Οι αίγες και η πρωτεΐνη ΓΑΛΑΚΤΟΣ μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του Covid-19, σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες
Ο κορονoϊός φαίνεται να επηρεάζει τα μωρά λιγότερο από άλλους πληθυσμούς και Ρώσοι επιστήμονες προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα που προστατεύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τώρα δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο βασισμένο σε αυτό.
«Έχουμε δει πολύ λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις μωρών που προβάλλονται από τον κορονοϊό μεταξύ εκατομμυρίων ατόμων που έχουν μολυνθεί», δήλωσε ο Igor Goldman, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σε συνέντευξη στην πύλη μέσων News.ru. Εξήγησε ότι αυτό έδωσε στην ομάδα του μια ιδέα να δοκιμάσει τη λακτοφερίνη - μια πρωτεΐνη που συνήθως περιέχεται στο μητρικό γάλα που διαμαρτύρεται για το ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών έναντι όλων των βακτηρίων και ιών.
Η λακτοφερίνη ουσιαστικά δρα ως διεγερτικό ανοσίας που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα ενός ανθρώπου να καταπολεμά ιούς και βακτήρια, όχι μόνο σε μωρά αλλά και σε ενήλικες επίσης, πιστεύουν οι επιστήμονες. Οι Ρώσοι επιστήμονες εξετάζουν τις ιατρικές εφαρμογές της πρωτεΐνης εδώ και αρκετό καιρό.
Μαζί με τους Λευκορώσους συναδέλφους τους, ανέπτυξαν μια τροποποιημένη με γονίδιο πρωτεΐνη πανομοιότυπη με την ανθρώπινη, αλλά εξαγώμενη από το γάλα κατσίκα, το 2007. Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται neolactoferrin, λέγεται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιογενείς και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Έχει επίσης αποδείξει αξιοπρεπή ικανότητα να αναστέλλει τη δραστηριότητα ιών όπως ο ρετροϊός, η ηπατίτιδα C και ο HIV, ως μέρος εργαστηριακών εξετάσεων. Οι ειδικοί της IGB πιστεύουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των superbugs, βακτηρίων ανθεκτικών στα σύγχρονα αντιβιοτικά.
Η ιδέα να το χρησιμοποιήσουμε ενάντια σε μια ιογενή λοίμωξη όπως το Covid-19 έχει «επιστημονική βάση ριζωμένη σε μια δεκαετή μελέτη της neolactoferrin που διεξήχθη μαζί με το [Ρωσικό] Ινστιτούτο Ανοσολογίας», δήλωσε ο Goldman.
Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη θα μπορούσε να διεγείρει την προσαρμοστική ανοσία σε άτομα που πάσχουν από Covid-19, ανακουφίζοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει θεωρητικά τους υγιείς ανθρώπους από τη μόλυνση και ενδεχομένως να ενεργήσει παρόμοια με ένα εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η λακτοφερίνη κανονικά αποτρέπει τον ιό να προσκολληθεί σε ένα κύτταρο και να αναπαραχθεί.
Η στοματική άρδευση με ένα υγρό που περιέχει νεολακτοφερίνη θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά του ιού, ενώ ένα χάπι μαζί του θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριακών επιπλοκών, πιστεύουν οι επιστήμονες.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι το νέο φάρμακο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, προειδοποιεί ο ανοσολόγος Vladimir Bolibok. Μέχρι στιγμής, έχουν σταλεί μερικά δείγματα δοκιμής της νέας θεραπείας για τις αρχικές δοκιμές, οι οποίες έλαβαν υποστήριξη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Ιατρική και Βιολογική Υπηρεσία - μια εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Rt
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.