Κατατέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Μαΐου στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».
Υπενθυμίζεται ότι ρυθμίζει το πως θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου του 2023.
Οι Δήμαρχοι, παρά το ότι θα εκλεγούν από την Α’ Κυριακή με ποσοστό μόνο 43 % + μία ψήφο, θα εξασφαλίσουν σαρωτική πλειοψηφία 3/5 στα Συμβούλια.
Μπαίνει “μαχαίρι” στον αριθμό των Αιρετών (δηλαδή των μελών των Δημοτικών, Περιφερειακών και Κοινοτικών Συμβουλίων). Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για «λελογισμένη μείωση».
Αντιθέτως, γιγαντώνεται ο αριθμός των υποψηφίων, καθώς δίνεται δυνατότητα να φθάνει έως το 150 % των εδρών.
Η ξεχωριστή κάλπη για τα αιρετά όργανα των Κοινοτήτων καταργείται, με τους υποψηφίους για τα κοινοτικά αξιώματα να “κρέμονται” πλέον στους Συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.
Το πληθυσμιακό όριο διάκρισης των “μικρών” και “μεγάλων” Κοινοτήτων (που διοικούνται από Πρόεδρο Κοινότητας ή από Συμβούλιο Κοινότητας, αντιστοίχως) παραμένει στους 300 κατοίκους, όπως στη version της επίσημης διαβούλευσης. Η αλλαγή είναι ότι στις Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, κάθε Συνδυασμός θα μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο Πρόεδρο, ενώ Πρόεδρος θα εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στον Α’ γύρο στην Κοινότητα.
Η θητεία των Αιρετών που θα εκλεγούν το 2023 θα είναι 5ετής, ξεκινώντας από την Πρωτοχρονιά του 2024.
Όλες οι λεπτομέρειες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2023, στα κατατεθέντα στη Βουλή έγγραφα και συγκεκριμένα:
- Νομοσχέδιο
- Έκθεση συνεπειών ρυθμίσεων
- Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.