Ο αντιφασισμός είναι στάση ζωής, είναι αγώνας, επώδυνος, δεν είναι ούτε μόδα, ούτε ευκαιριακή ενασχόληση, ούτε κατ’ επάγγελμα πολιτική στάση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου


Μία ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κα Ζωή Κωνσταντοπούλου στους Αταίριαστους του ΣΚΑΪ, σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, για τις ποινές - χάδι (εξαιτίας του ποινικού κώδικα) αλλά και τις ευθύνες του πολιτικού, του μιντιακού συστήματος αλλά και της δικαιοσύνης.
Παρακολουθείστε τις απόψεις για το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου:




ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Καλημέρα σας κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι κάνετε; Καλά είστε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αγωνιζόμαστε. Εσείς καλά είστε; Προσέχετε;

ΧΚ: Προσέχουμε, τι να κάνουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να προσέχουμε όλοι γιατί είναι η περίοδος τέτοια που επιβάλλει προσοχή.

ΧΚ: Τώρα, και με την ιδιότητα της Πολιτικού και της Νομικού, βεβαίως, θέλουμε το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στη δική της Χρυσής Αυγής.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, επομένως αναμένουμε να υπάρξουν και οι τελικές αποφάσεις στο στάδιο τώρα της αναστολής εκτέλεσης των ποινών που ζητάει η πλευρά των κατηγορουμένων. Νομίζω ότι είναι μία δίκη η οποία επισφραγίζει μία μακρά περίοδο στην διάρκεια της οποίας δεν τήρησαν όλοι την ενδεδειγμένη στάση που εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε, ως προς την πάταξη του φαινομένου.

ΓΝ: Ποιους εννοείτε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εννοώ, κύριε Ντσούνο, και το πολιτικό σύστημα, εννοώ και την Δικαιοσύνη, εννοώ και τα Media. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έφτασε το 2012 να γίνει Πολιτικό Κόμμα Κοινοβουλευτικό, για το γεγονός ότι δόθηκε άδεια, δηλαδή, σε μία τέτοια Οργάνωση, η οποία είχε εγκληματική δράση από πριν, να συμμετάσχει στις εκλογές…

ΧΚ: Άρα δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί η άδεια να συμμετάσχει στις εκλογές.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό, κύριε Κούτρα, εγώ το έχω πει από το Μάρτιο του 2012, πριν καν μπει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, πριν καν συμμετάσχει τις εκλογές, δυστυχώς τότε ο Άρειος Πάγος είχε άλλη άποψη και έδινε άδειες συμμετοχής στις εκλογές ακόμη και σε μορφώματα που δεν είχαν δημοκρατική δράση.

ΧΚ: Τώρα, από τη νομική σας εμπειρία, θα μπουν άνθρωποι στη φυλακή; Θα μπουν στη φυλακή ή με τον Ποινικό Κώδικα είναι λίγο τα πράγματα περίεργα;

ΓΝ: Και με τις αναστολές.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εμένα δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου, οι ποινές αυτές δεν είναι οι ποινές που ονομαστικά ακούει κανείς. Τα 13 χρόνια δεν είναι 13 χρόνια, μπορεί να γίνουνε πέντε χρόνια, με την προφυλάκιση που υπάρχει θα πει ένα υπόλοιπο συγκεκριμένης περιόδου. Το ότι φτάσαμε…

ΧΚ: Δηλαδή από τρία έως τέσσερα χρόνια θα μείνουν μέσα ας πούμε περίπου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Περίπου νομίζω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Φυσικά είναι εξατομικευμένες οι ποινές, έχουν να κάνουν με το τί κάνει ο κρατούμενος εντός της φυλακής και ούτω καθεξής. Όμως, θα έλεγα ότι είναι μία διαδικασία που άργησε πάρα πολύ. Το γεγονός ότι τσουβαλιάστηκε η δολοφονία του Φύσσα με ένα σύνολο κατηγοριών οδήγησε ουσιαστικά στο να είναι ο δολοφόνος έξω όλα αυτά τα χρόνια και αυτό επίσης πρέπει να απαντηθεί γιατί έγινε και είναι μία διαδικασία που βλέπετε και τώρα, στο κλείσιμό της, ότι και μόνο από τον αριθμό των κατηγορουμένων και από αυτήν την επιλογή να υπάρχει όλη αυτή η εκτεταμένη δίωξη, οδηγεί σε μία καθυστέρηση και σε μία παράταση της διαδικασίας που δημιουργεί ερωτηματικά.

ΓΝ: Υπάρχει περίπτωση κάποιες ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα; Αυτό που εξετάζεται τώρα; Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει ανασταλτικός χαρακτήρας σε κάποιες ποινές;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, κύριε Ντσούνο. Κατά το νόμο μπορεί. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Από κει και πέρα, όμως, θα πρέπει όλοι να συναισθανθούμε και να αναλογιστούμε τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα. Εγώ βίωσα πριν από ενάμιση χρόνο περίπου το πολύ δραματικό και τραυματικό βίωμα να δίνεται ποινή 13 ετών ακριβώς στον Κορκονέα και να φεύγει ελεύθερος από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τη δολοφονία 15χρονου παιδιού. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε την συναίσθηση του τί σημαίνουν και οι ρυθμίσεις…

ΓΝ: Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι ιστορικής σημασίας.

ΓΝ: … και προχώρησε στις βαρύτατες των ποινών που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας, που θέλω και το σχόλιό σας σε αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι βαρύτατες είναι μέχρι 15 έτη. Το Δικαστήριο επέβαλε από ότι είδαμε 13 έτη και έξι μήνες. Κατά το προηγούμενο σύστημα η βαρύτατη ήτανε 20 έτη και κατά συγχώνευση, εάν υπήρχανε πολλές κατηγορίες, μέχρι 25.

ΧΚ: Εννοείτε πριν την αλλαγή του Ποινικού κώδικα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εννοώ πριν την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.

ΧΚ: Υπήρξε όσμωση, κυρία Κωνσταντοπούλου, Κομμάτων του πολιτικού σκηνικού με την Χρυσή Αυγή;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου είναι ότι είναι σαφές αυτό. Δηλαδή, από τη μία πλευρά υπήρξε μία ενθάρρυνση του λόγου της Χρυσής Αυγής και αναφέρομαι στο ρατσιστικό λόγο ο οποίος καλλιεργήθηκε κατά κόρον, ήδη από την περίοδο του 2009-2010 και αυτό ώθησε τη Χρυσή Αυγή στην άνοδο. Ο ρατσιστικός λόγος αρθρωνόταν από όλα τα Κυβερνητικά κόμματα τότε και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, που συγκυβερνούσαν. Σας θυμίζω υπήρχε μία σπέκουλα επάνω στο ρατσισμό και αυτό, βεβαίως, ενθάρρυνε τη Χρυσή Αυγή. Από κει και πέρα, έχουμε καταγεγραμμένη την ιδιαίτερη σχέση της Κυβέρνησης Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή, και, βέβαια, εν συνεχεία δυστυχώς έχουμε καταγεγραμμένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ποντάρει πάνω στην ακρότητα της Χρυσής Αυγής, δεν ήθελαν, δηλαδή, μία Χρυσή Αυγή συμμορφωμένη μέσα στο Κοινοβούλιο, ήθελαν την ακρότητα, εγώ αυτό είδα από την περίοδο Βούτση μέσα στη Βουλή, ήθελαν την ακρότητα διότι ποντάροντας πάνω σε αυτήν την ακρότητα θεωρούσαν ότι εμφανίζονται…

ΧΚ: Τι εννοείτε; Ο κύριος Βούτσης ενθάρρυνε αυτά τα ακραία σκηνικά που βλέπαμε στο Κοινοβούλιο;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, επί των ημερών μου δεν κουνήθηκε φύλλο μέσα στη Βουλή και αυτό το θεωρώ παράσημο. Το να ενθαρρύνεις ακρότητες οι οποίες να προβάλλονται για να…

ΧΚ: Είναι βαριά η κατηγορία πάντως.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι η άποψή μου, κύριε Κούτρα, και ας με διαψεύσει ο κύριος Βούτσης. Για μένα αυτά τα σκηνικά με τις προσκλήσεις στη Φρουρά…

ΧΚ: Κάντε μία παύση, γιατί έχει ενδιαφέρον, προφανώς, και θα το συζητήσουμε λίγο μετά το διάλειμμα.

ΓΝ: Και με αυτό θα συνεχίσουμε, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.

ΓΝ: …Συνεχίζουμε με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και είχαμε μείνει στο σημείο που σας ρωτήσαμε αν υπήρξε ανοχή ή συμπόρευση κομμάτων με την Χρυσή Αυγή.

ΧΚ: Για την ακρίβεια, είχαμε μείνει στο σημείο που έλεγε η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι με τον κύριο Βούτση ενθαρρύνθηκαν;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου είναι ναι. Και η άποψή μου είναι…

ΧΚ: Από τον Πρόεδρο της Βουλής, από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και από όλο το Προεδρείο. Σας θυμίζω τα σκηνικά με τις προσκλήσεις στη Φρουρά και όλο αυτό το κλίμα το οποίο εγώ θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το χρησιμοποίησε γιατί ήταν το τελευταίο του καταφύγιο να εμφανιστεί κάπως δημοκρατικός. Έχοντας ψηφίσει όλα τα Μνημόνια, έχοντας περάσει ότι πιο αντιδραστικό και αντικοινωνικό, η μόνη του καταφυγή ήταν να εμφανίζει ως αντίπαλον δέος τη Χρυσή Αυγή.

ΓΝ: Άρα βόλευε η παρουσία της Χρυσής Αυγής τον ΣΥΡΙΖΑ, λέτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου είναι ότι και τον βόλεψε και την χρησιμοποίησε και επ’ αυτού κάποτε θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Γιατί ο αντιφασισμός είναι στάση ζωής, είναι αγώνας, επώδυνος, δεν είναι ούτε μόδα, ούτε ευκαιριακή ενασχόληση, ούτε κατ’ επάγγελμα πολιτική στάση.

ΧΚ: Οι καταγγελίες του κυρίου Κοντονή, οι οποίες, η αλήθεια είναι, έγιναν μετά, ένα χρόνο μετά.

ΓΝ: Μεταγενέστερα, ναι.

ΧΚ: Είχε πει κάτι ο άνθρωπος, για να μην τον αδικούμε, αλλά τότε δεν υπήρξε σφοδρή αντίδραση στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και επειδή ο Ποινικός Κώδικας σας αφορά και στην επαγγελματική σας διάσταση, θεωρείτε ότι έχουν βάση;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω. Θεωρώ ότι ο κύριος Κοντονής όταν ήταν στην εξουσία και ενόψει και των εκλογών, γιατί θυμίζω ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ψηφίστηκαν ως κατεπείγοντα νομοσχέδια εν μία νυκτί, την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Αυτά είναι άνευ προηγουμένου διαδικασίες. Ο κύριος Κοντονής τότε καμία τέτοιου είδους αντίδραση δεν είχε, διότι τότε υπήρχε η κουτάλα της εξουσίας, υπήρχαν τα κοινά συμφέροντα της εξουσίας και όλοι μαζί συμπορεύονταν. Αυτά που λέει σήμερα, κατά την άποψή μου, στερούνται αξιοπιστίας ως προς το πρόσωπό του. Ως προς τις διαπιστώσεις, βεβαίως, θα έλεγα, και νομίζω ότι σας το είπα, ότι διόλου δεν πείθομαι για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση γενικώς αυτών των ρυθμίσεων. Σας εξέθεσα και άλλες τραυματικές συνέπειες όταν όπως ήτανε η υπόθεση Γρηγορόπουλου, όπως είναι και πολύ σοβαρές υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, που τις ήξερε η Κυβέρνηση ότι ήταν σε εκκρεμότητα τότε και οι οποίες ξεπλύθηκαν μέσω αυτών των ρυθμίσεων.

ΓΝ: Γεια σας κυρία Κωνσταντοπούλου, ευχαριστούμε πολύ.

ΧΚ: Σας ευχαριστούμε πάρα-πάρα πολύ. Καλημέρα σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ. Καλημέρα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.