Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22.37 το βράδυ της Τρίτης (25/1) στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, το μέγεθος της δόνησης ήταν 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Χορτιάτη.
Η δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος 1 χιλιόμετρο.
Σημειώνεται πως σεισμική δόνηση αντίστοιχου μεγέθους είχε σημειωθεί και το βράδυ της Δευτέρας (24/1), με το ίδιο επίκεντρο.
Συνηθισμένη είναι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και περίπου ένα μήνα, στην περιοχή του Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Συγκεκριμένα, από τις 28 Δεκεμβρίου έχουν σημειωθεί στην περιοχή δέκα ασθενείς σεισμικές δονήσεις από 1,5 μέχρι 3,4 Ρίχτερ τις νυχτερινές ώρες. Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου και ήταν εντάσεως 3,4 Ρίχτερ.
«Μικρές σεισμικές εξάρσεις εμφανίζονται σε διάφορα μήκη και πλάτη του ελληνικού χώρου. Στην περιοχή μας υπάρχει ένα μεγάλο ενεργό ρήγμα, το ρήγμα Χορτιάτη- Πανοράματος – Πυλαίας, μία ρηξιγενή ζώνη, η οποία ξεκινά από τον Χορτιάτη και φτάνει μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τον Χορτιάτη μέχρι το Πανόραμα έχει αυτή την εποχή μία σεισμική δραστηριότητα η οποία είναι σε εξέλιξη από την περίοδο των Χριστουγέννων», σημειώνει στο Thestival ο κ. Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μικροσεισμικές εξάρσεις είναι συνηθισμένες απλά όταν συμβαίνουν κοντά στα πολεοδομικά συγκροτήματα υπάρχει ανησυχία.
«Επειδή οι εξάρσεις είναι επιφανειακές ένα μέρος των κυμάτων περνάει στον αέρα και μετατρέπεται σε ηχητική ενέργεια, άρα ακούμε έντονη βοή. Είναι σύνηθες κάτοικοι να ακούσουν βοή χωρίς να νιώσουν σεισμική δόνηση», τονίζει.
Ο κ. Παπαζάχος προειδοποιεί ότι το ρήγμα Χορτιάτη – Πανοράματος – Πυλαίας είναι μια ενεργή ρηξιγενή ζώνη, η οποία μπορεί να δώσει ισχυρότερους σεισμούς. «Αυτό το ρήγμα έχει δυνατότητα να δώσει σεισμούς, οι οποίοι ενδεχομένως μπορούν να ξεπεράσουν το μέγεθος έξι. Αυτό δεν είναι σημαίνει ότι αύριο θα κάνει σεισμό μεγέθους έξι. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο όλα τα ρήγματα να εμφανίσουν στη διάρκεια της ζωή τους σεισμική δραστηριότητα. Κάποια στιγμή θα γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός», επισημαίνει.
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα»
«Ο χώρος που εκδηλώνονται αυτοί οι σεισμοί δεν είναι χώρος που έχει δώσει στο παρελθόν κάτι ιδιαίτερα μεγάλο, δηλαδή κάποιο σεισμό πάνω απ ό 6 Ρίχτερ. Από την άλλη δεν αποκλείεται να συνεχιστεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα και με σεισμούς που θα ξεπεράσουν τα 4 Ρίχτερ», αναφέρει από την πλευρά του στο Thestival o Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, η περιοχή που έχει διεγερθεί δεν είναι ικανή για κάτι ιδιαίτερα ισχυρό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα. Αν υπήρχε κάποιος «κύριος» σεισμός, όπως για παράδειγμα 6, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πώς θα εξελιχθεί η όλη δραστηριότητα. Με μικροδιεργέσεις είναι δύσκολο να κάνουμε την οποιαδήποτε εκτίμηση», υπογραμμίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.