Moon of Alabama, 11-5-22
[ Η αμερικανική αυτή ιστοσελίδα, με το εκκεντρικό όνομα, έχει διακριθεί και σε πολλές προηγούμενες διεθνείς κρίσεις και αμερικανικές πολεμικές εμπλοκές για την παγερή της αμεροληψία, την προσήλωση στην αντικειμενικότητα, την φροντίδα για το κύρος της και την λακωνικότητα των κειμένων της. Επιζητείται διεθνώς ως αξιόπιστη αμερικανική πηγή ενημέρωσης]
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Μετά από πολλές συζητήσεις για την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υποτιθέμενη έλλειψη ρωσικών πολεμικών ικανοτήτων, το Κογκρέσο ψήφισε άλλο ένα κονδύλι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όπλα και οικονομική στήριξη. Αυτό ανεβάζει το σύνολο σε περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία.
Τα περισσότερα χρήματα θα πάνε στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, στη CIA και σε διάφορους Ουκρανούς ολιγάρχες. Σχεδόν τίποτα δεν θα παραληφθεί από όσους έχουν ανάγκη.
Με την έγκριση αυτού του πακέτου η πραγματικότητα επιτρέπεται να γλιστρήσει σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με αναφορές σχετικά με το θέμα.
Όχι ένα αλλά δύο δημοσιεύματα στους New York Times θρηνούν ξαφνικά για την τεράστια έκταση γης που έχουν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία:
Πόσο από την Ουκρανία κατέχει η Ρωσία;
Η γεωγραφική πραγματικότητα του πολέμου της Ουκρανίας: Η Ρωσία έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της Ανατολής
Από το τελευταίο:
Ωστόσο, η κατάληψη του Ντονμπάς, σε συνδυασμό με την πρώιμη επιτυχία της ρωσικής εισβολής στην κατάληψη τμημάτων της νότιας Ουκρανίας που συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, δίνει στο Κρεμλίνο τεράστια επιρροή σε κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Και οι Ρώσοι απολαμβάνουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της ναυτικής κυριαρχίας στη Μαύρη Θάλασσα, τη μόνη θαλάσσια οδό για το ουκρανικό εμπόριο, το οποίο έχουν παραλύσει με ένα εμπάργκο που θα μπορούσε τελικά να λιμοκτονήσει οικονομικά την Ουκρανία και ήδη συμβάλλει στην παγκόσμια έλλειψη σιτηρών.
Έχω συχνά επισημάνει ότι η ουκρανική πρώτη γραμμή θα έχει τεράστιο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού. Είναι ακόμα χειρότερο απ' ό,τι νόμιζα.
Στο κεντρικό νοσοκομείο στο Κραματότσκ, μια πόλη στο Ντόνετσκ, τα ασθενοφόρα τρέχουν μέρα και νύχτα, μεταφέροντας στρατιώτες τραυματίες από το μέτωπο, οι οποίοι περιγράφουν ότι καθηλώθηκαν από σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς.
Περίπου το 80 τοις εκατό των ασθενών τραυματίζονται από εκρηκτικά όπως νάρκες και οβίδες πυροβολικού, δήλωσε ο λοχαγός Εντουάρ Αντονόβσκι, αναπληρωτής διοικητής της ιατρικής μονάδας στο νοσοκομείο. Εξαιτίας αυτού, ανέφερε, πολύ λίγοι ασθενείς έχουν σοβαρά τραύματα. Είτε είσαι αρκετά μακριά από μια έκρηξη για να επιβιώσεις είτε όχι, είπε.
«Είτε έχουμε μέτριους τραυματισμούς είτε θανάτους», δήλωσε ο Λοχαγός Αντονόβσκι.
Εκτός από αυτές τις πιο ρεαλιστικές αναφορές, οι NYT επέτρεψαν σε έναν από τούς τους δημοσιογράφους να γράψει ένα άρθρο γνώμης κατά της διεύρυνσης του πολέμου:
Η Αμερική και οι σύμμαχοί της θέλουν να ματώσουν τη Ρωσία. Πραγματικά δεν θα έπρεπε.
Αρχικά, η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία σχεδιάστηκε κυρίως για να αμυνθεί κατά της εισβολής. Τώρα έχει μια πολύ μεγαλύτερη φιλοδοξία: να αποδυναμώσει την ίδια τη Ρωσία. Παρουσιάζεται ως απάντηση κοινής λογικής στη ρωσική επιθετικότητα, στην πραγματικότητα, η μετατόπιση ισοδυναμεί με σημαντική κλιμάκωση.
Επεκτείνοντας την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε όλους τους τομείς και διακόπτοντας κάθε διπλωματική προσπάθεια για να σταματήσουν τις συγκρούσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης σύγκρουσης. Παίρνουν ένα ρίσκο πολύ εκτός γραμμής για οποιοδήποτε ρεαλιστικό στρατηγικό κέρδος.
...
Όταν ήμουν στην Ουκρανία κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ακόμη και ένθερμοι Ουκρανοί εθνικιστές εξέφρασαν απόψεις πολύ πιο ρεαλιστικές από εκείνες που είναι ρουτίνα στην Αμερική τώρα. Οι συζητήσεις για ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία και τα διεθνώς ελεγχόμενα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ έχουν εξοστρακισθεί υπέρ του κομπασμού και της υπεροψίας.
...
Επιπλέον, η εισβολή οδήγησε άμεσα σε μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες σε ευρωπαϊκές δυνάμεις δεύτερης και τρίτης βαθμίδας. Ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη έχει δεκαπλασιαστεί και είναι πιθανή μια σκανδιναβική επέκταση του οργανισμού. Πραγματοποιείται ένας γενικός επανεξοπλισμός της Ευρώπης, ο οποίος δεν οδηγείται από την επιθυμία για αυτονομία από την αμερικανική εξουσία, αλλά για την υπηρεσία της. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετή επιτυχία. Δεν είναι σαφές τι άλλο πρέπει να κερδίσουμε αποδυναμώνοντας τη Ρωσία, πέρα από τις φαντασιώσεις αλλαγής καθεστώτος.
...
Οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο μιας νέας στρατηγικής για την Ουκρανία. Αντίθετα, τα σύνορα του πολέμου επεκτείνονται και ο ίδιος ο πόλεμος μεταμορφώνεται ως ένας αγώνας μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, στον οποίο το Ντονμπάς είναι το σύνορο της ελευθερίας. Αυτό δεν είναι απλά ρητορική υπερβολή. Είναι απερισκεψία. Οι κίνδυνοι δεν χρειάζεται καν να δηλωθούν.
Πράγματι. Η τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ θα καταλήξει σε καταστροφή για την Ουκρανία επειδή βασίζεται σε ψευδείς αφηγήσεις. Ο αντισυνταγματάρχης Ντάνιελ Ντέιβις έχει επανειλημμένα διατυπώσει μια πιο ρεαλιστική άποψη για τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία. Το τελευταίο του άρθρο ταιριάζει σε αυτήν την κατηγορία:
Η πρόοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς σημαίνει ότι η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα κερδίσει τον πόλεμο
Τις τελευταίες ημέρες, μια συγχορδία ανώτερων ηγετών τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ουάσιγκτον έχουν εκδώσει προκλητικούς ισχυρισμούς ότι όχι μόνο αντιστάθηκαν στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά πίεσαν προς την κατεύθυνση της απόλυτης νίκης. Αν και οι φιλοδοξίες αυτές είναι απολύτως κατανοητές, δεν είναι συνετό να καθοριστεί πολιτική που θα επιδιώκει ένα προτιμώμενο αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει μια λογική οδός με την οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι δείκτες, οι βασικές αρχές του πολέμου και οι τρέχουσες τάσεις στο πεδίο της μάχης υποστηρίζουν την προοπτική μιας ουκρανικής ήττας.
Ο Ντέιβις περιγράφει σωστά την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση επί τόπου και καταλήγει:
Συνεχίζοντας να επιδιώκουν στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία, τα στρατεύματα της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να πολεμούν, δεν θα επιδιωχθεί ρεαλιστικά καμία διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων και πιθανότατα τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι Ουκρανοί πολίτες και στρατεύματα θα συνεχίσουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται, περισσότερες πόλεις να καταστρέφονται και οι οικονομικές και επισιτιστικές κρίσεις – τόσο για την Ουκρανία όσο και για τον κόσμο – θα επιδεινωθούν. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει (μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, όχι μια ουκρανική στρατιωτική νίκη), αλλά το κόστος για το Κίεβο θα είναι πολύ, πολύ χειρότερο.
Ένας άλλος πρώην στρατιωτικός που έχει μια ρεαλιστική άποψη του πολέμου είναι ο απόστρατος συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ . Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου ηγήθηκε μιας μονάδας στη μάχη του 73 Easting:
Ο ΜακΓκρέγκορ ήταν ο «αξιωματικός επιχειρήσεων της μοίρας που ουσιαστικά διηύθυνε τη Μάχη των 73 Ανατολικών» κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Αντιμετωπίζοντας έναν Ιρακινό αντίπαλο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ηγήθηκε ενός αποσπάσματος που αποτελείτο από 19 άρματα μάχης, 26 μαχητικά οχήματα Bradley και 4 ολμοφόρα M1064 μέσω της αμμοθύελλας στο 73 Easting περίπου στις 16:18 στις 26 Φεβρουαρίου 1991 κατέστρεψε σχεδόν 70 ιρακινά τεθωρακισμένα οχήματα χωρίς απώλειες των ΗΠΑ σε διάστημα 23 λεπτών στη μάχη.
Ο προηγουμένως αναφερόμενος Υπολοχαγός Ντέιβις τραυματίστηκε στην ίδια μάχη. Καθώς και οι δύο άνδρες έχουν δει πραγματικό μηχανοποιημένο πόλεμο, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.
Ο ΜακΓκρέγκορ προειδοποιεί για διεύρυνση του πολέμου μέσω πολωνικής επέμβασης στη δυτική Ουκρανία, η οποία τελικά θα σύρει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο:
Η απειλή της πολωνικής εμπλοκής στην Ουκρανία
Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που προέβλεψαν οι δυτικοί παρατηρητές.
Γιατί η Πολωνία, με τη βοήθεια της Λιθουανίας, να προσπαθήσει να πάρει τη δυτική Ουκρανία; Όλα έχουν να κάνει με την Ιστορία.:
Η Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, επίσημα γνωστή ως Βασίλειο της Πολωνίας και Μέγα Δουκάτο της Λιθουανίας και, μετά το 1791, ως Κοινοπολιτεία της Πολωνίας, ήταν μια ομοσπονδία της Πολωνίας και της Λιθουανίας που κυβερνήθηκε από έναν κοινό μονάρχη, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της Πολωνίας και μεγάλος δούκας της Λιθουανίας. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες χώρες της Ευρώπης του 16ου έως 17ου αιώνα. Στη μεγαλύτερη εδαφική έκτασή της, στις αρχές του 17ου αιώνα, η Κοινοπολιτεία κάλυψε σχεδόν 1.000.000 km2 (400.000 τετραγωνικά μίλια) και από το 1618 διατήρησε έναν πολυεθνικό πληθυσμό σχεδόν 12 εκατομμυρίων.
Εδώ είναι πώς αυτή η Κοινοπολιτεία έμοιαζε σε ένα χάρτη με τα τρέχοντα σύνορα:
Έχουν γίνει εδώ και λίγο καιρό συζητήσεις ότι η Πολωνία θα στείλει μια «ειρηνευτική» δύναμη για να καταλάβει τη Γαλικία στη δυτική Ουκρανία. Εγώ το προέβλεψα στις 24 Φεβρουαρίου, στην αρχή του πολέμου:
Χάρη στις προσθήκες του Στάλιν στην Ουκρανία, τρεις χώρες, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, έχουν αξιώσεις στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. Αν θέλουν να τα αρπάξουν ξανά, είναι ίσως η καλύτερη στιγμή να το κάνουν. Παρά το γεγονός ότι είναι μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο πιθανότατα δεν θα στηρίξει τέτοιες κινήσεις, οι τρεις αυτοί θα έχουν δυσκολίες εσωτερικής πολιτικής για να αντισταθούν στην πρόκληση.
Ένα επίσημο έγγραφο δείχνει τώρα ότι μια πολωνική/λιθουανική επιχείρηση θα ξεκινήσει στις 22-24 Μαΐου.
Άρχοντας του πολέμου @lord_of_war____ - 14:46 UTC · 10 Μαΐου 2022
🇺🇦🇵🇱Το έγγραφο εστάλη στον Πρόεδρο της Κρατικής Συνοριακής Υπηρεσίας της Ουκρανίας, Σέρχι Ντέινεκ, δηλώνοντας ότι στις 22-24. Μαίου κοινό «λιθουανικό-πολωνικό ειρηνευτικό άγημα» αποτελούμενο από 4 τάγματα, 9.500 στρατιώτες και 279 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού [προγραμματισμένο να εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας. Μια άλλη επιβεβαίωση της ανάπτυξης σχεδίων για την κατοχή και την περαιτέρω διαίρεση της χώρας. Ακόμη και αν το συγκεκριμένο έγγραφο αποδειχθεί πλαστό (το οποίο δεν αποκλείεται), δεν αλλάζει τη γενική πορεία της Δύσης σε σχέση με την Ουκρανία.]
εικόνα
9.500 στρατιώτες είναι πολύ περισσότεροι από το κατάλληλο για 4 τάγματα. Ένα τάγμα έχει συνήθως περίπου 400-800 στρατιώτες. Αυτό είναι περισσότερο σαν τρεις μικρές ταξιαρχίες με 3-4 τάγματα η κάθε μία.
Μια πολωνική/λιθουανική κίνηση είναι ακριβώς αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο Συνταγματάρχης Macgregor:
Δέκα εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, είναι διδακτικό να επανεξεταστεί η στρατηγική εικόνα. Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που προέβλεψαν δυτικοί παρατηρητές. Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνονται διαλυμένες και εξαντλημένες. Οι προμήθειες που φθάνουν στα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα κλάσμα αυτού που χρειάζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αντικαταστάσεις και τα νέα όπλα καταστρέφονται πολύ πριν φτάσουν στο μέτωπο.
Αντιμέτωπη με την αδιαμφισβήτητη αποτυχία της αμερικανικής βοήθειας και την εισροή νέων όπλων για τη διάσωση των ουκρανικών δυνάμεων από ορισμένες καταστροφές, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απελπισμένη να αντιστρέψει την κατάσταση και να σώσει το κύρος της. Η Πολωνία φαίνεται να προσφέρει μια διέξοδο. Το πιο σημαντικό, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασαν και οι δύο την επιθυμία να διαγραφούν τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τη Βαρσοβία αναφέρουν ότι μετά την απόρριψη από την Ουάσιγκτον των προτάσεων για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, μαζί με τη μεταφορά πολωνικών αεροσκαφών MIG-29 σε Ουκρανούς πιλότους, το πολωνικό γενικό επιτελείο έλαβε αθόρυβα εντολή να καταρτίσει σχέδια παρέμβασης στην ουκρανική σύγκρουση καταλαμβάνοντας το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας . Φυσικά, η στρατιωτική δράση αυτής της κλίμακας θα απαιτούσε την έγκριση του Κιέβου, αλλά δεδομένου του de facto ελέγχου της Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση Ζελένσκι, η έγκριση για πολωνική στρατιωτική επέμβαση δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.
Προφανώς, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να ελπίζει ότι μια σύγκρουση στην οποία θα εμπλέκουν Ρώσους και Πολωνούς σε οποιαδήποτε μορφή – συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πολωνικών δυνάμεων στην ουκρανική πλευρά των συνόρων – θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει από το συμβούλιο του ΝΑΤΟ να συνεδριάσει και να αντιμετωπίσει το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ, ή τουλάχιστον μεγάλα μέρη του, θα συμμετάσχουν ενεργά στον ουκρανικό πόλεμο εντολοδόχων κατά της Ρωσίας. Αν και πιστεύω ότι η Ρωσία απέκρυψε δυνάμεις από τον σημερινό πόλεμο για να αμυνθεί τελικά κατά του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε είσοδός της Πολωνίας στον πόλεμο θα επέκτεινε σημαντικά τις μάχες και ο κίνδυνος μιας πυρηνικής ανταλλαγής θα ήταν επικείμενος.
Δημοσιεύτηκε από b στις Μαίου11, 2022 στις 15:43 UTC | Περμαλίν
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.