Σε μια προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις αποδεκατισμένες λόγω πανδημίας οικονομίες τους, η μια μετά την άλλη οι χώρες ανά τον πλανήτη αίρουν σταδιακά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, επιτρέποντας σε ορισμένες επιχειρήσεις και υπηρεσίες να επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις από αυτή την επιστροφή στην - νέα έστω- κανονικότητα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.
Στη Γερμανία, μια από τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετώπιζαν πολύ καλά έως τώρα την κατάσταση, η μετάδοση του ιού ξαναέγινε εκθετική αμέσως μόλις ξανάνοιξαν επιχειρήσεις όπως τα καφέ και τα γυμναστήρια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, ο αριθμός των ατόμων που μολύνει ένας ασθενής (το περίφημο Ρ0) έχει αυξηθεί στο 1,1 - την ώρα που το ζητούμενο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, είναι να μην ξεπερνάει το 1 (δηλαδή ένας φορέας του ιού να μην μολύνει πάνω από 1 άτομο).
ASSOCIATED PRESS
Η Νότια Κορέα, που τα πήγε εξαιρετικά κατά το πρώτο κύμα, χάρη στην έγκαιρη και μαζική διεξαγωγή τεστ σε συνδυασμό με την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών, τώρα δίνει νέα μάχη για να περιορίσει τις νέες εστίες επιδημίας που έχουν εντοπιστεί κυρίως σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
«Δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε-ιν, με τις αρχές να ακυρώνουν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων και να επιβάλλουν νέους περιορισμούς σε μπαρ και κλαμπ.
Στην πολύπαθη Γουχάν, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η καταγραφή μιας νέας συστάδας 5 κρουσμάτων ένα μήνα μετά την άρση του lockdown. Ακόμη μεγαλύτερο φόβο προκαλεί το γεγονός ότι κανένα από τα τα νέα κρούσματα δεν ήταν «εισαγόμενο» ενώ όλα είναι ασυμπτωματικά, που σημαίνει ότι δεν γίνονται αντιληπτά χωρίς τεστ αλλά είναι σε θέση να μολύνουν άλλα άτομα.
ASSOCIATED PRESS
Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι επανεκκινούν πολύ αργά τις αμερικανικές πολιτείες από τα μέτρα καραντίνας, την ώρα που ο ιός έχει σκοτώσει πάνω από 80.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Ινσιτούτου Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον οι νεκροί στην χώρα θα έχουν φτάσει τους 137.000 μέχρι τις αρχές Αυγούστου (+3.000 θύματα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).
Η Ινδία, που έβαλε σε καραντίνα από τον Μάρτιο 1,3 δισ. ανθρώπους και κατάφερε να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση του ιού, τώρα καταγράφει αριθμό - ρεκόρ ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων ( 4,213 την Δευτέρα) ενώ ετοιμάζεται να παραδόσει ξανά στο επιβατικό κοινό ένα μέρος των σιδηδρομικών υπηρεσιών.
Η Σιγκαπούρη, που κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως, έχει αίφνις μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγή. Η πόλη-κράτος με πληθυσμό λιγότερο από 6 εκατ., από τα 226 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου έχει φτάσει στα 23.800 - τα περισσότερα στην Ασία μετά την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.
Στην Ινδονησία, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας του επαναπατρισμού πολλών οικονομικών μεταναστών που έχασαν τις δουλειές τους στο εξωτερικό λόγω κορονοϊού και τώρα επιστρέφουν σωρηδόν στην πατρίδα τους.
Στο Ιράν, αντίστοιχα, η κυβέρνηση προειδοποίησε για «αναστροφή» στις προσπάθειές του καταπολέμησης του κορονοϊού εάν δεν τηρούνται οι υγειονομικές συστάσεις και ανακοίνωσε 45 νέους θανάτους που συνδέονται με τη νόσο Covid-19. Οι αρχές της χώρας επανέφεραν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, όπου η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική.
ASSOCIATED PRESS
Εδώ, στην Ελλάδα, προς το παρόν η εικόνα μοιάζει κάπως καλύτερη, όμως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα - μόλις 6 νέα την Κυριακή - και το Ρ0 να βρίσκεται πολύ κάτω από το 1, όμως τα πρώτα καταστήματα επαναλειτούργησαν μόλις την περασμένη Δευτέρα, συνεπώς ο απολογισμός θα φανεί την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες χώρες «χαλαρώνουν» τους περιορισμούς, εγείροντας όλο και περισσότερες ανησυχίες αναφορικά με το μέγεθος και τη διάρκεια του επερχόμενου δεύτερου γύρου της πανδημίας, που μοιάζει να ξεκινάει εκεί που ο πρώτος (δείχνει να) τελειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. «Η άρση των lockdowns είναι και σύνθετη και δύσκολη», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είχαν θέσει σε ίσχυ όλα συστήματα για να απαντήσουν σε κάθε αναζωπύρωση του ιού.
(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, CNN).
πηγή: Huffingtonpost
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.