ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ: «το ότι ο Σόιμπλε επιχειρεί με αυτόν τον γνωστό εμπρηστικό του τρόπο να προκαλέσει τις κοινωνίες και να πει ότι πρέπει όλοι να αποδεχτούμε, ότι πάνω απ’ τη ζωή είναι η οικονομία, είναι και το βαρύτατο λάθος του. Γιατί οι κοινωνίες δεν θα επιλέξουν την οικονομική δραστηριότητα, θα επιλέξουν την ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη ζωή στις συνειδήσεις όλων μας είναι εγγεγραμμένη ως το υπέρτατο αγαθό. Η αξιοπρέπεια δε, θα έλεγα στον κύριο Σόιμπλε, αν τον είχα μπροστά μου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι καθόλου κάτι χωριστό από την ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι εγγεγραμμένη και εγγενής στην ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή στην οποία δεν αναγνωρίζεται αξιοπρέπεια.»
Συνέντευξη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο πεδίο της μάχης κατά του Κορονοϊού, τις πρωτοβουλίες της Πλεύσης Ελευθερίας, για τις Τράπεζες, την Εκκλησία, το Σόιμπλε παραχώρησε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου την Τρίτη 28/04/20 στο Thema Radio και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάμε αμέσως στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημερίζουμε την κυρία Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλή σας μέρα!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα!
ΝΙΚΟΣ ΦΕΛΕΚΗΣ: Καιρό έχουμε να τα πούμε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να που το αναπληρώνουμε!
ΝΦ: Βρήκαμε την ευκαιρία για τις καλές πράξεις που κάνατε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να’ στε καλά!
ΝΦ: Ένα είναι για, τι έγινε Μπάμπη; Τρεις ΜΕΘ…
ΜΚ: Θα μας τα πει η κυρία Κωνσταντοπούλου. Προσφέρατε, λοιπόν, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και με δεδομένα τα κενά που υπήρχαν στο Σύστημα Υγείας, κυρία Κωνσταντοπούλου, από την επιδότηση και τα οικονομικά του Κόμματός σας μία πολύ γενναιόδωρη, θα την περιέγραφα, προσφορά προς το Σύστημα Υγείας, το οποίο απ’ ό,τι θυμάμαι, είναι τρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας;
ΝΦ: Τρεις κλίνες ΜΕΘ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, κάναμε μία δωρεά στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Δωρίσαμε τρεις κλίνες ΜΕΘ και δύο κλιβάνους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του συγκεκριμένου νοσοκομείου με το οποίο ήρθαμε σε επικοινωνία. Αυτή μας η δωρεά ήταν ένα κομμάτι από την διάθεση της κρατικής επιχορήγησης τριών μηνών, που αποφασίσαμε ότι θα την διαθέσουμε ολόκληρη για να ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρωτοβουλίες της πρώτης γραμμής σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε επίπεδο Κοινωνίας. Και μάλιστα σήμερα προχωράμε σε δύο ακόμη πράξεις σε σχέση με την ίδια απόφαση. Θα παραδώσουμε φάρμακα αξίας 2.500€ στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία της τελευταίας δεκαετίας που συνδράμει ανασφάλιστους συμπολίτες μας και ανθρώπους οι οποίοι δεν καλύπτονται από το Κράτος. Επίσης, πραγματοποιούμε, πραγματοποιήσαμε, μία δωρεά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που σε όλη αυτή την περίοδο της Πανδημίας φροντίζει για καλλιτέχνες οι οποίοι επίσης είναι είτε άποροι είτε ηλικιωμένοι και δεν καλύπτονται από το Κράτος, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια αυτή τη δοκιμασία.
ΝΦ: Ναι, δυστυχώς, οι καλλιτέχνες δεν επιδοτούνται, δυστυχώς.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμάς η προσέγγισή μας, κύριε Φελέκη και κύριε Κούτρα, είναι ότι σε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία και δοκιμασία, αυτό που καλείται να κάνει ο καθένας είναι να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, να επιδείξει αλληλεγγύη, να προσφέρει αυτά που μπορεί προς μία κατεύθυνση στην οποία πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, με πρώτη βέβαια την Πολιτεία, και είναι η θωράκιση και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η συνολική επαναθεμελίωση του Κράτους Πρόνοιας. Και ταυτόχρονα, ευελπιστούμε ότι με αυτές μας τις ενέργειες θα δώσουμε και ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση.
ΜΚ: Μάλιστα. Αν κρίνουμε, λοιπόν, από τις προσφορές σας, κυρία Κωνσταντοπούλου, διαπιστώνουμε αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι υπάρχουν κενά στο Σύστημα Υγείας και στις παροχές, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τεράστια κενά υπάρχουν.
ΜΚ: Ωστόσο, όμως, πολιτικά δεν σηκώσατε τους τόνους έναντι της Κυβέρνησης. Αυτό γιατί το κάνατε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, ούτε επαγγελματίες της αντιπολίτευσης και αυτό σημαίνει ότι έχουμε και τη νηφαλιότητα και τη δυνατότητα και την υποχρέωση, να είμαστε πάντοτε δίκαιοι, αντικειμενικοί και ειλικρινείς. Εν προκειμένω, στην πρωτοφανή αυτή δοκιμασία για ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι γεγονός ότι, οι χειρισμοί σε επίπεδο στρατηγικής και απάντησης στις αναγκαιότητες ήταν σωστοί. Κατευθύνθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Έγιναν πολύ μεγάλα βήματα. Όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι έγιναν σε πάρα πολύ μικρό διάστημα πράγματα που δεν είχαν γίνει δεκαετίες. Αυτό μπορεί να μας δώσει και το μέτρο του πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν για τη χώρα μας και να ζυγίσουμε γιατί επί δεκαετίες δεν γίνονταν
ΝΦ: Τα ψηφιακά λέτε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και τα ψηφιακά και τα κοινωνικά. Εγώ μιλάω σε ένα επίπεδο, αν θέλετε, συνολικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ή ότι δεν πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Όμως, σε μία συνθήκη… θα σας το πω ακριβώς όπως το αισθάνομαι. Σε μία συνθήκη που, κατά τεκμήριο, αλλά και όπως αποδεικνύεται, με βάση αυτούς τους χειρισμούς που έγιναν και βασίστηκαν στις συμβουλές των επιστημόνων, γλυτώσαμε τα χειρότερα, γλυτώσαμε τραγωδίες…
ΝΦ: Σωστό
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Εγώ είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη, γιατί αυτό ήταν το ζητούμενο, να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν καταλαβαίνω εκείνους οι οποίοι φαίνεται λιγάκι σαν να ήθελαν να χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.
ΝΦ: Ποιοι είναι αυτοί;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είμαι σε αυτή την κατεύθυνση και επομένως θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι.
ΝΦ: Μισό λεπτό. Υπήρχε κόσμος που ήθελε να χαθούν ανθρώπινες ζωές;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, αυτό το οποίο λέω είναι ότι, όταν κατακεραυνώνεις τη στιγμή κατά την οποία, κατά τεκμήριο, ξαναλέω, ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί, και αυτό δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε ούτε να το παραμερίζουμε, είναι σαν να λες, ότι περίπου δεν είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Εγώ λοιπόν, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι είμαι πολύ χαρούμενη και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι στην Πλεύση Ελευθερίας που η Ελλάδα δε θρήνησε εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα. Είμαι θλιμμένη για τους συμπολίτες μας που χάσαμε. Βλέποντας όμως τι έγινε σε άλλες χώρες, αντιλαμβάνομαι και αναλογίζομαι τι αποφύγαμε. Βλέποντας εγκληματικούς χειρισμούς άλλων ηγεσιών, με τρομακτικά παραδείγματα του Τζόνσον και του Τραμπ, είμαι πολύ ικανοποιημένη που δεν πέσαμε θύματα αναλόγων χειρισμών και από εκεί και πέρα, φυσικά, νομίζω πια ότι έχουμε περάσει σε ένα επίπεδο άλλης συνειδητοποίησης, που κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι είναι πεταμένα λεφτά τα χρήματα για την υγεία, κανείς πια δεν μπορεί να εισηγηθεί στα σοβαρά περικοπές στους μισθούς ή απολύσεις σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας και πάρα πολλά πράγματα που ίσως να μην ήταν τόσο συνειδητοποιημένα στην κοινωνία, έχουν πια γίνει συνείδηση.
ΜΚ: Μάλιστα. Αυτά όσον αφορά το σκέλος το υγειονομικό, το καθαρά του Συστήματος Υγείας. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, κυρία Κωνσταντοπούλου, ποια είναι η άποψή σας;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου είναι ότι, μπροστά σε αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση την οποία εξακολουθούμε να βιώνουμε, αυτό το οποίο πια δοκιμάζεται είναι η αξιοπιστία των κρατών και των διεθνών μηχανισμών ως οικοδομημάτων που θεμελιακό και συνταγματικό και ιδρυτικό τους στόχο έχουν, υποτίθεται, την ευημερία των πολιτών τους. Εδώ λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μία άποψη αυστηρή. Τα κράτη, οι κυβερνήσεις, αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διεθνή μορφώματα, δεν είναι ούτε παρατηρητές ούτε διαιτητές σε αυτήν την δοκιμασία. Οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη απέναντι στους πολίτες, οφείλουν με γενναιόδωρο τρόπο και όχι ως δανειστές και τραπεζίτες, να ενισχύσουν αφειδώς και άνευ όρων τις κοινωνίες και εντεύθεν την οικονομία. Οι οικονομικές συνέπειες της Πανδημίας δεν μπορεί να μετακυλιστούν στους πολίτες και στις κοινωνίες, που να αντιμετωπίζονται σαν υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και, φυσικά, αυτή η πληγή δεν επουλώνεται με τη λογική των μνημονίων και με τη λογική της ενοχοποίησης των πολιτών
ΝΦ: Μισό λεπτό. Επειδή, τώρα, τα πήγατε πολύ συναινετικά με την Κυβέρνηση. Σήμερα που σας έχουμε, έχουν ανοίξει τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου για να πάνε για πλειστηριασμούς. Πώς το κρίνετε αυτό το μέτρο;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς εκφράσαμε την αντίθεσή μας, δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε και μία συνέντευξη που έδωσα προχθές στο «Mega Σαββατοκύριακο».
ΝΦ: Στο Mega, την παρακολουθήσαμε, ναι.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο να ανοίξουν τα δικαστήρια, δηλαδή Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία για πράξεις τραπεζικές. Αυτό είναι μία επιλογή που δεν δικαιολογείται με βάση ακόμα και τις συνθήκες που επικρατούν στα δικαστήρια. Εγώ, ως δικηγόρος, που ξέρω πολύ καλά αυτούς τους χώρους, σας λέω ξεκάθαρα ότι είναι απολύτως ακατάλληλοι για να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής, τα οποία επιβάλλεται να τηρούνται αυτή τη στιγμή και υποδεικνύονται από τους διεθνείς οργανισμούς και από τον ΕΟΔΥ. Το ότι οι τράπεζες πιέζουν φυσικά και δεν είναι επαρκής λόγος, το αντίθετο. Επιπλέον, οι τράπεζες στη συνθήκη αυτή, όπως δυστυχώς και η Εκκλησία, δεν ανέλαβαν το μερίδιο που τους αναλογεί, ούτε συνέβαλαν όσο θα έπρεπε στην αντιμετώπιση της Πανδημίας. Η άποψη η δική μας είναι ότι στις τράπεζες θα πρέπει να προταθεί ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης των υπερχρεωμένων πολιτών και όλων όσων μπαίνουν σε περίοδο δοκιμασίας και αν οι τράπεζες αυτό δεν το δεχθούν, τότε η Κυβέρνηση οφείλει να το επιβάλει, όπως έχει επιβάλει μέτρα τα οποία είναι αναγκαία σε αυτή την περίοδο. Δεν είναι οι τράπεζες κυβερνήτες της χώρας.
ΜΚ: Τώρα, πώς συνδέσατε τις τράπεζες με τις Εκκλησίες, ομολογώ δεν το κατάλαβα!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έκανα μία διαπίστωση, κύριε Κούτρα. Ξέρετε, σε αυτή την περίοδο ο καθένας προσφέρει…
ΜΚ: Γιατί; Η Εκκλησία το έκλεισε το μαγαζί, εντάξει…
ΝΦ: Της το κλείσανε!
ΜΚ: Της το κλείσαν, το έκλεισε…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, η Εκκλησία έχει μια τεράστια περιουσία και έχει και οικονομικές δυνατότητες. Η συμβολή της σε αυτή τη συνθήκη κατά την άποψή μας…
ΜΚ: Από οικονομικής άποψης εννοείτε…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως, και από οικονομικής και από υλικής άποψης. Θα έπρεπε και θα όφειλε να προσφέρει πολύ περισσότερα, πολύ ουσιαστικότερα. Αυτή είναι η άποψή μας. Ξέρετε, το κήρυγμα της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον πλησίον, που εγώ πιστεύω πάρα πολύ και στα δύο αυτά, δοκιμάζεται στην πράξη, όχι στα λόγια.
ΜΚ: Έτσι είναι, στο παράδειγμα.
ΝΦ: Το τρίτο «μαγαζί», σε εισαγωγικά βέβαια, είπαμε επειδή είπε ο Μπάμπης, το τρίτο, ας το πούμε, είναι η Βουλή. Βλέπω σήμερα ότι η αντιπολίτευση θέτει θέμα να ανοίξει η Βουλή, δεν μπορεί να κυβερνιέται η χώρα με ΠΝΠ, κάτι που εσείς, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας ως Πρόεδρος της Βουλής, πώς το κρίνετε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω το εξής. Η κοινοβουλευτική λειτουργία προφανώς και πρέπει να συνεχίζεται. Προφανώς και πρέπει να προσαρμοστεί, βεβαίως, στις συνθήκες και υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για μία προσωρινή τέτοιου είδους προσαρμογή. Δεν είναι κάτι, ούτε το ανέφικτο, ούτε το πάρα πολύ δύσκολο. Υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνονται πάρα πολλά πράγματα ακόμα και με τηλεδιάσκεψη. Θεωρώ, βεβαίως, υποκριτικές τις φωνές του ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε, που μιλούν για την διακυβέρνηση με ΠΝΠ, όταν δυστυχώς…
ΝΦ: Και ο ίδιος τα ίδια έκανε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα εργαλείο το οποίο ενεργοποιείται και δικαιολογείται να ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Ίσως ήταν η μόνη περίοδος αυτή που ζήσαμε, που δικαιολογείται, όπως και σε περιόδους πολύ αιφνίδιων καταστροφών, που δικαιολογείται μία τέτοιου είδους λήψη γρήγορων μέτρων. Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία έχουμε ζήσει την πλήρη υποκατάσταση της νομοθέτησης από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στις οποίες «διέπρεψαν» εντός πολλών εισαγωγικών όλες οι κυβερνήσεις οι μνημονιακές. Η κοινοβουλευτική λειτουργία προφανώς είναι πολύτιμη. Προφανώς, η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν είναι ένα σόου. Θα έπρεπε να είναι, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συνθήκη για τη χώρα μας ένα πεδίο διαρκούς εργασίας για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Δεν βλέπω, δυστυχώς, τέτοια δείγματα προς το παρόν. Έχω και τραυματικές εμπειρίες και από την περίοδο του 2015, όταν θα’πρεπε να είναι ένα μελίσσι η Βουλή εργασίας και ήταν ένας άδειος χώρος όπου οι εργασίες γίνονταν από άλλους και όχι από εκείνους που θα’ πρεπε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, φυσικά από εμένα πάντοτε θα ακούτε ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία πρέπει και να ενισχύεται και να είναι ζωντανή.
ΜΚ: Έχει ένα άγχος πάντως και αντιπολίτευση, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, κυρία Κωνσταντοπούλου. Φαίνεται και στα οικονομικά μέτρα, που προτείνει ένα μεγάλο, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και το παράδειγμα που αναφέρετε, ακόμα και την περιοδεία της Πρωτοψάλτη, Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση κατά έναν τρόπο που δεν ξέρουμε αν συνάδει με τις ημέρες και τους καιρούς που περνάμε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική μου άποψη είναι ότι αυτή η περίοδος αναδεικνύει το τι πραγματικά είναι ο καθένας. Είναι περίοδος και συνειδητοποίησης και αυτογνωσίας. Είναι περίοδος που δοκιμάζονται και οι θεωρίες και οι διακηρύξεις και οι ιδέες και, φυσικά, ξέρετε ότι εγώ έχω μία πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των πολιτών και στην αντίληψή τους και νομίζω ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν.
ΜΚ: Δεν ανησυχείτε μήπως σας καταγγείλουν ότι είστε υπερβολικά συναινετική προς ένα κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνάει;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι είμαι η τελευταία που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί υπερβολικά συναινετική… Από την άλλη πλευρά, έχω την αξίωση και έχουμε την αξίωση να μην χαρακτηριστούμε ποτέ κακόπιστοι και άδικοι. Η δικαιοσύνη απέναντι στα πράγματα είναι σημαντική αρετή, σημαντικό χαρακτηριστικό και βοηθάει όλους να αποτιμούμε τις καταστάσεις, αλλά και να προνοούμε και να διεκδικούμε. Όταν παίρνονται πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση οφείλεις να το υπογραμμίσεις και να διεκδικήσεις να παρθούν ακόμη πιο έντονα. Αυτό κάναμε σε σχέση με τις αναγγελθείσες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν παίρνονται πρωτοβουλίες στήριξης της Κοινωνίας, επίσης πρέπει να το επισημάνεις και να πεις, πρέπει αυτές να γίνουν οριζόντιες και να καλύψουν όλους. Πράγμα που αφορά, ας πούμε, την ενίσχυση των 800€, που είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, που όμως πρέπει να επεκταθεί σε όλους, γιατί είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν καλύπτονται και αυτό δημιουργεί κενά. Από εκεί και πέρα εμείς δεν αισθανόμαστε κανένα άγχος και καμμία αγωνία να εγκαθιδρυθούμε, αν θέλετε, αντιπολιτευτικά επινοώντας προβλήματα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, ούτως ή άλλως, για να επισημάνουμε και να λύσουμε, δεν χρειάζεται να επινοούμε.
ΜΚ: Μάλιστα. Τελευταία ερώτηση από τον κύριο Φελέκη. Ορίστε, κύριε Φελέκη.
ΝΦ: Και λίγο για τον Σόιμπλε να μας πείτε, ο οποίος μας λέει ότι η μόνη απόλυτη αξία στο Σύνταγμα, τουλάχιστον της Γερμανίας, είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου και όχι η ζωή. Δεν εννοώ εσάς! η ζωή… Πώς το κρίνετε αυτό; Μπας και τσιγκλήσω λίγο την Κωνσταντοπούλου σήμερα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί, έχετε αγωνία; Σας λείπω;
ΝΦ: Παραέχετε γίνει συναινετική, γλυκιά, γιατί είδα και την πολύ γλυκιά ανάρτηση που κάνατε για το κείμενο της μητέρας σας, της συναδέλφου μας, της κυρίας Λίνας Αλεξίου για τη Χούντα. Είστε το τελευταίο διάστημα πολύ ήρεμη. Και πολύ συναισθηματική νομίζω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Φελέκη, αυτά είναι χαρακτηριστικά που έχω πάντα. Απλώς, κάποιες φορές αναδεικνύονται άλλα. Θα σας απαντήσω. Σας ευχαριστώ κατ’αρχάς που αναφέρεστε στο άρθρο της Λίνας της Αλεξίου για το ΕΑΤ ΕΣΑ. Νομίζω ότι είναι ένα άρθρο ντοκουμέντο που καλό είναι να το διαβάσει όποιος δεν έχει ζήσει τη Χούντα, για να καταλάβει τι ήταν αυτή η περίοδος.
ΝΦ: Πείτε μας για τον Σόιμπλε τώρα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τον Σόιμπλε. Νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις του Σόιμπλε είναι, αν θέλετε, στον πυρήνα αυτού που κρίνεται αυτή την περίοδο και μετά. Οι Κυβερνήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με ένα κορυφαίο δίλημμα: Ανθρώπινη ζωή ή οικονομική δραστηριότητα; Και είδαμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είδαμε Κυβερνήσεις που έβαλαν πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή, και σωστά, και Κυβερνήσεις που είπαν όχι, θα βάλουμε την οικονομική δραστηριότητα και, δυστυχώς, οι λαοί τους πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα. Νομίζω πως το ότι ο Σόιμπλε επιχειρεί με αυτόν τον γνωστό εμπρηστικό του τρόπο να προκαλέσει τις κοινωνίες και να πει ότι πρέπει όλοι να αποδεχτούμε, ότι πάνω απ’ τη ζωή είναι η οικονομία, είναι και το βαρύτατο λάθος του. Γιατί οι κοινωνίες δεν θα επιλέξουν την οικονομική δραστηριότητα, θα επιλέξουν την ανθρώπινη ζωή.
ΜΚ: Έτσι είναι.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ανθρώπινη ζωή στις συνειδήσεις όλων μας είναι εγγεγραμμένη ως το υπέρτατο αγαθό, η αξιοπρέπεια δε, θα έλεγα στον κύριο Σόιμπλε, αν τον είχα μπροστά μου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι καθόλου κάτι χωριστό από την ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι εγγεγραμμένη και εγγενής στην ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή στην οποία δεν αναγνωρίζεται αξιοπρέπεια.
ΝΦ: Απλώς σου λέει δεν μπορεί όλες οι κρίσεις να ξεπερνιούνται με λεφτά των φορολογουμένων. Αυτό λέει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα, κοιτάξτε να δείτε, τα λεφτά των φορολογουμένων πρέπει να διατίθενται, και αυτή είναι η βασική έννοια της φορολόγησης, για κοινωφελείς σκοπούς. Η ανταποδοτικότητα των φόρων είναι η έννοια και η δικαιολογητική βάση των φόρων. Συνεισφέρει κανείς στα δημόσια βάρη. Τα δε δημόσια βάρη δεν είναι διευθετήσεις κολλητών. Είναι, ακριβώς, οι ενέργειες για το κοινό καλό.
ΜΚ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, λυπάμαι που δεν έχουμε περισσότερο χρόνο. Ελπίζω να τα ξαναπούμε, αν κι εσείς βεβαίως έχετε τον χρόνο. Ευχαριστούμε πολύ.
ΝΦ: Την επόμενη φορά να πούμε πώς όλη αυτή η πολιτική θα αυξήσει το χρέος.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τα πούμε αναλυτικά γι’ αυτό το θέμα που είναι πολύ σημαντικό.
ΝΦ: Ναι, ναι.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, ευχαριστούμε πολύ και καλή σας ημέρα.
ΝΙΚΟΣ ΦΕΛΕΚΗΣ: Να’ στε καλά!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ, να’ στε καλά!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.