Με ανακοίνωσή του το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έκπληξή του από το γεγονός ότι το ίδρυμα Μπότση βράβευσε τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει, ότι «του έχουν επιβληθεί ποινές διαγραφής έξι φορές για σοβαρές παραβάσεις της δεοντολογίας από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ανάμεσά τους και η απεργοσπασία, η οποία απαγορεύεται ρητά και από το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ».
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η εφημερίδα Documento:
-Το 2001 είχε διαγραφεί προσωρινά για ένα χρόνο επειδή έπειτα από καταγγελία του Στέλιου Κούλογλου αποδείχτηκε ότι πλάνα της εκπομπής «Στα στρατόπεδα των Ταλιμπάν» που παρουσιάστηκαν από το κανάλι Tempo, όπου ήταν διευθυντής ειδήσεων, δεν ήταν από το Αφγανιστάν αλλά άσχετα πλάνα από το Πακιστάν.
-Το 2003 διαγράφηκε για ένα χρόνο για εμπλοκή ονόματος άσχετου ατόμου στην υπόθεση της 17Ν.
-Το 2007 διαγράφηκε με ποινή τριών μηνών για χρήση «κομπάρσου» αντί πραγματικής συνέντευξης σε ρεπορτάζ.
-Το 2007 επίσης, διαγράφηκε για 16 μήνες για εμφάνιση σε διαφήμιση.
–Τον Οκτώβριο του 2021 διαγράφηκε για 4 μήνες ως απεργοσπάστης -μαζί με άλλους «εκλεκτούς» συναδέλφους (Χαραλαμπόπουλος, Υποφάντης κ.α.) -στην γενική απεργία του Ιουνίου για τα εργασιακά δικαιώματα.
Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο του ιδρύματος Μπότση παρέδωσε στον Ν. Ευαγγελάτο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του εποπτικού της ΕΣΗΕΑ
«Η πρόσφατη βράβευση δημοσιογράφων από το Ίδρυμα Μπότση για την προαγωγή της δημοσιογραφίας, προκάλεσε το ενδιαφέρον και της κοινής γνώμης, εκτός του δημοσιογραφικού κόσμου.
Σχετικά με την εκδήλωση αυτή, το ΕΟΔ, το οποίο απαρτίζεται από τα δυο Πειθαρχικά Συμβούλια, που εκ του ρόλου τους ελέγχουν την δεοντολογική συμπεριφορά των δημοσιογράφων, διερωτάται πως είναι δυνατόν να τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος δημοσιογράφος, στον οποίο έχουν επιβληθεί ποινές διαγραφής έξι φορές για σοβαρές παραβάσεις της δεοντολογίας από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ανάμεσά τους και η απεργοσπασία, η οποία απαγορεύεται ρητά και από το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ.
Το ΕΟΔ, υποστηρίζει πάντα τις σημαντικές πρωτοβουλίες στον χώρο του Τύπου, όπως αυτή του Ιδρύματος Μπότση, εκφράζει όμως την άποψη ότι μεταξύ των βασικών στοιχείων, που θα κρίνουν την υποψηφιότητα δημοσιογράφων προς βράβευση, να είναι το ανεπίληπτο ήθος, η συμμετοχή του στον αγώνα για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η προσήλωση και ο σεβασμός του στις Αρχές της Δεοντολογίας, που είναι και η βάση για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.