Η λαίλαπα της πανδημίας αποδιοργάνωσε την ζωή μας όπως την ξέραμε μέχρι πριν ένα χρόνο.
Τέθηκαν υπό απαγόρευση οι ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις. Η ανθρώπινη επαφή έως το άγνωστο μέλλον έχει αναθεωρηθεί. Αναγκαστικά μετατραπήκαμε σε ιδιότυπους μασκοφόρους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε  την επιθετική διασπορά του κορονοϊού. Θρηνούμε χιλιάδες νεκρούς....στη χώρα μας. 
Μεγάλες περιοχές, χώρες και ήπειροι έχουν τεθεί υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, επαφών και διακίνησης.
Εκατομμύρια άνθρωποι επί εβδομάδες ή μήνες διατελούν ως έγκλειστοι στα σπίτια τους, υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν την ενδεχόμενη έξοδό τους από αυτά για αυστηρώς καθορισμένες και μόνο δραστηριότητες, στις αρχές.
Δημόσια υγειονομικά συστήματα, στα οποία αποκλειστικά έπεσε το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης, έχουν πιεσθεί φτάνοντας άλλα στα όριά τους και άλλα σε βαθμό κατάρρευσης.
Οι υγειονομικοί εξαντλημένοι καταθέτουν την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους στον ιερό σκοπό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Γιατροί, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσηλευτικών ομάδων με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής γίνονται ασπίδες απόκρουσης του θανατηφόρου ιού. Σ' αυτή τη μάχη μετρούμε ήδη δεκάδες θύματα που έχουν πέσει στο καθήκον πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει. Και είναι αυτοί που κλήθηκαν να σταθούν όρθιοι σε ένα υγειονομικό σύστημα που δεν υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση όσο θα έπρεπε, το χρονικό διάστημα της υποχώρησης του πρώτου κύματος.
Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν αναστείλει, κατόπιν υποχρεωτικής κρατικής απαγορεύσεως, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, γεγονός που τους έχει εξουθενώσει ψυχολογικά και οικονομικά, οδηγεί πολλούς από αυτούς σε ανεργία μετατρέποντας τις οικογένειές τους σε νεόπτωχους που εξαρτώνται πλέον από τα ισχνά βοηθήματα που διανέμονται με το σταγονόμετρο.


Και ενώ αυτά καταγράφονται στην κοινωνία η ελπίδα στρέφεται στη θεραπεία της νόσου, που ίσως αργήσει να έλθει, και στην λήψη ενός από τα ήδη διακινούμενα εμβόλια στα οποία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες πολλές παράμετροι (πχ αν δημιουργούν ανοσία, πόσο χρονικό διάστημα προστατεύουν από την μόλυνση ή για πόσο καιρό δεν μεταδίδει ο λήπτης τους κ.ά).

Για την κατανόηση της δράσης του ιού, της κατανόησης της νόσου, της συμπεριφοράς των ασθενών από αυτήν αλλά και πάμπολλα άλλα άγνωστα και αναπάντητα ερωτήματα, η διεθνής ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει εξαπολύσει εκστρατεία ερευνητικών προγραμμάτων ώστε να συλλέξει πληροφορίες.

Ένα από τα ερευνητικά αυτά προγράμματα, όπως μαθαίνουμε που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, είναι το INSIGHT 011 (ICOS) Study που "τρέχει" σε πολλές χώρες και θέλοντας να κατανοήσει την εξέλιξη της νόσου συγκεντρώνει στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στην μητρόπολη για τον προγραμματισμό και την ταχεία εγγραφή τυχαιοποιημένων δοκιμών θεραπείας. Το μέγεθος του δείγματος αφορά 10.000 περιστατικά από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα διαχειρίζεται το ΕΚΠΑ και συμμετέχουν σ' αυτό ορισμένες κλινικές νοσοκομείων και ιατρικά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας, αλλά και το δικό μας Κέντρο Υγείας Ν.. Μηχανιώνας.
Ο γενικός στόχος αυτής της μελέτης είναι να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη της νόσου, π.χ.νοσηλεία ή θάνατο. Και για τον σκοπό αυτό απαραίτητη είναι η με συγκατάθεση του ασθενή, ενδεχόμενη λήψη αίματος και η παρακολούθησή του για 28 ημέρες, στοιχεία τα οποία συλλέγονται, καταγράφονται και από τον επικεφαλής φορέα της κάθε χώρας αποστέλλονται  στις ΗΠΑ (στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που φέρεται να είναι και χορηγός αυτής της μελέτης).

Μια βασική πτυχή των επιδοτούμενων προγραμμάτων και συμμετοχής σ'αυτά κρατικών δομών περίθαλψης έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη, γενικών και ειδικών κανόνων ασφαλείας και μέτρων που να διασφαλίζουν την μικρότερη κατά το δυνατόν διασπορά του ιού.
Επιπρόσθετα η γνώση του πλαισίου, των αρμοδιοτήτων, των κατευθυντήριων οδηγιών αφορά ΜΟΝΟ τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ή μήπως κρίνεται απαραίτητη - αναγκαία η ενημέρωση και του λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στους χώρους (ή και συμμετέχει - εν αγνοία του; ) που διενεργούνται τα ερευνητικά επιδοτούμενα πρωτόκολλα;

Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα της σύμβασης εργασίας που έχει υπογράψει το ΚΥ Μηχανιώνας με το ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ καθώς και απόσπασμα πρακτικού που αφορά έγκριση κονδυλίου προϋπολογισμού προγραμμάτων με κωδικό αριθμό έρευνας ίδιο με τον κωδικό έρευνας του ΚΥ Μηχανιώνας.

Κλείνοντας πολλά ερωτηματικά διατυπώνονται και για τα συγκεκριμένα καθηκοντολόγια των προγραμμάτων αφού οι αναθέσεις αλλότριων καθηκόντων στο προσωπικό - λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνουμε - είναι καθημερινή πρακτική στους χώρους της υγείας, αλλά και για την ίδιατην ασφάλεια του προσωπικού από την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την διεκπεραίωση των πρόσθετων υποχρεώσεών του.






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.