Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που παραχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Kosmos tv Ρόδου και ο σύνδεσμος για το video:

Δημοσιογράφος Κλεάνθης Λοϊζος: Πάμε στους καλεσμένους μας, γιατί σήμερα έχουμε αγαπητοί μου φίλοι τη χαρά να φιλοξενούμε, βλέπουμε την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα σας κυρία Κωνσταντοπούλου, τι μου κάνετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας.

Κ.Λ.: Θλιβερά γεγονότα αυτά τα οποία βιώνουμε. Από πού να αρχίσει κάνεις και πού να καταλήξει, κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδος για τη χώρα μας, για όλο τον κόσμο, αλλά και για τη χώρα μας ιδιαίτερα, θέλει μεγάλη ψυχραιμία, θέλει αυτοκυριαρχία, θέλει αυτοπεριορισμό, για να προστατέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας και να διαφυλάξουμε αυτό που είναι το πιο ιερό, την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία.

Κ.Λ.: Εμπιστεύεστε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αυτούς που βρίσκονται σήμερα στα πράγματα, κυρία Πρόεδρε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πολύ γενική η ερώτησή σας. Εγώ αυτό που θα σας πω είναι ότι σε αυτή την χρονική στιγμή είναι απολύτως αισθητό σε όλους μας ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε από τον Μάιο και μετά, ότι υπήρξε μία αδράνεια που δεν δικαιολογείται ως προς την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και ως προς την λήψη μέτρων προστασίας κατά της Πανδημίας και αυτό έχει τα τραγικά αποτελέσματα τα οποία βιώνουμε, τα τραγικά αποτελέσματα από τα οποία συγκλονίζεται η χώρα. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν είναι, κατά την άποψή μου, το να κάνει κάνεις μία στείρα αντιπολίτευση, αλλά το να πιέσει και να πιέσουμε και εγώ αυτό προσπαθώ και θέλω να πράττω με κάθε μου παρέμβαση, να πιέσει προκειμένου να ληφθούν αποφασιστικές πρωτοβουλίες σε αυτή την συγκυρία, προκειμένου να ενισχυθεί πραγματικά και όχι επιδερμικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρξει πραγματική ενίσχυση και με ανθρώπινο δυναμικό και με υλικοτεχνική και ιατρική και ιατροφαρμακευτική υποδομή. Διότι οι κίνδυνοι στους οποίους έχει εκτεθεί ο πληθυσμός είναι όχι μόνο ορατοί, είναι, δυστυχώς, αισθητοί και τους βιώνουμε και δεν υπάρχει δικαιολογία, με δεδομένο ότι δεν μιλάμε πλέον για έναν αιφνιδιασμό, μιλάμε για μία εξέλιξη η οποία ήταν και προβλέψιμη και γνωστή.

Κ.Λ.: Κρατάω αυτό το οποίο είπατε. Με πολλή προσοχή παρακολουθώ τον λόγο σας, παρά το γεγονός ότι ο λόγος σας είναι συχνάκις αιχμηρός και θα έρθουμε και σε μία αιχμηρότητα την οποία βγάλατε πρόσφατα στην εκπομπή των Παραπολιτικών, στον κύριο Τζένο, δεν είναι όμως της παρούσης, αργότερα. Θέλω να σας πω το εξής. Παρά την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, εντούτοις, επιδημιολογικά βλέποντας τα στοιχεία των χωρών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι σε καλή θέση νομίζω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω, κύριε Λοΐζο, ποια είναι η δική μου άποψη. Η δική μου άποψη είναι ότι βγαίνοντας από το πρώτο lockdown είχαμε ένα πραγματικά ανεκτίμητης αξίας και σημασίας κεκτημένο, ότι βγήκε ο πληθυσμός σχεδόν αλώβητος από μία δοκιμασία από την οποία άλλες χώρες θρήνησαν αμέτρητα θύματα.

Αυτό το κεκτημένο έπρεπε να διαφυλαχθεί, γιατί η κάθε μία ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και σήμερα έχουμε φτάσει να θρηνούμε δεκάδες συνανθρώπους μας κάθε μέρα, κάτι που φάνταζε ο χειρότερος εφιάλτης και που, ευτυχώς, δεν τον βιώσαμε στην πρώτη φάση της Πανδημίας. Εγώ δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη εκείνων που βάζουν στη ζυγαριά τις ανθρώπινες ζωές και την οικονομία και λένε, προέχει η οικονομία ή θα πάρουμε εν πάση περιπτώσει τόσα όσα μέτρα, θυσιάζοντας και κάποιους ανθρώπους. Για μένα δεν υπάρχει δικαιολογία στην θυσία καμιάς ανθρώπινης ύπαρξης και από την άλλη πλευρά βεβαίως είναι φενάκη και μεγάλη αυταπάτη, το να νομίζει κανείς ότι μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία με μία κοινωνία γονατισμένη και μία κοινωνία σε συνθήκες αποδεκατισμού. Αυτό, λοιπόν, το οποίο πιστεύω είναι ότι αυτοί που ρίσκαραν, γιατί θεωρώ ότι πάρθηκε ρίσκο, αυτοί που ρίσκαραν με ανθρώπινες ζωές έσφαλαν, οικτρά. Τα αποτελέσματα, δυστυχώς, τα πληρώνουμε. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε κανένα ρίσκο και, φυσικά, αλίμονό μας αν συγκρινόμαστε με χώρες οι οποίες εγκατέλειψαν εντελώς οι Κυβερνήσεις τους πληθυσμούς τους στην Πανδημία …

Κ.Λ.: Σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … έφτασαν άνθρωποι να πεθαίνουν κατά εκατοντάδες και κατά χιλιάδες κάποια στιγμή και να μην έχουν δυνατότητα ούτε να μεταφέρουν τους νεκρούς. Αλίμονό μας εάν φτάσουμε να συγκρινόμαστε με αυτά τα παραδείγματα και να λέμε είμαστε καλύτερα.

Δημοσιογράφος Νεκταρία Μπιλλή: Ωστόσο, κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτή τη στιγμή συνθλίβεται ένα από τα ισχυρότερα συστήματα υγείας, αυτό της Ελβετίας. Είναι μία χώρα η οποία δεν εγκατέλειψε έτσι στην μοίρα του το λαό της.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, θα μου επιτρέψετε, επειδή δε γνωρίζω τις παραμέτρους σε σχέση με την Ελβετία, να επιφυλαχθώ, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό που λέτε, έχω, όμως, άποψη σε σχέση με το ότι συνολικά, και αυτό είναι νομίζω μία παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε, συνολικά η αντίληψη που επικράτησε σε παγκόσμιο επίπεδο για το ποια είναι η αξία της δημόσιας υγείας, για το ποια είναι η αξία της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, της προστασίας της ζωής των πολιτών, είναι μία αντίληψη η οποία αυτή συνθλίβεται σήμερα. Γιατί, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα μας μέχρι και πρότινος υπήρχαν μόλις λιγότερες από 600 κλίνες ΜΕΘ για όλον τον πληθυσμό και σήμερα υπάρχουν, όπως καταγράφεται, κάπου περισσότερες από 1.000, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά είναι προβλέψεις και εξοπλισμός ιατρικός που δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια στην περίπτωση της όποιας Πανδημίας. Και, βεβαίως, θα πρέπει να πούμε ότι η περίπτωση και το σενάριο και το ενδεχόμενο μιας Πανδημίας δεν ήτανε ποτέ για τους γιατρούς και τους επιστήμονες σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κ.Λ.: Κυρία Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, επειδή βάλατε κάτι το οποίο πέρασε έτσι και νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο. Είπατε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βάζουμε την ανθρώπινη αξία, με την οικονομική, με την υλική αξία, έτσι; Και εδώ συμφωνούμε, ότι μια χώρα θα πρέπει να έχει πρωτίστως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, όπως φάνηκε να υπάρχει στην πρώτη φάση του Κορονοϊού. Στην δεύτερη φάση, δηλαδή μισό λεπτό να καταλάβω, δεν είδα να γίνεται κάτι το ιδιαιτέρως κακό. Δηλαδή, ανοίξαμε τον τουρισμό και είδα, λόγου χάρη, εδώ στην Ρόδο που είναι η ναυαρχίδα, ξέρετε εσείς καλύτερα από τον καθέναν, ας πούμε, από άλλους του κέντρου τη Ρόδο, δεν είχαμε δηλαδή τα κρούσματα που φοβόμασταν ότι θα είχαμε λόγω του ερχομού, ας πούμε, των επισκεπτών μας. Ελάχιστα ήτανε. Τώρα έχουμε οκτώ, εννιά, τρία, δύο, καταλάβατε. Τότε, τον Αύγουστο, δεν είχαμε σχεδόν τίποτα, ήτανε μηδενικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Λοΐζο, θα μου επιτρέψετε να σας πω τα εξής, που είναι η δική μου εκτίμηση.

Κ.Λ.: Παρακαλώ, ναι, κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω μία σταθερή αντίληψη σε σχέση με αυτήν την περίοδο, με αυτή την Πανδημία και με το ποιος είναι ο κίνδυνος, ποια είναι τα μέτρα και ποιες είναι οι ευθύνες. Εγώ δεν έχω τη γνώμη ότι το άνοιγμα του τουρισμού κατά τον τρόπο που έγινε ήταν επωφελές και νομίζω και ότι και οι άνθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό την ίδια εμπειρία έχουν αποκομίσει. Ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που η έμπρακτη υλοποίησή του, σε εμένα, που έτυχε να έχω και την εμπειρία του πώς γίνονταν οι πτήσεις, του πώς γίνονται οι επιστροφές και ούτω καθεξής, καθόλου δεν δημιούργησε την αίσθηση μίας ασφάλειας σε σχέση με το ότι προστατεύεται ο πληθυσμός μας από ενδεχόμενα κρούσματα και ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν προσβληθεί από τον ιό. Δεν είναι από κει και πέρα πρόσφορο να πούμε, δεν είχαμε κρούσματα το καλοκαίρι, όπου ήταν καταγεγραμμένο, παρ’όλα αυτά, αφενός μεν ότι υπήρχε αύξηση συνολικά των κρουσμάτων, αναμενόμενη, από την άλλη ότι, όπως γνωρίζαμε και όπως έλεγαν οι ειδικοί, ήταν πιο εξασθενημένος ο ιός, λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει ότι παρατηρώντας αυτή την συνθήκη, παρατηρώντας και καταγράφοντας την αύξηση που υπήρχε ήδη από τα τέλη Αυγούστου, τον κίνδυνο που υπήρχε εξάπλωσης ήδη από τα τέλη Αυγούστου, δε σημαίνει ότι αφήνουμε και, ουσιαστικά, δοκιμάζουμε και τεστάρουμε τα όρια των αντοχών και διακινδυνεύουμε να συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Κατά την άποψή μου, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο γενναίες και πολύ πιο έγκαιρες οι πρωτοβουλίες οι κυβερνητικές. Θεωρώ ότι στις περιπτώσεις στις οποίες δεν εισακούστηκαν οι λοιμωξιολόγοι, και υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, έσφαλαν οι της Κυβέρνησης και από κει και πέρα σε αυτή την συνθήκη στην οποία είμαστε, βλέπετε τι γίνεται στη Βόρειο Ελλάδα και τί έκτακτη ανάγκη αντιμετωπίζει εκεί ο πληθυσμός.

Κ.Λ.: Τραγικά πράγματα, τραγικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και αυτό μας αφορά όλους, γιατί παντού μπορεί να συνέβαινε το αντίστοιχο, οφείλουμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και να πούμε ότι πρέπει να τελειώσουν οι πειραματισμοί και οι διακινδυνεύσεις και από την άλλη πλευρά πρέπει να ληφθούν μέτρα γενναία. Γιατί δεν αρκεί μόνο να πεις στον κόσμο, περιορίσου, μην βγαίνεις από το σπίτι, μην εργάζεσαι και ούτω καθεξής, πρέπει να τον στηρίξεις ουσιαστικά, να μην τον εγκαταλείψεις, διότι αν τον εγκαταλείψει το Κράτος χωρίς στήριξη, είναι αυτονόητο ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει εναλλακτική προκειμένου να επιζήσει, θα παραβιάσει και τη νομοθεσία των μέτρων προστασίας.

Κ.Λ.: Παρακολουθώ με προσοχή πόσο προσεγμένος, πόσο προσεκτικός είναι ο λόγος σας και κατανοώ, διότι είναι κρίσιμες οι στιγμές που περνάμε και δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι και τα λοιπά. Παρά το γεγονός ότι έχετε αιχμηρό πολιτικό λόγο, σας παρακολουθώ πόσο προσεκτική είστε σε αυτά που λέτε. Πείτε μου κάτι. Αυτό που είπατε για τον Πολάκη, καταρχήν είχε βάση; Ότι αν, δηλαδή, ήταν ο Πολάκης Υπουργός Υγείας θα μας είχε πεθάνει όλους, το είπατε με κάποια σκοπιμότητα; Δηλαδή το καλοσκεφτήκατε μετά και είπατε ότι είναι πολύ βαρύ; Δεν ήτανε πολύ βαρύ αυτό ακούστηκε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Λοΐζο, είναι η άποψή μου. Ρωτήθηκα ειδικώς για τον κύριο Πολάκη στο τέλος της συνέντευξης με τον κύριο Τζένο και είπα την άποψή μου την οποία υποστηρίζω και ενώπιόν σας. Αλίμονό μας εάν ήταν Υπουργός Υγείας ο κύριος Πολάκης, ο οποίος και σήμερα, δηλαδή σε αυτήν την συνθήκη την τραγική…

Κ.Λ.: Γιατί, κυρία Πρόεδρε; Γιατί;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί τον βλέπετε πώς συμπεριφέρεται. Είναι γιατρός ο οποίος χειρουργεί και την ίδια στιγμή τραπεζώνεται με οικεία του πρόσωπα χωρίς μέτρα προστασίας, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ο επόμενος άνθρωπος τον οποίο θα χειρουργήσει είναι εκτεθειμένος σε αυτές τις επαφές, αλλά και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται χωρίς καθόλου μέτρα πρόνοιας, επίσης είναι εκτεθειμένοι. Σημαίνει ότι προσκαλεί τον κόσμο σε μία ανάλογη συμπεριφορά, δηλαδή δίνει ένα παράδειγμα που δεν είναι προς μίμηση, είναι προς αποφυγή και συμβάλλει στην εξάπλωση του Κορονοϊού και, βεβαίως, τον παρακολουθήσαμε να εισέρχεται και σε νοσοκομεία χωρίς μάσκα και ούτω καθεξής. Κατά την άποψή μου, δηλαδή, επιδεικνύει μία συμπεριφορά η οποία είναι άκρως ανεύθυνη και αν τον είχαμε σε θέση εξουσίας σήμερα, πραγματικά δεν ξέρω τι θα συνέβαινε. Ωστόσο, επειδή βιώσαμε την περίοδο Πολάκη ως Υπουργού Υγείας που ήταν μεν Αναπληρωτής αλλά εκείνος ουσιαστικά είχε τα σκήπτρα του Υπουργείου, εγώ προσωπικά δεν ξεχνώ και δεν θα ξεχάσω ποτέ, την συμμετοχή του σε όλη την ελεεινή, πραγματικά, και αξιόποινη αυτοτελώς, απόπειρα συγκάλυψης της κατάστασης στο Μάτι, την ίδια ώρα κατά την οποία χαροπάλευαν άνθρωποι και πνίγονταν και περίμεναν αβοήθητοι κάποια παρέμβαση κρατική και ο κύριος Πολάκης όπως και ο κύριος Τσίπρας, βέβαια, και ο κύριος Τζανακόπουλος, αλλά ο κύριος Πολάκης ήτανε ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, που εμφανίστηκε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου και διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν μόνο τραυματίες και ότι έχουν βοηθηθεί. Για μένα όλα αυτά, η ιδιοτέλεια και ο τυχοδιωκτισμός, όπως εκφράστηκαν από θέση εξουσίας και όπως εκφράζονται και σήμερα από την θέση του την βουλευτική και την κομματική, είναι χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα στα οποία αναφέρθηκα.

Κ.Λ.: Και να το επεκτείνω λίγο πέραν του κυρίου Πολάκη. Από την ώρα που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βλέπετε να έχει καταλυθεί η Δημοκρατία; Να έχουμε περάσει σε χούντα, γιατί αυτά λίγο-πολύ ακούω να σχολιάζονται, να ισχυρίζονται κάποιοι τώρα τελευταία. Το βλέπετε αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική μου άποψη, που είναι σταθερή, είναι ότι από το 2010 το καθεστώς το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα, δηλαδή το καθεστώς των Μνημονίων είναι καθεστώς βαθιά αντιδημοκρατικό.

Κ.Λ.: Αντιδημοκρατικό, σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν όλοι μαζί και οι σημερινοί κυβερνώντες και οι…

Κ.Λ.: Μάχη που τη δώσατε τότε εσείς, ε; Πω, πω, πω, τι τραβήξατε ε; Πώς αντέξατε, τέλος πάντων, λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, συνεχίστε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αυτονόητη μάχη κύριε Λοΐζο.

Κ.Λ.: Πω, πω, δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Ξέρετε κάτι; Τότε σας κατηγορούσαν οι πάντες. Τώρα, όμως, επειδή τσακίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αρέσετε σε μερίδα Νεοδημοκρατών. Σας το λέω υπεύθυνα αυτό το πράγμα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω το εξής. Εγώ δεν χαρίζομαι ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται, φυσικά, ότι επειδή προέρχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν πάση περιπτώσει, συμμετείχα σε αυτό το το Κόμμα για τρία χρόνια, δεν συγχωρώ αυτό που έκανε αυτό το Κόμμα στον Ελληνικό λαό και, κυρίως, την προδοσία της εντολής του Δημοψηφίσματος, που ήταν μία προδοσία προς τον Ελληνικό λαό και προς τη Δημοκρατία. Κατά τα άλλα, η δική μου άποψη είναι ότι και από τα Μνημόνια, δυστυχώς, δεν έχουμε βγει και αυτοί που λένε το αντίθετο κοροϊδεύουν και, δυστυχώς, συνθήκη πραγματικής εθνικής κυριαρχίας δεν έχουμε κατακτήσει. Ακόμα ζητάνε οι Κυβερνήσεις και η σημερινή Κυβέρνηση, την άδεια από τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσουν στο ένα ή στο άλλο. Αυτό που δεν θα το αλλάξω επειδή άλλαξε η Κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν έχει καμία σχέση με όλη τη φασαρία που έγινε τις προηγούμενες ημέρες…

Κ.Λ.: … σε αυτό αναφέρομαι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … όλο τον κονιορτό που σηκώθηκε γύρω από αυτήν την απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων.

Ν.Μ.: Να σας το θέσω το ερώτημα, κυρία Κωνσταντοπούλου; Εκεί ήθελα να έρθω. Επειδή μιλήσατε προηγουμένως για την ανεύθυνη στάση και τις ανεύθυνες αναρτήσεις του πρώην Υπουργού Υγείας, σχολιάστε μας, αυτήν την στιγμή, την στάση των τριών Πολιτικών Αρχηγών, του ΚΚΕ, του Μέρα 25 και του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το βήμα της Βουλής και παρά τις γνωματεύσεις έγκριτων και διαπρεπών συνταγματολόγων, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε το αίτημα του κυρίου Βαρουφάκη για έκδοση προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος για τις συναθροίσεις, ωστόσο, πήραν μία τέτοια απόφαση χωρίς καμία νομική κάλυψη και σχολιάστε μας και τώρα την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ανοχή που έδειξε.

Κ.Λ.: Ναι, υπάρχει όμως κάτι πιο πέρα που την αφορά, γιατί είναι έγκριτη Νομικός η κυρία Κωνσταντοπούλου, υπήρχε και μία ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών. Αυτό το πράγμα το οποίο ήτανε κόλαφος, ας πούμε, φάνηκε ότι η Δικαιοσύνη έχει προβληματάκι, κυρία Πρόεδρε. Ελάτε παρακαλώ.

Ν.Μ.: Ναι, αυτό, βεβαίως. Ωστόσο απεφάνθη και άρδην το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Ένωση είναι συνδικαλιστικό όργανο.

Κ.Λ.: Ελάτε, κυρία Πρόεδρε. Πολλά σας βάλαμε τώρα έτσι; Πολλά μπήκανε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τα αντιμετωπίσω, έχω συνηθίσει στα πολλά, μην ανησυχείτε.

Ν.Μ.: Περιστρέφονται γύρω από τον ίδιον άξονα, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ξεκινήσω με το ζήτημα της στάσης των τριών Κομμάτων, δηλαδή ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα 25 και θα πω το εξής. Εγώ έκανα και μια δημόσια παρέμβαση για αυτά τα θέματα και είπα ότι το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα, ανήκει στους απλούς ανθρώπους.

Κ.Λ.: Σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και είναι πολύ βαθιά και βαριά προβληματικό να παριστάνουν κάποια Κόμματα ότι η Επέτειος του Πολυτεχνείου τους ανήκει και ότι δικαιούνται ως Κόμματα, περισσότερο από τους απλούς πολίτες, να τιμήσουν την Επέτειο και, μάλιστα, με τρόπους οι οποίοι δεν τιμούν την Επέτειο. Δεν είναι τιμή προς τους ανθρώπους, τους φοιτητές που εξεγέρθηκαν το 1973 και δεν είχανε κανένα κομματικό καπέλο, καμία κομματική κάλυψη, καμία κάλυψη υπογραφών και συμβολαίων, αντίθετα είχανε μόνο την αγωνιστικότητά τους, το αίσθημά τους δημοκρατίας και αγάπης για την πατρίδα και για την ελευθερία, που τους ώθησε σε αυτήν την εξέγερση. Την εξέγερση των φοιτητών του 1973 τα Κόμματα της εποχής, όλα τα Κόμματα της εποχής, την κατήγγειλαν και τα Κόμματα της Αριστεράς, αρχικά.

Κ.Λ.: Ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Κατά τα άλλα, η δική μου προσέγγιση και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας, της οποίας είμαι Επικεφαλής, είναι ότι όταν δεν μπορεί λόγω των συνθηκών και λόγω της πρόνοιας που πρέπει να δείξουμε όλοι μας, όταν δεν μπορεί ο απλός πολίτης να διαδηλώσει και να κάνει πορεία και να συγκεντρωθεί, δεν θα το κάνουν ούτε τα Κόμματα. Τα Κόμματα δεν είναι υπεράνω της κοινωνίας και, αν θέλετε, εκλεκτοί παράγοντες της επανάστασης. Από την άλλη πλευρά, ήταν οπωσδήποτε τρομερά λυπηρό το γεγονός ότι ΚΚΕ και Μέρα 25 συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ των Μνημονίων, της παραβίασης της εντολής του Δημοψηφίσματος, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, των απαγορεύσεων διαδηλώσεων, της αστυνομικής καταστολής, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συνέπραξαν, λοιπόν, με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ κείμενα διαμαρτυρίας για την παραβίαση του Συντάγματος και κείμενα υπεράσπισης του Συντάγματος. Μα, συγνώμη, υπερασπιστής του Συντάγματος στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που το καταπάτησε με το χειρότερο τρόπο; Δηλαδή, είναι πραγματικά να απορεί κάνεις και όχι τόσο με τον κύριο Βαρουφάκη, που μας έχει συνηθίσει στο είπα-ξείπα, ψηφίζω-ξεψηφίζω, λέω-ξελέω, όσο με το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο δεν συμπράττει ούτε με τον εαυτό του, κάνει τα πάντα μόνο του, δεν καταψήφισε ούτε την εισαγωγή του τρίτου Μνημονίου στη Βουλή το 2015, για να μην ψηφίσει την πρότασή μου. Για να μην ταυτιστεί μαζί μου, που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής και δεν ήμουνα από το ΚΚΕ, ψήφισαν «παρών» οι Βουλευτές στη Διάσκεψη των Προέδρων στην πρόταση που είχα εγώ κάνει.

Κ.Λ.: Το θυμόμαστε, το θυμάμαι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, το ότι σήμερα το ΚΚΕ προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν κείμενα και τον εγκατέστησε εγγυητή της Συνταγματικής Αντιπολίτευσης, ε, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι είναι προσβολή βαριά προς τους ανθρώπους που ψήφισαν το ΚΚΕ, προς τους ανθρώπους που το έκαναν με αγνά κριτήρια και καθόλου με ιδιοτέλειες και με κομματικές βλέψεις, αλλά οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα δεν ψήφισαν ένα Κόμμα το οποίο θα προσκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν μαζί την υπεράσπιση, δήθεν, του Συντάγματος. Να έρθω όμως, και στο θέμα που θέσατε με πολλές ερωτήσεις, που είναι το ζήτημα της απόφασης του Αρχηγού της Αστυνομίας. Η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Η απαγόρευση αυτή, εάν εκδιδόταν υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή, εάν δεν ίσχυε το lockdown, είναι μία βαρύτατα αντισυνταγματική απαγόρευση. Σε καθεστώς lockdown, σε καθεστώς δηλαδή κατά το οποίο…

Κ.Λ.: Πανδημίας, κινδυνεύει η δημόσια υγεία, ναι.

Ν.Μ.: Δημόσιου συμφέροντος, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … όχι, δεν είναι απλώς ότι κινδυνεύει, είναι ότι έχουν επιβληθεί μέτρα πολύ πιο περιοριστικά από την απαγόρευση.

Κ.Λ.: Μπράβο. Σωστά, σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Διότι η μη συνάθροιση, ήδη είναι εγγυημένη από τις διατάξεις σε σχέση με τους περιορισμούς κινήσεως των πολιτών.

Ν.Μ.: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Μάρτιο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι έξι λόγοι, λοιπόν, μετακινήσεως που περιορίζουν τις μετακινήσεις όλων μας και που αναγνωρίζουν ότι, έχουν λόγο επιβολής, αν θέλετε, για μένα έχουν λόγω απόφασης κοινωνικής, ακριβώς για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθιστούν εντελώς περιττή, κούφια και για αυτό προκλητική, την απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Άρα, το θέμα του να σηκώνεις ψηλά το ζήτημα αυτής της απόφασης, να την μετατρέπεις την ίδια την απόφαση σε απόφαση περίπου ισότιμη με τα τανκς, για μένα είναι προσβολή στον αγώνα εκείνων των ανθρώπων οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν πράγματι με τανκς και κάποιοι έχασαν την ζωή τους.

Κ.Λ.: Νομίζω πως είστε σαφής, σαφέστατη.

Δημοσιογράφος Γιώργος Καντής: Μία ερώτηση στην κυρία Πρόεδρο μπορώ; Μας είπατε μέσα στο λόγο σας ότι θα προτιμούσατε μια καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς Κυβερνήσεως ως προς την κοινωνική πρόνοια. Όμως, βλέπουμε ότι οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, έχουν εκπονήσει μελέτες και, ουσιαστικά, καλούν τον κόσμο να παραδειγματιστεί από την Ελλάδα και το σύνθημα «Do it like Greece» ξανά-έρχεται στην επιφάνεια. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι η αναφορά έχει να κάνει με την πρώτη περίοδο του Μαρτίου-Απριλίου, που θεωρώ και εγώ και το είπα και τότε, εγώ δεν τσιγκουνεύομαι σε ειλικρίνεια, γιατί θεωρώ ότι η συνέπεια και η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι πολύ βασικό στοιχείο και της πολιτικής και της κοινωνικής συνύπαρξης. Θεωρώ ότι, πράγματι, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήτανε πολύ σωστή η αντιμετώπιση. Δεν ισχύει το ίδιο αυτή τη στιγμή και καλό είναι να μην επιχαίρουμε σε μία συνθήκη στην οποία, δυστυχώς, τα καλώς κείμενα της προηγούμενης περιόδου, αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ μεγάλη αμφισβήτηση.

Νεκταρία Μπιλλή: Να πούμε λίγο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω την απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου γιατί έκανε λόγο για το Δημοψήφισμα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, αλλά, κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτή την περίοδο ζούμε όλοι, βλέπετε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στενεύουν. Λόγω του ότι λέμε ότι, αν εκείνη την ώρα βγαίναμε εκτός Ευρώπης, γιατί αυτό ήταν και τότε αυτό που μας είχαν δηλώσει οι Ευρωπαίοι, ότι αν δεν πάρετε το πακέτο θα φύγουμε, αν ήμασταν τώρα εκτός Ευρώπης, πού θα βρίσκαμε αυτούς τους πόρους για να στηριχθεί αυτή η χώρα, κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου είναι εντελώς διαφορετική. Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα εισπράττει μη χρεωστούμενα χρήματα από οποιοδήποτε. Αντίθετα, υπάρχουν οφειλές προς την Ελλάδα οι οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί και από τη Γερμανική Κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, η αμφισβήτηση του Χρέους το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι νόμιμο και δεν οφείλεται, θα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας ανακούφισης οικονομικής της χώρας μας.

Κ.Λ.: Βάλτε, κυρία Πρόεδρε, τα δυνατά σας γιατί η Βουλή έχει ανάγκη την παρουσία σας. Βλέποντας τον χάρτη, την ανθρωπογεωγραφία, ειλικρινά, προσωπική άποψη, βεβαίως, εκφράζω, αλλά είναι κρίμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι εκτός του Κοινοβουλίου. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνατε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βάλτε και εσείς τα δυνατά σας! Να είστε καλά.



Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.plefsieleftherias.gr/





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.