Ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί από το Ιράν, υπήρξε ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με βαθμολογία 18,25

Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί απέδειξε πως καμία δυσκολία δεν μπορεί να βάλει «φρένο» στα όνειρα και τις φιλοδοξίες μέσα από την τεράστια επιτυχία του στις φετινές πανελλήνιες. Στις λήψεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο Μπαϊγκί φοράει μια άσπρη μπλούζα με το Πυθαγόρειο θεώρημα για να τιμήσει, όπως λέει, «τον καθηγητή του στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που τον βοήθησε τόσο πολύ».

Όταν τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, ο διακεκριμένος μαθητής έφτανε με την οικογένειά του στη Λέσβο με μια φουσκωτή βάρκα από τα τουρκικά παράλια, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί την πρόοδο που θα έκανε στη συνέχεια και σίγουρα δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα αρίστευε στις εξετάσεις.

Με 18,25, έγινε ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση.

«Ε, λογικό είναι», εξηγεί, γελώντας στο stonisi.gr αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε καθόλου ελληνικά. Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όπου ο πατέρας του ήταν ενάντια εκεί στο θεοκρατικό καθεστώς. Από μια ακτή της Τουρκίας ένα βράδυ «στις 15 Αυγούστου του 2019» πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου.

Από το ΚΥΤ και τον καταυλισμό στη Μόρια, ο ίδιος με την οικογένειά του βρέθηκαν στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και τους τελευταίους μήνες, «πήραν χαρτιά, νοίκιασαν σπίτι και ζουν εδώ κανονικά».



Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ και το βασικότερο κίνητρο της επιτυχίας του ήταν η βοήθεια των καθηγητών του, όπως περιγράφει αφού δεν σταμάτησε λεπτό να διαβάζει και να εξελίσσεται. Κάπως έτσι έμαθε ελληνικά σε τρία χρόνια καθώς ζούσε σε περιβάλλον που μιλούσε τη γλώσσα.

«Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον αριστούχο πρόσφυγα μαθητή από τη Λέσβο που πέρασε από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της Μόρια και του είπε ότι είναι πηγή αισιοδοξίας. Μάλιστα, τον κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα στο Μαξίμου να συζητήσουν.

Όνειρό του 19χρονου είναι να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και η ιστορία του δίνει πολλά κίνητρα και ελπίδα σε κάθε μαθητή που θέλει να προσπαθήσει παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να απλώνονται μπροστά του.





πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.