Διαβάζουμε: «Για τετραπλασιασμό του ενεργειακού κόστους των δήμων το 2022, σε σύγκριση με το 2021, κάνουν λόγο οι δήμαρχοι της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του ανεξέλεγκτου ενεργειακού κόστους, ανέφερε ότι ο λογαριασμός για φέτος μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια.»
Αυτό για το Δήμο της Λαμίας, όπως και για κάθε δήμο, σημαίνει σχέδιο δράσης και ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα λήψη μέτρων για οικονομία στην κατανάλωση και τον περιορισμό της σπατάλης και παράλληλα μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εξασφάλιση ενεργειακών πόρων.
Εκτός από τον πλήρη έλεγχο/απογραφή όλων των δημοτικών συνδέσεων/ρολογιών κατανάλωσης ρεύματος, τις οποίες πληρώνει ο δήμος στη ΔΕΗ (πού είναι, τι εξυπηρετούν, τι φωτίζουν, μήπως δεν χρειάζονται κλπ), το σχέδιο δράσης μπορεί άμεσα να περιλαμβάνει:
1. Μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοτικών κτιρίων και όλων των κτιρίων, που ο δήμος έχει την ευθύνη της ενεργειακής τους διαχείρισης.
2. Έλεγχο στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης για απώλειες (ανοιχτά παράθυρα μαζί με καλοριφέρ, αντλίες θερμότητας και air-condition κλπ).
3. Έλεγχο στο φωτισμό των δημοτικών κτιρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων τις νυχτερινές ώρες.
4. Έλεγχο στα αρδευτικά δίκτυα και στις γεωτρήσεις, που πληρώνει ο Δήμος.
5. Συστήματα τηλεχειριζόμενα έξυπνου φωτισμού, με εξασθένησή τους ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.
6. Ασύρματους μετρητές ενέργειας που να ελέγχουν, ανάλογα με την μέρα και την ώρα, αν είναι λογική η κατανάλωση, που υπάρχει στα δημοτικά κτήρια.
7. Μειωμένη κατανάλωση στους υπολογιστές με χρήση λειτουργιών εξοικονόμησης.
Μεσοπρόθεσμα: μπορεί ο δήμος να στραφεί στην παραγωγή ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε στέγες, όπου είναι δυνατόν, στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και στα Συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας (Net metering) στα σχολεία συνδυασμένα με οθόνες πληροφοριακού χαρακτήρα προκειμένου τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, να ευαισθητοποιηθούν στις ΑΠΕ.
Μακροπρόθεσμα: να αρχίσει η υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Μελέτης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Λαμίας, που να αφορά και στην παραγωγή και στην κατανάλωση συνολικά της ενέργειας, στα πλαίσια και των υποχρεώσεων απέναντι στον Κλιματικό Νόμο.
Λαμία, 28.3.2022
Στέφανος Σταμέλλος
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.