Όσο τα πράγματα προχωρούν, τόσο αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο θέμα των ΑΠΕ, και ειδικότερα για τους αιολικούς σταθμούς, εμφανίζεται και είναι διακοσμητικός έως προβληματικός. Διαβάζω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς πήρε αρνητική απόφαση για τους αιολικούς σταθμούς στην Εύβοια. Το ίδιο πήρε και για τα Άγραφα και για την Οίτη. Το ίδιο έκαναν και οι Δήμοι Καρύστου, Διρφύων - Μεσσαπίων, Κύμης, Λιβαδειάς, Λαμίας, Δελφών, Καρπενησίου, Αγράφων και όλοι σχεδόν οι Δήμοι. Κι όμως οι αδειοδοτήσεις προχωρούν!
Μου έλεγε κάποιος πριν λίγες μέρες: «γιατί να κάνουμε προσφυγή οι πολίτες, αφού πήρε απόφαση και έκανε ο Δήμος και/άρα καλύπτει όλο το φάσμα των κινητοποιήσεων και των προσφυγών σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις». Είναι έτσι; Μήπως με τη λογική αυτή βάζουμε τους πολίτες στον ύπνο; Μα τότε, θα πει κάποιος, να μην παίρνουν αποφάσεις; Φυσικά και πρέπει να παίρνουν αποφάσεις∙ αλλά δεν αρκεί αυτό! Παράλληλα θα πρέπει να καταστρώνουν πρόγραμμα δράσης και να βάζουν κόκκινες γραμμές. Και κυρίως αυτό να μην αποτελεί για τους πολίτες πανάκεια και επανάπαυση. "Ε, αφού το είπε ο Δήμος και η Περιφέρεια… τι περισσότερο να κάνουμε εμείς…"
Θα θέλαμε, για παράδειγμα, οι Δήμοι Λαμίας και Δελφών να προχωρήσουν στη Στρατηγική Μελέτη για το μέλλον της Οίτης, οι Δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων να προχωρήσουν στις μελέτες υλοποίησης, με βάση τον «Οδικό Χάρτη» που συνέταξε για λογαριασμό της Περιφέρειας -και παραδόθηκε πρόσφατα- το μελετητικό γραφείο, για την ανάδειξη της Ευρυτανίας σε Περιφερειακό Πάρκο σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς∙ και αντίστοιχα οι Δήμοι της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Να ορίσουν με το δικό τους τρόπο το τι και πώς πρέπει να γίνει στην περιοχή τους, στους Δήμους τους, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Να ορίσουν με μελέτες ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές ή ασύμβατες με το βιώσιμο μέλλον της Περιφέρειας και των Δήμων, ποιες είναι οι προτάσεις τους για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος και ποιες οι ευθύνες τους απέναντι στους εθνικούς στόχους.
Θα θέλαμε οι Δήμοι, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των πολιτών, να προχωρήσουν σε ενημερωτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, εντάσσοντας στις συζητήσεις και αυτά τα θέματα. Να γίνουν επισκέψεις και συναντήσεις με τους βουλευτές, τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων και τους Υπουργούς για να ξεκαθαριστούν τα θέματα και να διατυπωθούν ευθέως τα αιτήματα και οι προβληματισμοί. Μας έλεγε, για παράδειγμα, σε επίσκεψή μας βουλευτής, εκφράζοντας και παράπονο, πως «ποτέ η δημοτική αρχή δεν μου έβαλε θέμα αιολικών σταθμών στην περιοχή», ενώ οι συναντήσεις τους είναι μηνιαίες τουλάχιστον. Με λίγα λόγια ποιος κοροϊδεύει ποιον…
Δυστυχώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται μας υποχρεώνουν να είμαστε πιο αυστηροί, πιο συγκεκριμένοι, πιο απαιτητικοί, πιο προβληματισμένοι και πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι πια δεν χαριζόμαστε. Δεν αρκούν μόνο τα ψηφίσματα λοιπόν και οι προσφυγές! Χρειαζόμαστε μαζί, με τις προσφυγές, δράση συγκεκριμένη και οργανωμένη τώρα!! Και κυρίως χρειαζόμαστε την πολύπλευρη δράση, που θα βάζει τα πράγματα σε σωστή βάση απαντώντας στη μονόπλευρη πληροφόρηση της φερόμενης «ενεργειακής κρίσης» και στα λόγια τα μεγάλα των φερόμενων «επενδυτών».
Λαμία, 20.11.2021
Στέφανος Σταμέλλος
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.