Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται αδιανόητο με αυτούς που κυβερνούν αλλά και με τις οδηγίες της Ε.Ε. που οι πρώτοι θυμούνται να εφαρμόσουν μόνο όταν αφορά την καταστολή και τις όποιες περικοπές.
Μετά τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, τις στοχοποιήσεις πολιτών, τα στημένα κατηγορητήρια, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και απεργιών, τις υπερεξουσίες και τον νέο εξοπλισμό στην αστυνομία που πληθαίνει διαρκώς, η κυβέρνηση συνεχίσει να μας εκπλήσσει φέρνοντας τρομονόμο και για τα τραγούδια.
Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στις 11 Φεβρουαρίου και το οποίο προβλέπει απαγόρευση δημοσιοποίησης υλικού στο διαδίκτυο που «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από ποινές φυλάκισης για τους δημιουργούς.
Το παράδειγμα του ράπερ Πάμπλο Χασέλ στην Ισπανία που αναμένεται να φυλακιστεί τις επόμενες μέρες καθώς τα τραγούδια του θεωρούνται ανατρεπτικά, αλλά και οι περιπτώσεις και των δεκάδων διωκώμενων καλλιτεχνών σε Ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν ένα πρώτο δείγμα του τί μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ότι κι αν ψηφίσουν, με τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες να συρρικνώνονται διαρκώς, θα αυξηθούν τα χείλη των ανθρώπων που θα σιγοτραγουδούν όλο και πιο συχνά νότες αντίστασης και ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο. Που θα σιγοτραγουδούν νέες αλλά και παλιότερες δημιουργίες που συνόδεψαν και συνοδεύουν τους αδικημένους αυτού αλλά και κάθε τόπου, που περιέγραψαν το σαρκασμό τους για τις όποιες εξουσίες, που γεννήθηκαν μέσα στους πιο σκληρούς αγώνες τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου:
«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!
Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»)
Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».
Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!
Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!
Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.
Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!
Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!»
πηγή
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.