Φαίνεται πως το Internet ολοένα και κυριαρχείται από συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών που το ελέγχουν καθώς και από παράγοντες υπεράνω όλων μας, τους οποίους δεν γνωρίζουμε αλλά μας καθορίζουν. Παράλληλα, κάποιοι θεωρητικοί της τεχνολογίας και των μέσων θεωρούν πως το Internet βρίσκεται ακόμη υπό νοηματική κατασκευή.
Παρόλο που ελπίζουμε να ισχύει το δεύτερο, πρόσφατες εξελίξεις κινούνται προς την πρώτη διαπίστωση. Πριν από λίγο καιρό το facebook ανακοίνωσε πως σταδιακά θα εξαλείψει κάθε πολιτικό και «εν δυνάμει διχαστικό», περιεχόμενο από τον τοίχο των χρηστών και από την πλατφόρμα γενικότερα, περιχαρακώνοντας με αυτό τον τρόπο την όποια ελευθερία του λόγου υπήρχε (βλ. ΕΔΩ). Στις ΗΠΑ το φαινόμενο αυτό, μαζί με αυτό του περιβόητου ελέγχου των “fake news”, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι το facebook προχώρησε σε μαζικό κλείσιμο & απαγορεύσεις αντιφασιστικών σελίδων (βλ. ΕΔΩ), με πιο χαρακτηριστική τη διαγραφή της σελίδας των CrimethInc. – ιστορικής αναρχικής συλλογικότητας από το 1990.
Από το ζήτημα αυτό και τις προεκτάσεις του αναδύονται πολλά ερωτήματα: Με ποιον τρόπο εφαρμόζονται ήδη τα παραπάνω στη χώρα μας; Τι είναι η πολιτική, ποια η μορφή της και γιατί «χρειάζεται» να περιοριστεί; Πώς λειτούργησε και πώς συνεχίζει να λειτουργεί το διαδίκτυο ως τόπος δημόσιας συζήτησης; Υπάρχουν ή θα υπάρξουν εναλλακτικές όταν στα social media δεν θα είναι δυνατό να στηθεί μία πολιτική κουβέντα; Πόσο… «υγιείς» είμαστε, τελικά, χωρίς την πολιτική;
Οι εισηγήσεις που θα λάβουν χώρα θα προσπαθήσουν να καλύψουν μέρος αυτών και άλλων σημαντικών ερωτημάτων ενώ η συζήτηση που θα δημιουργηθεί μεταξύ των ομιλητών και όσων μας παρακολουθήσουν ελπίζουμε να θίξει ακόμη περισσότερες πτυχές των φαινομένων που πλησιάζουν απειλητικά.
Συνομιλούμε με τους:
– ΓΙΑΒΟΡ ΤΑΡΙΝΣΚΙ (συγγραφέας του “Common Futures: Social Transformation & Political Ecology”): «Πώς & γιατί τα social media περιορίζουν την πολιτική… για το καλό μας!»
– ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΑΟΥΤΗ (διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, Cardiff): «Η ιδιοκτησία του αλγορίθμου»
– Μέλος των CRIMETHINC. (αναρχική συλλογικότητα, ΗΠΑ): «Η εμπειρία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ – Συμπεράσματα/προτάσεις των αντιεξουσιαστων»
– ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗ (υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Παν/μιο Ιωαννίνων – Φιλοσοφία της Τεχνολογίας): «Λογοκρισία στα social media & αναζήτηση διαφορετικών μορφών πολιτικής»
– ΝΙΚΟ ΒΡΑΝΤΣΗ (ανεξάρτητος ερευνητής): «Δυστοπίες & σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες»
Την κουβέντα θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Σχισμένος.
ΠΕΜΠΤΗ 25/2/21, ώρα 8.00μ.μ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ την εκδήλωση από το κανάλι του Αυτολεξεί στο youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCyVjTPEKidTcV9U36fIdXig
και από τις σελίδες μας στο facebook:
https://www.facebook.com/aftoleksi.mag/
https://www.facebook.com/AthenSchoolEdu
* Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές κινήσεις πολιτικής και οικολογικής ενασχόλησης οι οποίες έχουν δεχτεί αποκλεισμό από τα social media με διάφορους τρόπους. Καλούμε φίλους από αυτές τις κινήσεις να μας στείλουν την εμπειρία τους ως συμβολή στη συζήτηση που διοργανώνουμε. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις-σχόλια-τοποθετήσεις από το κοινό, το οποίο θα μπορεί να γράφει στους παραπάνω συνδέσμους καθώς και στο e-mail: aftoleksi@gmail.com
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: “Athens School”, Ελευθεριακός τόπος & εκδόσεις «Αυτολεξεί»
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.