Alastair Crooke, Strategic Culture Foundation, 6-3-22
[O συντάκτης του άρθρου είναι Βρετανός πρώην διπλωμάτης και στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Συζήτησης Διεθνών Συγκρούσεων με έδρα την Βηρυτό και γεωπολιτικός αναλυτής διεθνούς ακτινοβολίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι και αυτός (ο πρώην εκπαιδευμένος Βρετανός κατάσκοπος) συμπίπτει με τον Ινδό διπλωμάτη Μπανδρακουμάρ στην διάγνωση ότι τα αιφνίδια, αυθαίρετα, και δικτατορικά ουκάζια της- μη εκλεγμένης και ανωμάλως κυρίαρχης στην ΕΕ- κ. Φον ντερ Λάϊεν αναδίδουν πολύ έντονη και επικίνδυνη -για την Ευρώπη- οσμή ναζισμού, τον οποίο υπηρέτησαν μαχητικά οι πρόγονοί της.]
Μετάφραση/εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού
H Ευρώπη απομακρύνεται από τη Ρωσία, την Κίνα και την αναδυόμενη ολοκληρωμένη ασιατική αγορά.
Στo τριπλό πλήγμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η ΕΕ αρχικά δεν σκόπευε στην κατάρρευση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μακριά από αυτό: Το πρώτο ένστικτό της ήταν να βρει τα μέσα για να συνεχίσει να αγοράζει τις ενεργειακές της προμήθειες (που κατέστησαν πιο ζωτικής σημασίας με την κατάσταση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου που αιωρούνται κοντά στο μηδέν). Εξαιρούνται οι αγορές ενέργειας, ειδικών μετάλλων, σπάνιων γαιών (όλα απαραίτητα για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας) και γεωργικών προϊόντων. Εν ολίγοις, με την πρώτη ματιά, τα νήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος προορίζονταν να παραμείνουν άθικτα.
Ο κύριος στόχος, αντίθετα, ήταν να μπλοκάρει τον πυρήνα της ικανότητας του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος να αντλήσει κεφάλαια – που συμπληρώνεται από συγκεκριμένες κυρώσεις στην Alrosa, σημαντικό παράγοντα στην αγορά διαμαντιών, και τη Sovcomflot, έναν φορέα εκμετάλλευσης στόλου δεξαμενόπλοιων.
Στη συνέχεια, το πρωί του περασμένου Σαββάτου (26 Φεβρουαρίου) όλα άλλαξαν. Έγινε ένα blitzkrieg: "Διεξάγουμε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο στη Ρωσία. Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Le Maire (λόγια, είπε αργότερα,είχε μετανιωώσει).
Εκείνο το Σάββατο, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοι ενήργησαν για να παγώσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που διατηρούνται στο εξωτερικό. Και ορισμένες ρωσικές τράπεζες (στο τέλος 7) επρόκειτο να αποβληθούν από την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT. Η πρόθεση έγινε δεκτή ανοιχτά σε μια ανεξήγητη ενημέρωση των ΗΠΑ: Ήταν να προκληθεί μια «επιδρομή αρκούδας» (δηλαδή μια ενορχηστρωμένη μαζική πώληση) του Ρουβλίου την επόμενη Δευτέρα που θα κατέρριπτε την αξία του νομίσματος.
Ο σκοπός της δέσμευσης των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας ήταν διττός: Πρώτον, να αποτραπεί η υποστήριξη του ρουβλίου από την Τράπεζα. Και δεύτερον, να δημιουργηθεί μια εμπορική τράπεζα ρευστότητας στο εσωτερικό της Ρωσίας για να τροφοδοτήσει μια συντονισμένη εκστρατεία κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου για να τρομάξει τους Ρώσους να πιστέψουν ότι ορισμένες εγχώριες τράπεζες μπορεί να καταρρεύσουν - προκαλώντας έτσι μια πολιορκία στα ΑΤΜ και να ξεκινήσουν μια τραπεζική αιμορραγία, με άλλα λόγια.
Πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, τον Αύγουστο του 1998, η Ρωσία αθέτησε το χρέος της και υποτίμησε το ρούβλι, πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση που κορυφώθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αντικαθιστά τον Μπόρις Γιέλτσιν. Το 2014, υπήρξε μια παρόμοια προσπάθεια των ΗΠΑ να συντρίψουν το Ρούβλι μέσω κυρώσεων και μεθόδευσης (με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας) μιας πτώσης 41% στις τιμές του πετρελαίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Είναι σαφές ότι, το περασμένο Σάββατο το πρωί, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι «επιλεγμένες» ρωσικές τράπεζες θα αποβληθούν από το SWIFT και το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών και διευκρίνισε το σχεδόν άνευ προηγουμένου πάγωμα των αποθεματικών της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, γίναμε μάρτυρες της επανάληψης του 1998. Η κατάρρευση της οικονομίας (όπως είπε ο Le Maire), μια πορεία προς τις εγχώριες τράπεζες και η προοπτική της αύξησης του πληθωρισμού. Αυτός ο συνδυασμός αναμενόταν να οδηγήσει σε μια πολιτική κρίση – αν και αυτή τη φορά είχε ως στόχο την ανατροπή του Πούτιν, – «αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία», όπως πρότεινε αυτή την εβδομάδα μια ανώτερη αμερικανική «δεξαμενή σκέψης».
Στο τέλος, το ρούβλι έπεσε, αλλά δεν κατέρρευσε. Το ρωσικό νόμισμα , μετά από μια αρχική πτώση, μάλλον ανέκαμψε περίπου στο ήμισυ της πρόωρης πτώσης του. Οι Ρώσοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ τη Δευτέρα, αλλά ο πανικός στις τράπεζες δεν πραγματοποιήθηκε. Η Μόσχα το «διαχειριζόταν».
Αυτό που συνέβη εκείνο το Σάββατο, το οποίο ώθησε την ΕΕ να αλλάξει από μέτριες κυρώσεις για να εμπλακεί πλήρως σε έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, δεν είναι σαφές: Μπορεί να προέκυψε από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, ή να προήλθε εκ των έσω, καθώς η Γερμανία εκμεταλλεύθηκε ένα πρόσφορο άλλοθι για να επανέλθει στο δρόμο της στρατικοποίησης για τρίτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες: Για να επαναφέρει τη Γερμανία ως μεγάλη στρατιωτική δύναμη, έναν δυναμικός συμμετέχοντα στην παγκόσμια πολιτική.
Και αυτό – πολύ απλά – δεν θα μπορούσε να είναι δυνατό χωρίς σιωπηρή ενθάρρυνση των ΗΠΑ.
Ο πρέσβης Bhadrakumar σημειώνει ότι οι υποκείμενες μετατοπίσεις που εκδηλώθηκαν από τη φον ντερ Λάιεν το Σάββατο «προαναγγέλλουν μια βαθιά αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι δελεαστικό, αλλά τελικά μάταιο, να τεθεί αυτή η αλλαγή ως αντίδραση στη ρωσική απόφαση για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Το πρόσχημα παρέχει μόνο το άλλοθι, ενώ η μετατόπιση είναι αγκυροβολημένη στο παιχνίδι εξουσίας και έχει τη δική της δυναμική». Συνεχίζει,
"Χωρίς αμφιβολία, οι τρεις εξελίξεις — η απόφαση της Γερμανίας να εντείνει τη στρατιωτικοποίησή της [δαπανώντας επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ]· η απόφαση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα και η ιστορική απόφαση της Γερμανίας να αντιστρέψει την πολιτική της να μην προμηθεύει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες — σηματοδοτούν μια ριζική μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σκέψη για μια στρατιωτική ανασυγκρότηση, η ανάγκη να είναι η Γερμανία ένας «δυναμικός» συμμετέχων στην παγκόσμια πολιτική και η αποτίναξη του συμπλέγματος ενοχής της και η απόφαση να ξαναγίνει «ετοιμοπόλεμη» - όλα αυτά προηγούνται κατά πολύ της τρέχουσας κατάστασης γύρω από την Ουκρανία».
Η επέμβαση της φον ντερ Λάιεν μπορεί να ήταν καιροσκοπισμός, καθοδηγούμενη από την αναβίωση της γερμανικής φιλοδοξίας του SPD (και ίσως από την δική της εχθρότητα προς τη Ρωσία, που απορρέει από την οικογενειακή της σχέση με τη γερμανική κατάληψη του Κιέβου από τα SS), ωστόσο οι συνέπειές της είναι πιθανόν βαθιές.
Για να είμαστε σαφείς, σε ένα Σάββατο, η φον ντερ Λάιεν τράβηξε τον διακόπτη για να απενεργοποιήσει τα κύρια μέρη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής λειτουργίας: παρεμπόδιση των διατραπεζικών μηνυμάτων, κατάσχεση συναλλαγματικών αποθεμάτων και μείωση των εμπορικών συναλλαγών. Δήθεν αυτό το «κάψιμο» των παγκόσμιων δομών γίνεται (όπως η καύση χωριών στο Βιετνάμ) για να «σωθεί» η φιλελεύθερη τάξη.
Ωστόσο, αυτό πρέπει να ληφθεί παράλληλα με την απόφαση της Γερμανίας και της ΕΕ για προμήθεια όπλων (όχι σε οποιαδήποτε παλιά "ζώνη συγκρούσεων"), αλλά ειδικά σε δυνάμεις που πολεμούν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Τα πολεμοχαρή στοιχεία σε εκείνες τις ουκρανικές δυνάμεις που «αντιστέκονται» στη Ρωσία είναι νεοναζιστικές δυνάμεις με μακρά ιστορία διάπραξης αγριοτήτων εναντίον των ρωσόφωνων ουκρανικών λαών.
Η Γερμανία θα συμμετάσχει με τις ΗΠΑ στην εκπαίδευση αυτών των ναζιστικών στοιχείων στην Πολωνία. Η CIA το κάνει αυτό από το 2015. (Έτσι, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία, η Γερμανία και η ΕΕ ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους εθελοντές να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ναζιστικά στοιχεία για να αντισταθούν στη Ρωσία, όπως ακριβώς οι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν για να αντισταθούν στη Ρωσία στη Συρία).
Τι παράδοξο! Ουσιαστικά, η φον ντερ Λάιεν επιβλέπει την οικοδόμηση ενός «Τείχους του Βερολίνου» της ΕΕ – αν και με σκοπό να αντιστρέψει τώρα – τον διαχωρισμό της ΕΕ από τη Ρωσία. Και για να ολοκληρώσει τον παραλληλισμό, ανακοίνωσε ακόμη ότι οι εκπομπές Russia Today και Sputnik θα απαγορευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να ακούσουν μόνο εξουσιοδοτημένα μηνύματα της ΕΕ – (ωστόσο, μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή, εμφανίζονται ρωγμές σε αυτή τη αυστηρά ελεγχόμενη δυτική αφήγηση – «ο Πούτιν ΔΕΝ είναι τρελός και η ρωσική εισβολή ΔΕΝ αποτυγχάνει», προειδοποιεί κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής των ΗΠΑ στην Daily Mail.
Έτσι, ο Μπάιντεν έχει τέλικά την «επιτυχία» της εξωτερικής πολιτικής του: η Ευρώπη απομακρύνεται από τη Ρωσία, την Κίνα και την αναδυόμενη ολοκληρωμένη ασιατική αγορά. Έχει επιβάλει κυρώσεις στην «εξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο (χωρίς προοπτική άμεσων εναλλακτικών λύσεων) και έχει ριχτεί στο σχέδιο Μπάιντεν. Στη συνέχεια, η ΕΕ επικεντρώνεται στην επιβολή κυρώσεων στην Κίνα;
Θα κρατήσει αυτό; Φαίνεται απίθανο. Η γερμανική βιομηχανία έχει μακρά ιστορία για τη διοργάνωση των δικών της εμπορικών συμφερόντων πριν από ευρύτερες γεω-δημοσκοπικές φιλοδοξίες – πριν, ακόμη, από τα συμφέροντα της ΕΕ. Και στη Γερμανία, η επιχειρηματική τάξη είναι ουσιαστικά η πολιτική τάξη και χρειάζεται ανταγωνιστική ενέργεια.
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει ελάχιστο ή καθόλου ενθουσιασμό για να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (η Κίνα έχει αποκλείσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας), η Ευρώπη βρίσκεται σε υστερία. Αυτό δεν θα σβήσει γρήγορα. Το νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που ανεγέρθηκε στις Βρυξέλλες μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Αλλά τι γίνεται με τις ακούσιες συνέπειες στις «κυρώσεις» του περασμένου Σαββάτου: οι «άγνωστοι άγνωστοι» στην περίφημη φράση του Ράμσφιλντ; Η άνευ προηγουμένου απενεργοποίηση που επηρεάζει ένα βασικό μέρος του συστήματος Παγκοσμιοποίηση δεν μεταφορτώθηκε σε ένα ουδέτερο, αδρανές πλαίσιο – εξελίχθηκε σε μια συναισθηματικά υπερφορτωμένη ατμόσφαιρα ρωσοφοβίας.
Ενώ τα κράτη της ΕΕ ήλπιζαν να διαθέσουν ρωσικές ενεργειακές αποστολές, δεν έλαβαν υπόψη τη φρενίτιδα που προκάλεσε η Ρωσία. Η αγορά πετρελαίου έχει απεργήσει, ενεργώντας σαν η ενέργεια να ήταν ήδη στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων: Τα πετρελαιοφόρα είχαν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν τα ρωσικά λιμάνια λόγω φόβων για κυρώσεις και οι τιμές των πετρελαιοφόρων σε ρωσικές αργές διαδρομές έχουν εκτιναχθεί έως και εννέα φορές τις τελευταίες ημέρες. Αλλά τώρα, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παραβίαση σύνθετων περιορισμών σε διαφορετικές δικαιοδοσίες, διυλιστήρια και τράπεζες διστάζουν να αγοράσουν οποιοδήποτε ρωσικό πετρέλαιο, αναφέρουν έμποροι και άλλοι που εμπλέκονται στην αγορά. Οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται επίσης ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν άμεσα μέτρα που στοχεύουν στις εξαγωγές πετρελαίου, σε περίπτωση που ενταθούν οι μάχες στην Ουκρανία.
Οι αγορές εμπορευμάτων βρίσκονται σε αναταραχή από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έκανε άλμα μέχρι και 60% την Τετάρτη, καθώς αγοραστές, έμποροι και αποστολείς αποφεύγουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Ένας συνδυασμός κυρώσεων και εμπορικών αποφάσεων από τους αποστολείς και τους ασφαλιστές να απομακρυνθούν έχει μειώσει σημαντικά αυτή τη συμβολή στις παγκόσμιες προμήθειες την τελευταία εβδομάδα. Ένας προεπιλεγμένος καταρράκτης από δυτικές εταιρείες είναι απολύτως δυνατός. Και η διακοπή της γραμμής ανεφοδιασμού είναι αναπόφευκτη.
Πολλοί θα επηρεαστούν από την αναταραχή των βασικών προϊόντων, αλλά με τη Ρωσία να παρέχει το 25% των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, η αύξηση του σιταριού κατά 21% και η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού κατά 16% από την 1η Ιανουαρίου θα αποτελέσουν καταστροφή για πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, μεταξύ άλλων.
Όλη αυτή η διαταραχή στις αγορές έρχεται ακόμη και πριν η Μόσχα απαντήσει με τα δικά της αντίμετρα. Έχουν σιωπήσει μέχρι στιγμής - αλλά τι γίνεται αν η Μόσχα απαιτεί να γίνουν μελλοντικές πληρωμές με (το κινεζικό νόμισμα)Γιουάν για την ενέργεια ;
Εν ολίγοις, οι αλλαγές που καθορίστηκαν από την φον ντερ Λάιεν και την ΕΕ, με την αύξηση του κόστους του αργού πετρελαίου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τις παγκόσμιες αγορές σε κρίση και να πυροδοτήσουν κλιμακούμενο πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κόστους που δημιουργείται από το ενεργειακό κόστος αυξάνεται και οι διαταραχές των τροφίμων δεν είναι τόσο εύκολα ευαίσθητες σε νομισματικές λύσεις. Εάν το καθημερινό δράμα του πολέμου στην Ουκρανία αρχίσει να ξεθωριάζει από τη δημόσια θέα και ο πληθωρισμός συνεχιστεί, το πολιτικό κόστος του σαββατιάτικου δράματος της φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό να είναι πανευρωπαϊκή ύφεση.
«Από πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται υπό το βάρος των λογαριασμών ενέργειας που δραπετεύουν», σημειώνει το OilPrice.com. Στη Γερμανία, για ορισμένους, η ενέργεια ενός μηνός κοστίζει το ίδιο με αυτό που πλήρωναν για έναν ολόκληρο χρόνο· Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση αύξησε το ανώτατο όριο τιμών για τους λογαριασμούς ενέργειας κατά 54%, και στην Ιταλία μια πρόσφατη αύξηση του εγχώριου ενεργειακού κόστους κατά 40% θα μπορούσε τώρα σχεδόν να διπλασιαστεί.
Οι New York Times περιγράφουν αυτόν τον αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες ως κάτι λιγότερο από «τρομακτικό», καθώς όλα τα είδη μικρών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη (πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας) αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς το ενεργειακό κόστος υπερτερεί των κερδών. Οι μεγάλες βιομηχανίες δεν έχουν ανοσία ούτε σε σοκ αυτοκόλλητων. "Σχεδόν τα δύο τρίτα των 28.000 εταιρειών που ρωτήθηκαν από την Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων αυτό το μήνα αξιολόγησαν τις τιμές της ενέργειας ως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κινδύνους τους... Για όσους βρίσκονται στον βιομηχανικό τομέα, ο αριθμός ήταν μέχρι και 85 τοις εκατό."
Θυμάται κανείς αυτή την παλιά πρόβλεψη από τη Μέση Ανατολή, ότι οι δυτικές αξίες θα στραφούν εναντίον της ίδιας της Δύσης και τελικά θα την καταβροχθίσουν.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.