Φωτογραφία hurriyet.com.tr

Με παρέμβασή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα αναφέρεται στις «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, προσφέροντας ευκαιρία πανηγυρισμών στα
τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για «Χαστούκι των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Η ανάρτηση

Συγκεκριμένα, με κείμενο που ανάρτησε στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν συνιστά νομικό έγγραφο και συνεπώς δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ κρατών.

Ποιος είναι ο χάρτης

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού – ανεξαρτήτως του μεγέθους του και της εγγύτητάς του στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία δεν δέχεται αυτόν τον χάρτη, κρίνοντας ότι τέτοιες οριοθετήσεις είναι άδικες.

«Ούτε και η ΕΕ… »

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί αυτόν τον χάρτη ως δεσμευτικό νομικό έγγραφο.


Η ένωση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

Και τονίζει, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση των ΗΠΑ, πως οι διαφωνίες σε σχέση με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων θα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου με καλόπιστο διάλογο και διαπραγματεύσεις, ενθαρρύνοντας Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Το ερώτημα στην Κομισιόν

Πρόσφατα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.


Χαστούκι των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον Χάρτη της Σεβίλλης, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Χουριέτ, η οποία μετέδωσε την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας ως έκτακτη είδηση.

«Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ» ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τη Χουριέτ.

«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων σε αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με καλή πίστη, στη βάση του διεθνούς δικαίου, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας», προστίθετο στην απάντηση.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.