Alexandre Lemoine,Observateur Continental. 28-1 22
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η Γερμανία έχει κάνει μια επιλογή υπέρ των δικών της συμφερόντων, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ουάσιγκτον. Αυτό γράφει το ισχυρής επιρροής αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Wall Street Journal.
Ο συντάκτης του άρθρου αποκάλεσε το Βερολίνο αναξιόπιστο εταίρο της Ουάσιγκτον, απαριθμώντας τις ενέργειές που καταδεικνύουν σαφώς το γεγονός ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς δεν έκανε τη Γερμανία υπάκουη στον Λευκό Οίκο.
"Εν όψει πιθανής εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι περισσότερες Δυτικές χώρες προσπαθούν να στηρίξουν το Κίεβο. Ωστόσο, η Γερμανία επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση, τοποθετώντας τα ρωσικά συμφέροντα πάνω από τους Δυτικούς. Το Βερολίνο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν δύο μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια, τη Ρωσία και την Κίνα, η Γερμανία έχει πάψει να είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Οι φθηνές εξαγωγές φυσικού αερίου και αυτοκινήτων στην Κίνα αποδείχθηκαν πιο σημαντικές για τη Γερμανία από τη δημοκρατική αλληλεγγύη των συμμάχων. Αλλά η μοίρα της Ουκρανίας θα επιφορτίσει μεγάλο βάρος ευθύνης στη Γερμανία", γράφει αγανακτισμένη η Γουώλ Στρητ Τζόρναλ.
Η εφημερίδα διαπίστωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου να εγκαταλείψει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και να βοηθήσει άλλες χώρες να το κάνουν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν θέσει ως στόχο να εξοπλίσουν την Ουκρανία ενόψει του κινδύνου που την απειλεί, η Γερμανία όχι μόνο αρνείται απολύτως να στηρίξει την Ουκρανία με όπλα, αλλά επιδιώκει επίσης να αποτρέψει την Εσθονία από το να το πράξει, συνεχίζει η WSJ. Επιπλέον, τα βρετανικά αεροπλάνα που παρέδιδαν όπλα στο Κίεβο έπρεπε ακόμη και να παρακάμψουν το έδαφος της Γερμανίας, η οποία είναι απολύτως αντίθετη με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένας άλλος παράγοντας στον οποίο αποκλίνουν οι θέσεις του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου θα εμποδιστεί λόγω "εισβολής", ο Καγκελάριος Σολτς καλεί για διαφοροποίηση μεταξύ πολιτικών παιχνιδιών και οικονομικών στόχων.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την άρνηση του Αμερικανικού Κογκρέσου να επιβάλει κυρώσεις στον Nord Stream 2, ασκώντας πίεση στους γερουσιαστές που δεν ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης κυρώσεων.
Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει η WSJ, το Βερολίνο κέρδισε μια μεγάλη νίκη χάρη στην Ουάσιγκτον. Αλλά δεν είναι σαφές τι έλαβε ο Τζο Μπάιντεν σε αντάλλαγμα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμη και σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Βερολίνο δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον Αγωγό Nord Stream 2. Σύμφωνα με τον Olaf Scholz, είναι παράλογο να εμπλακεί ο αγωγός σε αυτή τη σύγκρουση. Και μόνο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά είναι μόνο μία φωνή στο υπουργικό συμβούλιο, και δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα μόνη της. Ο Καγκελάριος Σολτς κάλεσε για μια "νέα αρχή" στις σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε η WSJ.
« Η Γερμανία αποτυγχάνει επίσης να εκπληρώσει το στόχο αμυντικής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ με διάθεση του 2 τοις εκατό του ΑΕΠ, ενώ το Βερολίνο δαπανά μόνο το 1, 5 τοις εκατό. Επιπλέον, αποδέχεται ρωσικές μελέτες χημικών όπλων στο έδαφός της. Ο Olaf Scholz συμφώνησε επίσης να λάβει καθεστώς παρατηρητή στη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Για να μην αναφερθεί η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να αναβάλει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας. Σε απάντηση, εκείνη είχε επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη της προεδρικής θητείας του Μπάιντεν", γράφει ο Ρόγκαν, απαριθμώντας όλες τις "αμαρτίες" της Γερμανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε πρόσφατα τη Γερμανίδα Πρεσβευτή Άνκα Φέλντχουσεν να εκφράσει την "βαθιά απογοήτευση" του Κιέβου για την απόφαση της Γερμανίας να μην προμηθεύσει αμυντικά όπλα στην χώρα του. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, τέτοιες δηλώσεις, ιδιαίτερα σχετικά με την απουσία προοπτικής επιστροφής της Κριμαίας και τους δισταγμούς για αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός είπε ότι οι Ουκρανοί θα το θυμούνται "για δεκαετίες. ».
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.