Από τις συχνές αναφορές για την εύρεση νεκρών θαλάσσιων χελωνών σε παραλίες του Θερμαϊκού κόλπου είχαμε σχηματίσει την εντύπωση για αύξηση των σχετικών περιστατικών σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια.

Δεν είχαμε άδικο, καθώς ο φόβος μας επιβεβαιώνεται με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», ο Σύλλογος γαι την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

Περισσότερες από 700 θαλάσσιες χελώνες καταγράφηκαν νεκρές το 2020 στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα τραγικό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Διάσωσης το 1992.

«Για πρώτη χρονιά από το 1992, που ιδρύθηκε από τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών, οι αναφορές των εκβρασμών νεκρών χελωνών ξεπέρασαν τις 700. Τα προηγούμενα χρόνια οι αναφορές κυμαίνονταν από 500-600 ανά έτος», τονίζεται στην ανακοίνωση με την οποία γίνεται προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι φιλόζωοι.

Οι σοβαρότερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο έχουν σχέση με πρόσκρουσή τους σε ταχύπλοα σκάφη, την τυχαία σύλληψή τους σε αλιευτικά εργαλεία, τη ρύπανση από πλαστικά και σκουπίδια στη θάλασσα και την τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας τους. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις εκβρασμών δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία και πλαστικά απορρίμματα αποτελούν τις κύριες απειλές στη θάλασσα.

Σύμφωνα πάντα με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», συχνά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο θανάτου, ειδικά αν έχει επέλθει σήψη. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.


Στις περιπτώσεις που τα εκβρασμένα ζώα φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι ή στο καβούκι, είναι δυνατόν αυτά να έχουν προέλθει από σύγκρουση με σκάφος ή σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους. Επίσης, η αλληλεπίδραση με αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) είναι δυνατόν κάποιες φορές να αφήσει εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου.

Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν εμφανή τραύματα ή σημάδια στα νεκρά ζώα, οπότε τα συμβάντα παραπέμπουν σε πνιγμό μετά από τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία ή σε κατάποση πλαστικών που οδηγεί σε αργό θάνατο, καθώς το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό.

Σύμφωνα πάντα με την Οργάνωση, είναι χαρακτηριστικά τα περιστατικά ομαδικών εκβρασμών νεκρών χελωνών σε εκτεταμένα αλιευτικά πεδία, όπως πολύ πρόσφατα στον Κυλλήνιο κόλπο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στις ακτές του Θρακικού πελάγους πριν μερικά χρόνια.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να οφείλονται στις «καλάδες» από μηχανότρατες, που λόγω του ομαλού βυθού διαρκούν πολύ χρόνο και δεν επιτρέπουν στις παγιδευμένες χελώνες να αναδυθούν για να αναπνεύσουν. Όταν οι νεκρές χελώνες εκβραστούν στην ακτή, είναι συνήθως πολύ αργά για να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα σκάφη.


Τι κάνουμε σε περίπτωση εκβρασμού νεκρής θαλάσσιας χελώνας

Ενημερώνεις την πλησιέστερη Λιμενική αρχή, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή του συμβάντος με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου (Δελτίο Εκθαλάσσωσης). Αν είναι δυνατόν, καλείται και ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε. Η λιμενική Αρχή είναι αρμόδια να καλέσει την Υπηρεσία του Δήμου για την υγειονομική ταφή.


Παρακολουθήστε σε αυτό το VIDEO σχετικές οδηγίες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε περίπτωση που βρείτε τραυματισμένη ή άρρωστη θαλάσσια χελώνα:





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.