Ρώσοι και Αμερικανοί ηγέτες διασταύρωσαν τα ρητορικά ξίφη τους, αλλά κανείς δεν περιμένει πραγματικά από τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία
PEPE ESCOBAR, Αsiα Times, 8 -12-21
Μετάφραση Μ.Στυλιανού
Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνος του, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, περιτριγυρισμένος από βοηθούς, είχαν τελικά τη μυστική βίντεο-διάσκεψη για δύο ώρες και δύο λεπτά – με μεταφραστές τοποθετημένους σε διαφορετικές αίθουσες.
Αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή συζήτηση από τότε που συναντήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο – την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ από το 2018. Για την παγκόσμια κοινή γνώμη, που οδηγήθηκε στο να πιστεύει ότι ένας «πόλεμος» στην Ουκρανία ήταν σχεδόν επικείμενος, αυτό που έχει απομείνει είναι ουσιαστικά ένας χείμαρρος υπεκφυγών.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια απλή άσκηση που επικεντρώνεται στο βασικό ζήτημα του συνδέσμου βίντεο – Ουκρανία – σε αντίθεση με τις εκδοχές του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου για το τι συνέβη.
Ο Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν κατέστησε «σαφές» στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με «αποφασιστικά οικονομικά και άλλα μέτρα» σε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση γύρω από την Ουκρανία και να «επιστρέψει στη διπλωματία».
Το Κρεμλίνο: Ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να ακυρώσει όλους τους περιορισμούς στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών. Παρατήρησε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε «μη ικανοποιητική» κατάσταση.
Προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην μεταθέτουν «την ευθύνη στους ώμους της Ρωσίας» για την κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν η Ρωσία λάβει μέτρα εναντίον της.
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να λάβει νομικά ισχυρές εγγυήσεις, που θα αποκλείουν την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και την ανάπτυξη επιθετικών συστημάτων στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας.
Ο Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν έδωσε στον Πούτιν καμιά διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ.
Συμφωνία του Μινσκ ή έκρηξη.
Τώρα αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η κόκκινη γραμμή.
Αυτό που είπε διπλωματικά ο Πούτιν στην ομάδα Μπάιντεν, καθισμένη στο τραπέζι τους, είναι ότι η κόκκινη γραμμή της Ρωσίας – καμία Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – είναι αμετακίνητη. Το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία που μετατράπηκε σε κόμβο της αυτοκρατορίας βάσεων του Πενταγώνου και φιλοξενεί όπλα του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να το αρνείται επ' άπειρον, αλλά η Ουκρανία είναι μέρος της ρωσικής σφαίρας επιρροής. Εάν δεν γίνει τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Μινσκ, η Ρωσία θα «εξουδετερώσει» την απειλή με τους δικούς της όρους.
Η βασική αιτία όλου αυτού του δράματος, απούσα από οποιαδήποτε αφήγηση του ΝΑΤΟ, είναι απλή: το Κίεβο αρνείται απλώς να σεβαστεί τη Συμφωνία που έγινε στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Κίεβο θα πρέπει να χορηγήσει αυτονομία στο Ντονμπάς, η οποία αναφέρεται ως «ειδικό καθεστώς», μέσω τροποποίησης του συντάγματος, να χορηγήσει γενική αμνηστία και να ξεκινήσει διάλογο με τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Με τα χρόνια, το Κίεβο εκπλήρωσε λιγότερο από το μηδέν αυτές τις δεσμεύσεις – ενώ η μηχανή των μέσων ενημέρωσης του ΝΑΤΟ συνέχισε να διατυμπανίζει ότι η Ρωσία παραβίαζε το Μινσκ. Η Ρωσία δεν αναφέρεται καν στη συμφωνία.
Η Μόσχα σεβάσθηκε πάντοτε τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία καθιερώνει το Ντονμπάς ως αναπόσπαστο, αυτόνομο τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές, ξανά και ξανά, ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την προώθηση της αλλαγής καθεστώτος στο Κίεβο.
Πριν από το βίντεο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε: «Ο Πούτιν θα ακούσει τις προτάσεις του Μπάιντεν για την Ουκρανία με μεγάλο ενδιαφέρον». Ακόμη και ο Λευκός Οίκος δεν πρότεινε στο Κίεβο να υπακούσει στη Συμφωνία του Μινσκ. Έτσι, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πει ο Μπάιντεν, ο Πούτιν, ρεαλιστικά, θα υιοθετήσει μια προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας» και θα ενεργήσει αναλόγως.
Πριν από τη σύνδεση βίντεο, τεράστια εκστρατεία θορύβου περιστράφηκε στην Ουάσιγκτον στον στόχο να ακυρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2 εάν η Ρωσία «εισβάλει» στην Ουκρανία.
Αυτό που κρύβεται πάντοτε πίσω από το αφήγημα της «εισβολής», που επαναλαμβάνεται μέχρις εμέτου σε όλο το ΝΑΤΟ, είναι ότι τα γεράκια που επιτηρούν μια εξαιρετικά πολωμένη και εσωτερικά διαβρωμένη χώρα, χρειάζονται απεγνωσμένα έναν πόλεμο στην Ουκρανία, που ο στρατιωτικός αναλυτής Andrei Martyanov αποκαλεί «χώρα 404», -ένα παιχνίδι που ποντάρει σε εσφαλμένο μήνυμα, όταν δεν υπάρχει μια ηλεκτρονική σελίδα ή σύνδεσμος. Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Ευρωπαίοι υπηρέτες δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στη ρωσική ενέργεια - μόνο στο αμερικανικό υγραέριο. Και αυτό ήταν που οδήγησε τους πιο ακραίους εχθρούς της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον να αρχίσουν να απειλούν με κυρώσεις τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, Ρώσους παραγωγούς ενέργειας, ακόμη και με την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT. Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να «εισβάλει» στη χώρα 404.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν – παρών στη βίντεο- συνάντηση κορυφής – δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στη Ρίγα της Λετονίας ότι «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία», το ΝΑΤΟ θα απαντήσει «με μια σειρά οικονομικών μέτρων υψηλού αντίκτυπου». Όσο για το ΝΑΤΟ, είπε πως δεν είναι καθόλου επιθετικό: απλά μια «αμυντική» οργάνωση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΣΕ στη Στοκχόλμη, προειδοποιούσε ήδη ότι η «στρατηγική σταθερότητα» στην Ευρώπη «διαβρώνεται ραγδαία».
Ο Λαβρώφ δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ αρνείται να εξετάσει τις προτάσεις μας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και πρόληψη επικίνδυνων επεισοδίων... Αντίθετα, η στρατιωτική υποδομή της συμμαχίας κινείται πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας ... Το εφιαλτικό σενάριο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης επιστρέφει».
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η καρδιά του θέματος για τη Μόσχα είναι η παρείσδυση του ΝΑΤΟ. Η αφήγηση της «εισβολής» είναι χονδροειδείς ψευδείς ειδήσεις που πωλούνται ως γεγονός. Ακόμη και ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν πληροφορίες για να «καταλήξουν στο συμπέρασμα» ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί με ευλάβεια στις προσευχές της βιομηχανίας Πολέμων και τελικά θα «εισβάλει» στην Ουκρανία.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε μια γερμανική φυλλάδα να παρουσιάσει το πλήρες περίγραμμα της κεραυνοβόλου ρωσικής εισβολής, όταν η πραγματικότητα είναι ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι αυτοί που προσπαθούν να πιέσουν τη «χώρα 404» να αυτοκτονήσει επιτιθέμενη στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Αυτή η νομικά δεσμευτική εγγύηση
Είναι αφελές να περιμένετε ότι ο συζήτηση βίντεο θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα. Καθώς το ΝΑΤΟ παραμένει βυθισμένο σε ομόκεντρες κρίσεις, το τρέχον επίπεδο υψηλής έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ένα δώρο από τον ουρανό όσον αφορά τη διατήρηση της βολικής αφήγησης ενός εξωτερικού σλαβικού κινδύνου. Είναι επίσης ένα επιπλέον δώρο για το συγκρότημα δεξαμενών σκέψης- στρατού-βιομηχανίας-πληροφοριών-μέσων ενημέρωσης.
Η ένταση θα συνεχίσει να σιγοβράζει χωρίς να αναφλεγεί μόνο εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή διάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες σχολιάζουν τακτικά ότι το Κίεβο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό ως μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά αν τα πράγματα χειροτερέψουν, θα το κάνουν: το Κίεβο θα γίνει ένας από αυτούς τους ειδικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, ένας απελπιστικά φτωχός, πεινασμένος για έδαφος, αδίστακτος κακοποιός.
Ο Πούτιν που απαιτεί από τις ΗΠΑ – που διοικούν το ΝΑΤΟ – μια γραπτή, νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι η συμμαχία δεν θα προχωρήσει περαιτέρω προς τα ρωσικά σύνορα είναι η αλλαγή παιχνιδιού εδώ.
Η ομάδα Μπάιντεν δεν μπορεί να την προσφέρει: θα τους έτρωγε ζωντανούς το ίδρυμα Βιομηχανία Πολέμων. Ο Πούτιν μελέτησε την ιστορία του και γνωρίζει ότι η «υπόσχεση» του μπαμπά Μπους στον Γκορμπατσόφ για την επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν απλά ένα ψέμα. Γνωρίζει ότι όσοι διοικούν το ΝΑΤΟ δεν θα δεσμευτούν ποτέ γραπτώς.
Έτσι, αυτό επιτρέπει στον Πούτιν ένα πλήρες φάσμα επιλογών για την υπεράσπιση της ρωσικής εθνικής ασφάλειας. Η «εισβολή» είναι ένα αστείο. Η Ουκρανία, σαπίζοντας από μέσα, καταναλώνοντας φόβο, απέχθεια και φτώχεια, θα παραμείνει στο κενό, ενώ το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ θα διασυνδεθούν σταδιακά με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θα υπάρξει πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας – καθώς ο ίδιος ο Martyanov έχει αποδείξει διεξοδικά ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πέντε λεπτά κατά των ρωσικών υπερηχητικών όπλων. Και η Μόσχα θα επικεντρωθεί σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία γεωοικονομικά και γεωπολιτικά: Την εδραίωση της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU) και της ευρύτερης ευρασιατικής εταιρικής σχέσης .
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
PEPE ESCOBAR, Αsiα Times, 8 -12-21
Μετάφραση Μ.Στυλιανού
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε την στάση του προς τη Ρωσία και τον ηγέτη της Βλαντιμίρ Πούτιν. |
Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνος του, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, περιτριγυρισμένος από βοηθούς, είχαν τελικά τη μυστική βίντεο-διάσκεψη για δύο ώρες και δύο λεπτά – με μεταφραστές τοποθετημένους σε διαφορετικές αίθουσες.
Αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή συζήτηση από τότε που συναντήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο – την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ από το 2018. Για την παγκόσμια κοινή γνώμη, που οδηγήθηκε στο να πιστεύει ότι ένας «πόλεμος» στην Ουκρανία ήταν σχεδόν επικείμενος, αυτό που έχει απομείνει είναι ουσιαστικά ένας χείμαρρος υπεκφυγών.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια απλή άσκηση που επικεντρώνεται στο βασικό ζήτημα του συνδέσμου βίντεο – Ουκρανία – σε αντίθεση με τις εκδοχές του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου για το τι συνέβη.
Ο Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν κατέστησε «σαφές» στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με «αποφασιστικά οικονομικά και άλλα μέτρα» σε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση γύρω από την Ουκρανία και να «επιστρέψει στη διπλωματία».
Το Κρεμλίνο: Ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να ακυρώσει όλους τους περιορισμούς στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών. Παρατήρησε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε «μη ικανοποιητική» κατάσταση.
Προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην μεταθέτουν «την ευθύνη στους ώμους της Ρωσίας» για την κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν η Ρωσία λάβει μέτρα εναντίον της.
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να λάβει νομικά ισχυρές εγγυήσεις, που θα αποκλείουν την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και την ανάπτυξη επιθετικών συστημάτων στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας.
Ο Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν έδωσε στον Πούτιν καμιά διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ.
Συμφωνία του Μινσκ ή έκρηξη.
Τώρα αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η κόκκινη γραμμή.
Αυτό που είπε διπλωματικά ο Πούτιν στην ομάδα Μπάιντεν, καθισμένη στο τραπέζι τους, είναι ότι η κόκκινη γραμμή της Ρωσίας – καμία Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – είναι αμετακίνητη. Το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία που μετατράπηκε σε κόμβο της αυτοκρατορίας βάσεων του Πενταγώνου και φιλοξενεί όπλα του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να το αρνείται επ' άπειρον, αλλά η Ουκρανία είναι μέρος της ρωσικής σφαίρας επιρροής. Εάν δεν γίνει τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Μινσκ, η Ρωσία θα «εξουδετερώσει» την απειλή με τους δικούς της όρους.
Η βασική αιτία όλου αυτού του δράματος, απούσα από οποιαδήποτε αφήγηση του ΝΑΤΟ, είναι απλή: το Κίεβο αρνείται απλώς να σεβαστεί τη Συμφωνία που έγινε στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Κίεβο θα πρέπει να χορηγήσει αυτονομία στο Ντονμπάς, η οποία αναφέρεται ως «ειδικό καθεστώς», μέσω τροποποίησης του συντάγματος, να χορηγήσει γενική αμνηστία και να ξεκινήσει διάλογο με τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Με τα χρόνια, το Κίεβο εκπλήρωσε λιγότερο από το μηδέν αυτές τις δεσμεύσεις – ενώ η μηχανή των μέσων ενημέρωσης του ΝΑΤΟ συνέχισε να διατυμπανίζει ότι η Ρωσία παραβίαζε το Μινσκ. Η Ρωσία δεν αναφέρεται καν στη συμφωνία.
Η Μόσχα σεβάσθηκε πάντοτε τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία καθιερώνει το Ντονμπάς ως αναπόσπαστο, αυτόνομο τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές, ξανά και ξανά, ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την προώθηση της αλλαγής καθεστώτος στο Κίεβο.
Πριν από το βίντεο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε: «Ο Πούτιν θα ακούσει τις προτάσεις του Μπάιντεν για την Ουκρανία με μεγάλο ενδιαφέρον». Ακόμη και ο Λευκός Οίκος δεν πρότεινε στο Κίεβο να υπακούσει στη Συμφωνία του Μινσκ. Έτσι, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πει ο Μπάιντεν, ο Πούτιν, ρεαλιστικά, θα υιοθετήσει μια προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας» και θα ενεργήσει αναλόγως.
Πριν από τη σύνδεση βίντεο, τεράστια εκστρατεία θορύβου περιστράφηκε στην Ουάσιγκτον στον στόχο να ακυρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2 εάν η Ρωσία «εισβάλει» στην Ουκρανία.
Αυτό που κρύβεται πάντοτε πίσω από το αφήγημα της «εισβολής», που επαναλαμβάνεται μέχρις εμέτου σε όλο το ΝΑΤΟ, είναι ότι τα γεράκια που επιτηρούν μια εξαιρετικά πολωμένη και εσωτερικά διαβρωμένη χώρα, χρειάζονται απεγνωσμένα έναν πόλεμο στην Ουκρανία, που ο στρατιωτικός αναλυτής Andrei Martyanov αποκαλεί «χώρα 404», -ένα παιχνίδι που ποντάρει σε εσφαλμένο μήνυμα, όταν δεν υπάρχει μια ηλεκτρονική σελίδα ή σύνδεσμος. Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Ευρωπαίοι υπηρέτες δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στη ρωσική ενέργεια - μόνο στο αμερικανικό υγραέριο. Και αυτό ήταν που οδήγησε τους πιο ακραίους εχθρούς της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον να αρχίσουν να απειλούν με κυρώσεις τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, Ρώσους παραγωγούς ενέργειας, ακόμη και με την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT. Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να «εισβάλει» στη χώρα 404.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν – παρών στη βίντεο- συνάντηση κορυφής – δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στη Ρίγα της Λετονίας ότι «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία», το ΝΑΤΟ θα απαντήσει «με μια σειρά οικονομικών μέτρων υψηλού αντίκτυπου». Όσο για το ΝΑΤΟ, είπε πως δεν είναι καθόλου επιθετικό: απλά μια «αμυντική» οργάνωση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΣΕ στη Στοκχόλμη, προειδοποιούσε ήδη ότι η «στρατηγική σταθερότητα» στην Ευρώπη «διαβρώνεται ραγδαία».
Ο Λαβρώφ δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ αρνείται να εξετάσει τις προτάσεις μας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και πρόληψη επικίνδυνων επεισοδίων... Αντίθετα, η στρατιωτική υποδομή της συμμαχίας κινείται πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας ... Το εφιαλτικό σενάριο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης επιστρέφει».
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η καρδιά του θέματος για τη Μόσχα είναι η παρείσδυση του ΝΑΤΟ. Η αφήγηση της «εισβολής» είναι χονδροειδείς ψευδείς ειδήσεις που πωλούνται ως γεγονός. Ακόμη και ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν πληροφορίες για να «καταλήξουν στο συμπέρασμα» ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί με ευλάβεια στις προσευχές της βιομηχανίας Πολέμων και τελικά θα «εισβάλει» στην Ουκρανία.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε μια γερμανική φυλλάδα να παρουσιάσει το πλήρες περίγραμμα της κεραυνοβόλου ρωσικής εισβολής, όταν η πραγματικότητα είναι ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι αυτοί που προσπαθούν να πιέσουν τη «χώρα 404» να αυτοκτονήσει επιτιθέμενη στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Αυτή η νομικά δεσμευτική εγγύηση
Είναι αφελές να περιμένετε ότι ο συζήτηση βίντεο θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα. Καθώς το ΝΑΤΟ παραμένει βυθισμένο σε ομόκεντρες κρίσεις, το τρέχον επίπεδο υψηλής έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ένα δώρο από τον ουρανό όσον αφορά τη διατήρηση της βολικής αφήγησης ενός εξωτερικού σλαβικού κινδύνου. Είναι επίσης ένα επιπλέον δώρο για το συγκρότημα δεξαμενών σκέψης- στρατού-βιομηχανίας-πληροφοριών-μέσων ενημέρωσης.
Η ένταση θα συνεχίσει να σιγοβράζει χωρίς να αναφλεγεί μόνο εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή διάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες σχολιάζουν τακτικά ότι το Κίεβο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό ως μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά αν τα πράγματα χειροτερέψουν, θα το κάνουν: το Κίεβο θα γίνει ένας από αυτούς τους ειδικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, ένας απελπιστικά φτωχός, πεινασμένος για έδαφος, αδίστακτος κακοποιός.
Ο Πούτιν που απαιτεί από τις ΗΠΑ – που διοικούν το ΝΑΤΟ – μια γραπτή, νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι η συμμαχία δεν θα προχωρήσει περαιτέρω προς τα ρωσικά σύνορα είναι η αλλαγή παιχνιδιού εδώ.
Η ομάδα Μπάιντεν δεν μπορεί να την προσφέρει: θα τους έτρωγε ζωντανούς το ίδρυμα Βιομηχανία Πολέμων. Ο Πούτιν μελέτησε την ιστορία του και γνωρίζει ότι η «υπόσχεση» του μπαμπά Μπους στον Γκορμπατσόφ για την επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν απλά ένα ψέμα. Γνωρίζει ότι όσοι διοικούν το ΝΑΤΟ δεν θα δεσμευτούν ποτέ γραπτώς.
Έτσι, αυτό επιτρέπει στον Πούτιν ένα πλήρες φάσμα επιλογών για την υπεράσπιση της ρωσικής εθνικής ασφάλειας. Η «εισβολή» είναι ένα αστείο. Η Ουκρανία, σαπίζοντας από μέσα, καταναλώνοντας φόβο, απέχθεια και φτώχεια, θα παραμείνει στο κενό, ενώ το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ θα διασυνδεθούν σταδιακά με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θα υπάρξει πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας – καθώς ο ίδιος ο Martyanov έχει αποδείξει διεξοδικά ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πέντε λεπτά κατά των ρωσικών υπερηχητικών όπλων. Και η Μόσχα θα επικεντρωθεί σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία γεωοικονομικά και γεωπολιτικά: Την εδραίωση της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU) και της ευρύτερης ευρασιατικής εταιρικής σχέσης .
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.