Μια εμπεριστατωμένη μελέτη παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας του Stanford University Γιάννης Ιωαννίδης στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ του ΚΡΗΤΗ TV, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται πως το μοντέλο του lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αναποτελεσματικά.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον εφησυχασμό που τείνει να επικρατήσει λόγω του εμβολιασμού και τονίζει πως δεν μπορεί να είναι πανάκεια.
Εμμέσως καταθέτει την άποψη (όπως και άλλοι λαμπροί επιστήμονες) πως δεν θα ξεμπερδέψουμε σε λιγότερα από τρία χρόνια με την αποδρομή ή έλεγχο του κορονοϊού.
Επιπλήττει την τρομολαγνεία που ασκούν τα ΜΜΕ επισείοντας τους "τρομακτικούς" κινδύνους των μεταλλάξεων του ιού και καλεί να μην συνεχίσουν αυτή την προσέγγιση δεδομένου ότι οι μεταλλάξεις είναι κάτι δεδομένο χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα μεγαλύτερα προβλήματα συγκρίνοντας με τις ετήσιες χιλιάδες μεταλλάξεις που υφίστανται και όλοι οι ιοί, όπως πχ και αυτός της γρίπης.
Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 13 μεταλλάξεις του κορονοιού και διεθνώς χιλιάδες, ναι χιλιάδες και μάλιστα δεκάδες χιλιάδες είναι οι μεταλλάξεις του Sars Cov 2.
Δυστυχώς η δημοσιογραφία του τρόμου εστιάζει στις μεταλλάξεις αγνοώντας ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Πάντως με στατιστικούς όρους δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν εάν η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα, σίγουρα μεταδίδεται πιο γρήγορα αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία.
Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορωνοιού ίσως να είναι πιο επικίνδυνο, υπό την έννοια ότι έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον εμβολιασμό.
Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές, επιστημονικά οι μεταλλάξεις αυτών των τύπων κορωνοιού είναι απόλυτα φυσιολογικές και 100% προβλέψιμες.
Όμως πρέπει να αναφερθεί ότι όσο περισσότερες είναι οι μεταλλάξεις, τόσο αυξάνεται το σημείο ισορροπίας για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Εκτιμά πως με βάση την εξέλιξη της νόσου είναι πιθανό οι νεκροί στην Ελλάδα να φθάσουν τους 10.000, ωστόσο με σχεδόν 6.000 νεκρούς το ποσοστό θνητότητας κινείται στο 0,1%.
Χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα
Το εντυπωσιακό είναι ότι το κόστος μιας επιδημιολογικής μελέτης αναλογεί σε 0,001% του κόστους ενός lockdown. Παρ΄ όλα αυτά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει τέτοια επιστημονική έρευνα για να μην οδεύουμε στα τυφλά.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική πολιτική επιπολασμού, είναι εντυπωσιακό ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 65 δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα προηγείται αλλά καμία έρευνα με επιδημιολογικό αντικείμενο και στόχευση.
Το lockdown στην Ελλάδα από τα πλέον αναποτελεσματικά διεθνώς
Το lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τους τελευταίους 3 μήνες είναι από τα πλέον αναποτελεσματικά διεθνώς.
Τα lockdowns σε όλες τις μελέτες αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, οι επιλογές είναι πολυμορφικές επιλογές με βάση τις ευπαθείς ομάδες.
Συν τοις άλλοις με τα lockdowns αυξάνεις τους θανάτους από άλλες ασθένειες π.χ. εμφράγματα επειδή οι πολίτες δεν θα πάνε στο νοσοκομείο, θα αυξηθεί η βία παιδική και ενδοοικογενειακή κ.α.
Τα lockdowns δεν δουλεύουν και η απόδειξη είναι ότι υπήρξε lockdown 1, ακολούθησε το lockdown 2, έρχεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη το lockdown 3.
===================
Όλη την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του καθηγητή κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς και παρεμβάσεις άλλων επιστημόνων στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί:
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.