αυτή τη δοκιμασία. Ένας βασικός, λοιπόν, τρόπος για να βγούμε καλύτεροι είναι η αλληλεγγύη, είναι η συστράτευση στα δύσκολα, είναι η στήριξη εκείνων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με πρώτους τους γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που πρέπει να ενισχυθεί πολύ αποφασιστικά από την Πολιτεία και, βέβαια, όλων εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που επίσης συστρατεύονται στηρίζοντας την κοινωνία. Οι άνθρωποι είναι που κάνουνε τη διαφορά και εμείς στους ανθρώπους πιστεύουμε.
ΣΚ: ...Και εμείς βλέπουμε πλάνα, κυρία Κωνσταντοπούλου, από την επίσκεψή σας στην Παμμακάριστο. Λοιπόν, παρακαλώ να δούμε την κυρία Κωνσταντοπούλου. Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας απόψε
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ.
ΣΚ: ... Και ευχόμαστε πολύ σύντομα να σας έχουμε κοντά μας στο στούντιο να τα πούμε δια ζώσης ακόμη καλύτερα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με πολλή χαρά, μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες. Να είστε καλά και να έχετε δύναμη!
ΣΚ: Σας ευχαριστούμε και συγχαρητήρια για το έργο που κάνετε. Μακάρι να σας μιμηθούν και τα υπόλοιπα, τα μεγαλύτερα κόμματα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.