Southfront.ru,9-1-20

[ Για την αξιολόγηση του κατωτέρω διαφωτιστικού δημοσιεύματος, που αποκαλύπτει το αντικείμενο των μυστικών συνομιλιών των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ και ΜOSSAD Τουρκίας και Ισραήλ, που γνωστοποίησε προηγηθείσα, προ ημερών, διαρροή, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα Southfront είναι ρωσική, τα γραφεία της στην Μόσχα βρίσκονται στην Οδό Κρεμλίνου και το κείμενο έχει μεταφραστεί πιστά επί λέξει, από του τίτλου έως την κατάληξη.]

Μετάφραση/Εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο υποτιθέμενος υπερασπιστής του Ισλάμ και των συντηρητικών αξιών, η Τουρκία, βιάζεται να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ.

Στις 7 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε μελέτη που εξετάζει το ενδεχόμενο μιας θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Το άρθρο γράφτηκε από τον απόστρατο ναύαρχο καθηγητή Cihat Yayci και τη Zeynep Ceyhan από το Πανεπιστήμιο Bahçeşehir. Ως αρχιτέκτονας του "Δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας" της Τουρκίας και της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης, οι Γιαίτσι και Σεϋχάν υποστηρίζουν ότι η Τουρκία και το Ισραήλ πρέπει να γίνουν γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσιχάτ Γιαίτσι είναι γνωστός στενός έμπιστος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, ο Γιατσί ισχυρίζεται ότι αυτό θα ήταν ένα σενάριο win-win για το Ισραήλ και την Τουρκία.

"Οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο: Μια ρεαλιστική αμοιβαία επωφελής λύση.

Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο ηπειρωτικά παράκτια κράτη της ανατολικής Μεσογείου. Δύο χώρες που μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν ακτές που είναι τοποθετημένες απέναντι η μία από την άλλη. Υπό το φως των ακτών τους που αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, καθίσταται σαφές όταν εφαρμόζονται διαγώνιες γραμμές ότι, όπως και ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία και η Λιβύη μοιράζονται τα θαλάσσια σύνορα, η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται επίσης θαλάσσια σύνορα.

Με τα θαλάσσια σύνορα που μοιράζονται η Τουρκία και το Ισραήλ, σε συμφωνία με τις αρχές της αναλογικότητας, της κυριαρχίας της ξηράς στη θάλασσα, της μη καταπάτησης και της ισότητας, και με τη χρήση διαγώνιων γραμμών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, είναι νόμιμο και δυνατό για την Τουρκία και το Ισραήλ να συνάψουν συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ τους. Εάν το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, αντί της GCA, τότε θα αποκτήσει έως και 16.000 km2 θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Σύμφωνα με τα τουρκο-ισραηλινά θαλάσσια σύνορα, το Ισραήλ όχι μόνο κερδίζει περίπου 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, αλλά και έκταση που περιλαμβάνει το σύνολο του τεμαχίου 12 που είναι γνωστό ως κοίτασμα Αφροδίτη, μεγάλες ποσότητες των τεμαχίων που αριθμούνται 8, 9 και 11, μαζί με ένα τμήμα των τεμαχίων που αριθμούνται 7 και 10. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κερδίζει περίπου 10.000 km² θαλάσσιας περιοχής μαζί με τμήματα των τεμαχίων που αριθμούσαν 1,5,6,7,8 και 10.

Ενώ μια τέτοια συμφωνία οριοθέτησης θα είναι πολύ επωφελής τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ισραήλ, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί ότι η γραμμή οριοθέτησης που θα χαράξουμε εν προκειμένω δεν θα αγγίξει το νησί της Κύπρου. Επιπλέον, η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αιγύπτου".


Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με τον Γιατσί, η συμφωνία που πέτυχε το Ισραήλ με την Ελληνική Κύπρο είναι κακή, καθώς της παρέχει πάρα πολύ ΑΟΖ, και ως εκ τούτου είναι άδικη επειδή δεν δίνει αρκετά στην Τουρκία, σύμφωνα με τη δική της αντίληψη.

"Η συμφωνία που έκανε η GCA με το Ισραήλ κατέδειξε περιφρόνηση για τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, το οποίο επέτρεψε στην GCA να αποκτήσει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό θαλάσσιων εκτάσεων και να την επιδεινώσει, μια περιοχή που ανήκει νόμιμα στο Ισραήλ. Υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία οριοθέτησης με την GCA, χωρίς την καθοδήγηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, το Ισραήλ έχει χάσει 4.600 km².

Η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας βρίσκεται και το πεδίο Αφροδίτη, είναι μια περιοχή την οποία το Ισραήλ θα πρέπει να διεκδικήσει νόμιμα. Εάν εφαρμόσουμε τις προαναφερθείσες αρχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και χαράξουμε διαγώνιες γραμμές σύμφωνα με τη γεωγραφική πραγματικότητα, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται θαλάσσια σύνορα όπως η Τουρκία και η Λιβύη. Από αυτή την άποψη, εάν το Ισραήλ επιδιώξει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, με βάση τα θαλάσσια σύνορα που μοιράζονται μεταξύ τους, το Ισραήλ θα μπορούσε να κερδίσει έως και 16.000 km² θαλάσσιας περιοχής".


Το σχέδιο του Γιαγίτσι είναι τέτοιο: περιγράψτε τις συμφωνίες που έχει συνάψει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Αίγυπτο, και στη συνέχεια πείτε πώς η Τουρκία θα μεταχειρίζεται το Ισραήλ πιο δίκαια, εάν το Τελ Αβίβ εγκαταλείψει τις άλλες και συναλλαγεί μόνο με την Άγκυρα.

Επίσης, πιθανό όφελος για το Ισραήλ, βάσει της πρότασης του Γιατσί, είναι η σύνδεση του προβλεπόμενου αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Ευρώπη με τον ήδη υπάρχοντα τουρκικό αγωγό. Σύμφωνα με τον Yayci, αυτή η επιλογή θα ήταν "σημαντικά πιο εφαρμόσιμη και φθηνότερη για το Ισραήλ σε σύγκριση με το έργο EastMed".

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συντάκτη του Turkeyscope, Δρ Hay Eytan Cohen Yanarocak αυτό ήταν δυνατό δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες.

«Υπό το φως των πρόσφατων αναφορών προσέγγισης μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, η ίδια η πρόταση του Γιαϊτσί, που αναπτύχθηκε στο άρθρο που έγραψε, δείχνει την επιθυμία της Άγκυρας για νέα αναβάθμιση των σχέσεων [με το Ισραήλ]», δήλωσε ο συντάκτης του «Turkey Scope», Δρ Χέι Έιταν Κοέν Γιαναροσάκ. «Με αυτό, για να αναβαθμίσουν οι δύο χώρες τις σχέσεις τους σε σημείο πραγματικής εξομάλυνσης, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πριν από όλα τα άλλα απαιτούν την επιστροφή πρεσβευτών και προξένων".

Ο Γιαναροσάκ πρόσθεσε:

«Για χάρη οποιασδήποτε σχέσης που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη φύση του λόγου της προς το κράτος του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, πρέπει να σταματήσει με την απονομιμοποίηση του Ισραήλ που βλάπτει την εικόνα του στο τουρκικό κοινό. Πέρα από αυτό, η Άγκυρα πρέπει να καταργήσει τη στενή σχέση της με τη Χαμάς. Εάν ο Ερντογάν το κάνει αυτό, είναι αρκετά ασφαλές να πιστεύουμε ότι η Ιερουσαλήμ θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να κάνει τη σχέση να ευημερήσει ξανά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».

Ανέφερε ακόμη και την Ιερουσαλήμ στην επιχειρηματολογία του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στην « National Herald» ότι το Ισραήλ απορρίπτει την ιδέα.

"Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση", εξήγησε ο αξιωματούχος.

Επίσημη αντίδραση του Ισραήλ ,εκτός αυτής από ένα "ανώνυμο αξιωματούχο", δεν υπήρξε. Αλλά είναι πιθανό ότι η συμφωνία δεν θα πραγματοποιηθεί.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.