Περάσαμε ήδη στο 2022 και μπήκαμε στο ρυθμό του νέου χρόνου. Όλα δείχνουν πως μας περιμένει όχι απλώς μια δύσκολη, μα και μια αποφασιστική χρονιά! Οι εξελίξεις διαγράφονται κρίσιμες σε όλα τα επίπεδα∙ και δεν είναι μόνο ο COVID.
Τα οικονομικά στοιχεία λένε ότι «Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 386,32 δισ. ή 218,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021…. Το δε χρέος της Γενικής Κυβέρνησης -το οποίο και λαμβάνεται υπόψη για τις διεθνείς συγκρίσεις αλλά και για τις μελέτες βιωσιμότητας του χρέους- εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 δισ. ή 197,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, έναντι 341 δισ. ή 205,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2020», το οποίο 2020, να υπογραμμίσουμε, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της καραντίνας. Να θυμηθούμε ότι τα προηγούμενα έτη, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 179,5% του ΑΕΠ το 2017, σε 186,4% του ΑΕΠ το 2018 και σε 180,7% του ΑΕΠ το 2019. Επίσης να θυμηθούμε ότι το 2009 ο δείκτης χρέους ήταν 127% και λέγαμε τότε ότι βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας... Στις σημερινές συνθήκες, με τον συνεχή δανεισμό της κυβέρνησης, το χρέος μεγαλώνει και είναι πολύ δύσκολο να λέμε ότι αυτό είναι διαχειρίσιμο.
Έχοντας πλήρη συνείδηση όλων αυτών, καθώς και την, αποικιοκρατικού τύπου, οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, λογικά πρέπει να ανησυχούμε και να μην καλλιεργούμε αυταπάτες. Με μια δόση ουτοπίας υποστηρίζω πως αυτό που μπορεί κάπως να περιορίσει τα πράγματα είναι, με σωστή ενημέρωση, η ανάδειξη του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και του ενεργού πολίτη. Είναι η τοπικοποίηση και η περιφερειοποίηση της οικονομίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης με όρους μερικής αυτάρκειας. Επιμένω πολλές φορές να αναφέρομαι στο πεντάπτυχο: Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Τοπικής Οικονομίας, διαφάνεια και έλεγχος, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμός στο περιβάλλον, που θεωρώ ότι αποτελεί ένα σταθερό και καθοριστικό πλαίσιο δράσης για την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση.
Επιμένω ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, που είναι ιστορικά και θεωρητικά ο πρώτος λαϊκός θεσμός κοντά στον πολίτη, παραμένει και είναι καθοριστικός παράγοντας για πολλά θέματα. Είναι η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ αυτή που μπορεί και πρέπει να ενεργοποιήσει τον πολίτη, το PLAN B, στην κρισιμότητα της συγκυρίας. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει η δημοτική αρχή, η κάθε δημοτική αρχή, να ξεφύγει από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και να εμπιστευτεί τον δημότη. Αν δεν το κάνει, πέρα από τις επιπτώσεις στα δημοτικά πράγματα και στα συμφέροντα των δημοτών, θα οδηγηθεί, ως λαϊκός θεσμός, στην παρακμή.
Στο ξεκίνημα λοιπόν της νέας χρονιάς, αντί για γενικές ευχές και εύκολα «συνθήματα», είναι καλό να αρχίσει μια σοβαρή προσπάθεια ανασύνταξης. Γιατί όπως λέει και ο ποιητής: «κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες, κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα.» [Μανόλης Αναγνωστάκης]… και προπαντός χωρίς πολλές αυταπάτες.
Λαμία, Γενάρης 2022
Στέφανος Σταμέλλος
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.